İşte Anadolu'daki teknolojik stadyumlar!
Anadolu’dan İstanbul’a 750 bin kişilik seyirci kapasitesiyle gelen yeni nesil stadlar arasında havayı temizleyeni de kendi enerjisini sağlayanı da var.
Türk futbolu son zamanlarda silah sesleri, taşlamalar, öfkeli tartışmalar dışında gündem olmuyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı bu durumu değiştirmek için güvenli ve eğlenceli stadyumlarla bir hamle başlattı. Son teknolojiyle yapılan 26 stadyum için 3 milyar lira kaynak ayrıldı. Avrupa’daki araştırmalara göre statlar modernleştikçe ve taraftarlar statları bir yaşam alanı olarak kullandıkça maçlara ailesiyle birlikte giderek şiddete ‘kırmızı kart’ gösteriyor.
750 bin kişilik kapasite
Statların büyük kısmını TOKİ inşa ederken, bir kısmını için bakanlık belediyelerle protokol yaptı. Beşiktaş’ın yeni ‘akıllı stadı’ ise Vodafone’un sponsorluğunda yapılıyor. Şu anda Afyonkarahisar (15 bin seyirci kapasiteli), Bursa Timsah Arena (45 bin), Ankara (41 bin) Adana (33 bin), Malatya (25 bin), Sivas (25 bin), Eskişehir (33 bin), Sakarya (25 bin), Samsun (33 bin), Antalya (33 bin), Gaziantep (33 bin) Trabzon (40 bin), Kocaeli (33 bin), Batman (15 bin), Diyarbakır (33 bin), Hatay (25 bin), İzmir Karşıyaka (15 bin), İzmir Göztepe (15 bin), Çorum (15 bin) Batman (15 bin), Edirne (15 bin), Elazığ (20 bin), Giresun (10 bin), Manisa Akhisar (12 bin), Manisa Turgutlu (10 bin) statlarının inşaat, proje ve imar çalışmaları devam ediyor. Yapımı tamamlanan Konya ve Mersin statları ve BJK Vodafone Arena ile birlikte tribünlere toplamda 750 bin kişilik yeni kapasite geliyor.
Ekolojik stad Sivas Arena
25 bin kişilik stadın yüzde 70’i tamamlandı. 106 milyon TL proje maliyeti olan stadyum 160 bin metrekarelik alanda inşa ediliyor. Önümüzdeki sezonun sonunda kullanıma hazır olacak Sivas Arena’nın en önemli özelliği Türkiye’nin ilk ekolojik stadı olması. Stad, yağmur ve kar sularını depolayarak, enerjisinin bir bölümünü bunlardan üretecek şekilde dizayn edildi.
Trabzon’a havayı temizleyen stad
Trabzon Akyazı Stadyumu: Denizi doldurarak yapılan 41 bin kişilik stadın 22 bin metrekarelik ‘akıllı çatısı’ 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleyebilecek güçte yapılıyor. Yarı saydam çatıdaki fotokatalitik özelliği bulunan titanyum oksit kaplama, yüzeydeki organik maddelerden oluşan kirleri ve çevreye zararlı partikülleri ayrıştırıyor ve bu partikülleri nitrata dönüştürerek çatı yüzeyini sürekli temiz tutuyor. Yüzde 45’i bitirilen stad 2015-16 sezonunda kullanılacak.
Malatya’ya kayısı figürü
Malatya Stadı: 25 bin seyirci kapasiteli stat inşaatı yüzde 50’yi geçti. Proje maliyeti 78 milyon TL. Malatya Arena şehrin en çok tanınan ürünü kayısıyı anımsatması için turuncu renk baskın olacak.
Vatan / İler Akgüngör