28 / 04 / 2024

İşte adım adım gayrimenkul projesi geliştirme süreçleri

İşte adım adım gayrimenkul projesi geliştirme süreçleri

26 senedir alışveriş merkezleri ve gayrimenkul sektörünün en önemli projelerine imza atmış olan Engin Yıldırım, gayrimenkul projesi geliştirme süreçlerini anlattı. İşte detaylar…



Engin Yıldırım, bunları dokuz madde ile sıralarken, gayrimenkul projesi geliştirme süreçlerini şu şekilde anlattı:

1-ARSA SEÇİM AŞAMASI

Üzerinde geliştirme yapılması düşünülen arsanın yeri, konumu, büyüklüğü, sınırları aynı zamanda çevre etkileşimleri, mevcut ve önceki kullanım alanları, altyapı durumu ya da arsaya erişim yolları gibi genel bilgilerin elde edilmesi ile başlar. Üzerinde konuşulan arsanın rüzgar ve güneş alma durumu, arsanın içinde olduğu bölgedeki sıcaklık ve yağış ortalamaları gibi konuların araştırılması ile devam edilir. Tüm bunların ardından ise arsanın topoğrafyası, mevcut yükseklikleri, uzay resimleri, koordinatları, bitkileşme durumu, su ile etkileşimi ve jeolojik durumu ile ilgili derinlemesine araştırma yapılır.

2. ARSAYA İLİŞKİN HEDEFLERİN BELİRLENMESİ AŞAMASI

Bu durumda ise arsanın SWOT analizi (problem ve fırsatlar ile ilgili genel bir değerlendirme) yapılır. Gelişmeyi etkileyebilecek temel etmenler belirlenir. Arsanın ne amaç ile kullanılacağını tespit eden temel kriterler belli olduktan sonra arsada yapılacak olan geliştirme kararına varılır.

3.FİZİBİLİTE RAPORUNUN HAZIRLANMASI

Gerçekleştireceğiniz yatırım projesinin size ne şekilde yarar sağlayacağını bilmeniz, yatırım yapmaya değer olduğunun farkında olmanız gayrimenkul geliştirme sırasında sizin için büyük bir bilgi kaynağı durumu olacaktır. Bu şekilde projenizin ne kadar faydalı olduğunu göreceksiniz ve projenizin eksikliklerini rahat bir şekilde giderme olanağı bulacaksınız.

4.MİMARİ TASARIM AŞAMASI

Mimari tasarım ise günlük hayatta karşımıza çıkan yapıların, mekanların, eşyaların belki debazen yolların ve yollardaki bitkilerin ağaçların bile belirli bir kurala ya da güzellik, işlevsellik algısına dayanılarak tasarlanması halidir. Mimarlar ve farklı mesleklerden olan bir çok kişi mimari tasarımda bulunabilir. Yatırımcılar, projede mimari öğeleri öne çıkarmak ile beraber, her projenin tema ve konsept açısından farklılaşmasını da hedef haline getiriyor.

5.BÜTÇE VE MALİYET AŞAMASI

Projenin direkt olarak ve endirekt maliyetlerinin bulunduğu soft ve hardcost olarak tabir edilen tüm maliyetleri ise bu aşamada hesaplanır.

İşte adım adım gayrimenkul projesi geliştirme süreçleri


Geri Dön