İşte dünyanın en yeşil 10 şehri!
Bir şehrin diğer bir şehirden daha yeşil olduğunu nasıl anlarız? Bu soruya cevap ararken, aklınıza sadece geri dönüşüm programları, bisiklet yolları, yeşil alanlar geliyorsa yanılıyorsunuz...
10 şehrin, dünyanın en yeşil on şehri listesinde yer almasının nedeni, bu şehirlerin küresel ısınma ile en üst düzeyde mücadele ediyor olmaları. Bu şehirler sadece yeşil şehir olduklarını söylemiyorlar, aynı zamanda dünyadaki diğer şehirlere de yol gösteriyorlar. Bu şehirler yenilenebilir enerjileri kullanıyorlar; yeşil yaşam tarzını destekliyorlar; çevrenin korunması için yeşil yasalar belirliyorlar ve yeşil toplumlar yaratmak için yenilikçi stratejiler uyguluyorlar.
İlk sıra İzlanda'nın başkenti Reykjavik'e ait
Greenuptown.com’da yer alan dünyanın en yeşil şehirleri listesinde ilk sıra İzlanda’nın başkenti Reykjavik’e ait. Yenilenebilir enerjiler şehrin toplam enerji ihtiyacını karşılıyor. Jeotermal faaliyetlerin tamamı yenilenebilir temiz enerjiye dönüştürülmüş durumda. Reykjavik, elektrik, sıcak su ve ısınma için ihtiyaç duyduğu enerjiyi jeotermal kaynaklardan ve hidro enerjiden elde ediyor. 2050 yılında ise fosil enerji kullanımının tamamen sıfırlanması hedefleniyor.
Bristol, İNGİLTERE
Bristol, sadece İngiltere’nin değil, Avrupa’nın da en yeşil şehri ilan edildi. Her ne kadar turistik bir şehir olarak tanınmasa da, Bristol aynı zamanda dünyanın en yeşil ikinci şehri konumunda. Şehirdeki ulaşım ve enerji yatırımları gerçekten etkileyici bir düzeyde. 2020 yılına kadar enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projeleri için 300 milyon euro yatırım öngörülüyor. Bu arada şehrin CO2 emisyonları da 2005’ten bu yana, ekonominin hızla büyümesine rağmen, gerilemeye devam ediyor.
Portland, OREGON
Dünyanın en yeşil üçüncü şehri ABD’den. Yeşil şehri olmayı başaran Portlad şu sıralara doğaya odaklanıyor. Yerel halk, yerel olarak üretilen ürünleri tüketmeye özen gösteriyor. Geri dönüşüm, LED-sertifikalı binalar da şehirde odak noktası olan konuların başında geliyor. Oregon’un en büyük şehri olan Portland’da yenilenebilir enerji kullanımı diğer şehirlerden yüzde 20 daha fazla. Bu arada San Francisco gibi, Portland da, plastik torba kullanımını yasaklayan ilk şehirlerden biri oldu. Portland aynı zamanda ABD’deki en fazla bisiklete binilebilecek yolu olan şehir konumunda.
San Francisco, KALİFORNİYA
San Francisco her zaman Kuzey Amerika’nın en yeşil şehirlerinden biri olmuştur. Bunun birçok nedeni var. Öncelikle San Francisco ABD’de plastik torba kullanımını yasaklayan ilk şehir. İkincisi, şehir 2009 yılında uygulamaya koyduğu geri dönüşüm program ile yüzde 77 oranında atık azaltımı sağladı. Şehir “sıfır atık” hedefinin mümkün olduğunu kanıtladı. Bu konuda halka eğitim verildi.
Vancouver, KANADA
Vancouver, Kanada’nın en yeşil şehri. Şehir 2020 yılına kadar dünyanın en yeşil şehri olmayı hedefliyor. Vancouver, temiz teknoloji inovasyonları açısından çok önemli bir merkez. Örneğin şehir içinde güneş enerjisi ile çalışan çöp öğütücüleri görmek mümkün. Bunların her biri standart bir çöp kutusu büyüklüğünde fakat beş kat daha fazla çöp alabiliyor. Bu da daha az çöp arabası, düşük karbon emisyonu ve çok daha fazla yenilenebilir enerji kullanımı anlamına geliyor.
Malmö, İSVEÇ
İsveç’teki en büyük üçüncü şehir olan Malmö metropol sürdürülebilirliği açısından iyi bir örnek oluşturuyor. Bunun nedeni şehrin yenilenebilir enerji çözümlerini desteklemesi. Malmö, dünyanın en büyük üçüncü rüzgar enerjisi parkına sahip. Malmö’nün en büyük hedefi ise tüm şehir faaliyetlerinin önümüzdeki beş yıl içinde tamamen yenilenebilir enerjilerden karşılanması. Malmö içindeki Western Harbor bölgesi, enerji ihtiyacının yüzde 100’ünü güneş, rüzgar ve hidro enerjiden elde edebilir konuma gelmiş durumda. Bölgede aynı zamanda organik atıklardan üretilen biyoyakıtlar kullanılıyor. Binalar sürdürülebilir malzemelerden inşa ediliyor ve enerji verimliliği dikkate alınarak tasarlanıyor. Malmö’de çöpler vakum sistemi ile toplanıyor ve bu sayede çöp kamyonları kullanılmıyor.
Freiburg, ALMANYA
Freiburg’un en büyük özelliği otomobil kullanılmayan bir şehir olması. Bu inanılmaz olsa da gerçek. Dünyanın her ülkesi trafik sorunu yaşarken ve fosil yakıtla çalışan otomobil sayısı her geçen yıl artarken, Freiburg geleneksel bir “Ortaçağ” şehri kalmayı başarmış. Freiburg’un bir diğer özelliği de sadece konutların değil, okulların, kiliselerin ve devlet binalarının çatılarında yer alan solar paneller. Şehrin hedefi solar enerji üretimini artırmak ve 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 40 oranında azaltmak.
Kopenhag, DANİMARKA
Kopenhag’ın Avrupa Yeşil Başkenti unvanını almasının en önemli nedeni hükümetin ve vatandaşların temiz ve sağlıklı bir çevre yaratmak adına yaptıkları çalışmalar ve sahip oldukları kararlılık. Kopenhag, eko-inovasyon ve sürdürülebilir hareketlilik, yeşil ekonomiler için bir rol model oluşturuyor. Şehir, sürdürülebilir istihdam konularındaki çalışmalarıyla da ön plana çıkıyor. Kopenhag yeşil büyümenin gelişmesi için şirketlerle, üniversitelerle ve çeşitli kuruluşlarla birlikte çalışıyor. Bisiklet kullananlar için dünyanın en pratik şehri olmayı hedefleyen Kopenhag, 2015’e kadar, nüfusunun yüzde 50’sinin işyerine ve okula gitmek için bisikleti tercih etmelerini de hedeflemişti.
Dünya