15 / 05 / 2024

İşte çok merak edilen o soru! Borsa'da çok kazananlar aslında kimler?

 İşte çok merak edilen o soru! Borsa'da çok kazananlar aslında kimler?

Ekonomist Yalçın Karatepe,  BIST'te "kim kazanıyor ?" sorusunu masaya yatırdı. "Manşetlere değil detaylara bakın" diyen Karatepe, borsanın rekorlara koştuğunu okuyup, milyonların BIST'te acayip paralar kazanıldığını düşünenleri uyararak, "durum hiç de öyle değil" dedi.



Son dönemde herkesin çok merak ettiği; "Kim bu borsa yatırımcıları, esas parayı kimler kazanıyor?" sorularına yanıt arayan Karatepe, Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) yatırımcılara ilişkin verilerine bakıldığında Ağustos ayında 2 milyon 637 bin kişinin hesabı olduğunun görüldüğünü kaydetti. Verilerin detaylarına bakıldığında ise borsada hesabı olan 78 bin kişinin hesabında 1 lirası bile yok. Hesabında 100 liranın altında para bulunanların sayısı ise 602 bin. Yani Borsada hesabı bulunanların beşte birinden fazlası aslında borsada bulunmuyor.

3 milyona yakın yatırımcının 3'te 1'i aslında yok

Hesabında bin liranın altında para olanların sayısına bakıldığında ise 960 bin kişiye tekabül ediyor. Türkiye'de 3 milyona yakın borsa yatırımcısı olduğu verisinin aslında gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Karatepe, yatırımcı sayısının üçte birine denk gelen kişilerin hesaplarında toplam yatırımın, parasal büyüklüğe oranının ise sadece on binde 1 olduğunu ifade etti.  

İşte en yüksek getiriyi elde edenler

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön