22 / 07 / 2024

İşte çok merak edilen o soru! Borsa'da çok kazananlar aslında kimler?

 İşte çok merak edilen o soru! Borsa'da çok kazananlar aslında kimler?

Ekonomist Yalçın Karatepe,  BIST'te "kim kazanıyor ?" sorusunu masaya yatırdı. "Manşetlere değil detaylara bakın" diyen Karatepe, borsanın rekorlara koştuğunu okuyup, milyonların BIST'te acayip paralar kazanıldığını düşünenleri uyararak, "durum hiç de öyle değil" dedi.




MKK verilerine göre portföy değeri 1 milyon liranın üzerinde olan yatırımcı sayısının 66 bin 385 kişi olduğunu dile getiren Karatepe, bu takamı toplam yatırımı içindeki payının ise sadece yüzde 2,5 olduğuna dikkat çekti. Sayıları az olan bu yatırımcıların sahip oldukları para miktarının oldukça yüksek olduğuna işaret eden Karatepe, Ağustos ayı itibariyle yatırımcıların portföylerinin toplam değerinin 1 trilyon 488 milyar lira olduğunu bu paranın 1 trilyon 340 milyar lirasının bu büyük yatırımcılara ait olduğu bilgisini verdi. Bu yüzde 2,5'luk kesimin sahip oldukları parasal değerin toplam portföy değerinin yüzde 90'ı olduğunu dile getiren Karatepe, "Hani şu TÜİK’in “en çok borsacılar kazandı” raporu var ya; işte o raporda bahsedilen kazancı sağlayanlar da bu sınırlı sayıdaki yatırımcılar oldu" ifadesini kullandı.

Yüzde 2,5'luk kesin yüzde 23,25 getiri elde etti

Ağustos ayında portföyde kaydedilen 264 milyar liralık artışın 253 milyar lirasının bu kişilere ait olduğuna dikkat çeken Karatepe, aylık getiride yüzde 23,25 ile en yüksek getiriyi elde edenlerin bu grup olduğunu bildirdi. Karatepe, "O yüzden size “bakın borsamız coştu, kazanan kazanana” dediklerinde dönüp bunu diyenlere “kimmiş o kazananlar” diye sormayı unutmayın" uyarısında bulundu.

 

Yatırım Uzmanı Doğan'dan şok uyarı: Çok can yakabilir

Borsa'da 8 ay sonra ilk yaşandı! Yabancı yatırımcıdan ilk net alış!

Borsada neler oluyor, yükseliş devam edecek mi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön