18 / 05 / 2024

Merkez Bankası faiz kararını açıklıyor! Dolar ve altın nasıl etkilenecek?

Merkez Bankası faiz kararını açıklıyor! Dolar ve altın nasıl etkilenecek?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay’da meydana gelen iki deprem, piyasaları da etkiliyor. Uzmanlar kamu maliyesinden bütçe açığına, enflasyona kadar her konunun en baştan ele alınması gerektiğini belirtti. “Artık gündemi depremin etkileri belirliyor” diyen piyasa uzmanları, kamu maliye



IN Touch Capital Markets Analisti Piotr Matys, TCMB’nin yaşanan felaketin ardından faizi düşürmesini beklediklerini belirterek, “Merkez Bankası, bu kadar çok yıkım yaşanan depremler olmadan da seçim öncesi mayıs ayına kadar gevşeme döngüsünün yeniden başlatılacağını ima etmişti. Depremlerin faiz indirimlerini ilerletmesi muhtemel. Beklenti 100 baz puanlık bir indirimle faizlerin yüzde 8’e çekilmesi yönünde. Ancak birtakım görüşlere göre Kavcıoğlu, gelecek toplantıda faiz oranlarını düşürme konusunda ikna olmuş değil” açıklamasında bulundu.

DOLAR ENDEKSİNDE YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ

BUGÜN açıklanacak Fed tutanakları ve son gelen veriler ışığında Fed’in gelecek faiz kararını değerlendiren Ferhat Yükseltürk, “Son 2 haftada riskli varlıklarda satış ve Dolar endeksinde güçlenme görüyoruz. Fed faiz artırımlarına büyük ihtimalle devam edecek. Dolardaki güçlenmenin de devam ettiğini görebiliriz. Euro/dolarda 1’in altına kayma riski hâlâ yüksek. Borsalarda da satış baskısı devam edecektir” derken; Atılım Murat “Fed yıl boyunca faizleri yüksek tutacak, 50 baz puan faiz artışı geldikten sonra faizin yıl sonuna kadar yüzde 5.25 bandında kalmasını öngörüyorum” diye konuştu.

Merkez Bankası faiz kararını açıklıyor! Dolar ve altın nasıl etkilenecek?

ALTINDA YIL GENELİNDE BEKLENTİ POZİTİF

FED tutanaklarının ve ABD şubat ayı çekirdek enflasyon verisinin, altında kısa vadeli fiyatlamada etkisi olacağını belirten Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, “Enflasyon beklentileri yükseldiğinde buna tahvil faizleri de yükselişle eşlik ediyor, metaller bu durumdan negatif etkileniyor ve değer kaybediyor. Şubat ayında ABD çekirdek ÜFE ve TÜFE düşüş hızının ılımlı kaldığına işaret edince Fed beklentilerinde bir revizyonla karşılaştık ve tahvil faizleri ortalama 50 baz puan yukarı attı” dedi. Altının ocak ayını 1.928 dolar seviyesinde tamamladığına dikkat çeken Karayazıcı, şöyle devam etti: “Yüzde 4.75 olan Fed faizinin yüzde 5.25’e kadar yükseltilmesinin fiyatlanmış olduğu, altında düşüşün sürmesi için piyasa aktörlerinde Fed’den toplam 50 baz puandan daha fazla artış beklentisi oluşması gerektiği görüşündeyim. Rötarlar içerse de global enflasyonun ve tahvil faizlerinin 2023 yılında düşmeye devam edeceğini düşünüyorum. Altının da yıl genelinde ılımlı pozitif bir seyirle yükseleceği görüşündeyim.”

EDİTÖR NOTU: Bu haber 22 Şubat 2023 tarihinde saat 22.18'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,84 Türk Lirası, Euro 20,11 Türk Lirası, altının gramı ise bin 113 Türk Lirası değerinde.

Selçuk Geçer'den ipuçları! 'Deprem sonrası buna dikkat edin!'

Hangi ilde kaç konut yapılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

İslam Memiş gram altında yeni bombayı patlattı: 'Bunu bilmeniz lazım'


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön