22 / 12 / 2024

İşte Türkiye'nin emlak haritası!

İşte Türkiye'nin emlak haritası!

Anadolu Ajansı Yurthaberler Servisi tarihi bir araştırmanın altına imza attı. İstanbul ve Ankara hariç Türkiye'nin emlak haritasını çıkarttı.



Ülkemizdeki hızlı nüfus artışı ve denetimsiz yapılaşma karşısında önlem alan yerel yönetimler, uydu kent ve toplu konut projeleriyle yeni yerleşim birimleri oluşturuyor. Toplu konutlar da şehirleri farklı yönlere doğru geliştiriyor bu da şehirlerin merkezini birçok yerde değiştiriyor.

Başta  TOKİ  olmak üzere özel şirketler ve kooperatifler tarafından yapılan binlerce konut, dar gelirli vatandaşlar ile geleceğe dönük karlı bir yatırım yapmak isteyenlerin tercihi oluyor.

Uydu kentlere İzmir'deki ilk örnek Bostanlı'daki Atakent Konutları oldu. Atakent'in ardından harekete

geçen  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, 1984 yılında Çiğli ilçesinde ''Egekent-1'' Projesi ile yeni uydu kentler oluşturmaya başladı.

Belediye daha sonra ''Evka'' projeleriyle, İzmir'in 6 değişik noktasına uydu kentler kurdu. 1991 yılından sonra Egekent Konut Üretim Yapı Kooperatifleri Birliği (Ege-Koop) bünyesindeki 42 kooperatif de uydu kent projelerine başladı.

1992 yılında Ulukent beldesinde ''Egekent-2'', Menemen'in Seyrek beldesinde ''Villakent'', Bahçekent projeleriyle Buca ilçesinde ''Egekent-3'' projelerini başlattan ''Ege-Koop'', 1994 yılında da Torbalı Ayrancılar beldesinde ''Egekent-4'' projesini hayata geçirdi.

Ege-Koop'un son uydu kent projesi de 2006 yılında temelini attığı Karşıyaka Körfez Evleri projesi oldu. Ege-Koop bügüne kadar yaklaşık 21 bin konut üretti.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'i gecekondulardan arındırmak ve kente çağdaş bir görünüm kazandırmak için çalıştıklarını belirterek, 2005 yılında Egekent-4, Karşıyaka Körfez Evleri, Villakent ve Bahçekent projelerinde altyapı-üstyapı yatırımı dahil toplam yatırım hacminin 21 milyon YTL olduğunu vurguladı. Aslan, bu rakamın birçok ilin belediye yatırımından daha büyük olduğunun altını çizdi.

-İZMİR'DEKİ TOKİ YATIRIMLARI-

Emlak Konut Gayri Yatırım Ortaklığının İzmir Karşıyaka Mavişehir'deki konutlarından sonra İzmir'de merkezi hükümetin konut yatırımları, TOKİ projeleriyle yeniden başladı.

İzmir'de kent yenileme projesi çerçevesinde TOKİ Uzundere'de 3 bin 80, Karşıyaka'da da 808 konut yaptırıyor. Bu konutlar, kent yenileme projeleri kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı. Uzundere'deki konutlara ilk olarak, Kadifekale ve Ballıkuyu heyelan bölgesinde yaşayan vatandaşların yerleştirileceği öğrenildi.

TOKİ, İzmir'de 27 konut projesini hayata geçireceğini kaydeden yetkililer, Seferihisar ilçesinde 195, Urla ilçesinde de 79 konut inşaatını tamamlandığını aktararak, toplam 15 bin 778 konut üretileceğini bildirdi.

-ÖZEL ŞİRKETLERİN YATIRIMLARI-

Öte yandan, İzmi'de özel şirketlerin konut yatırımları devam ediyor. Uydu kentler projesi çerçevesinde çalışmalar başlatan Soyak İnşaat, 4 bin konut yapmayı planlıyor. Mavişehir'de 200 bin metrekarelik alan üzerine Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı ile gelir paylaşımı sistemine dayanan bir sözleşme imzalayan Soyak, yine Karşıyaka'da yaklaşık 130 bin metrekarelik alan üzerinde bin 500 konut için

çalışmalara başladı.

Karşıyaka'da yeni çevre yolu yakınlarında Yüksek Vadi Evleri adıyla yeni bir uydu kent projesi de hayata geçiyor. Yüksek Vadi Evlerinin yatırımcısı olarak Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ), 6 bin konutluk bir uydu kent oluşturuyor. İzmir Yüksek Vadi Projesi tamamlandığında burada yaklaşık 20 bin kişi yaşayacak.

Gönen Gayrimenkul Şirketi ise Ulukent'te Metrokent Konut Projesi adı altında 560 konut inşa edecek. Gönen, aynı bölgede ikinci bir projeyi daha hayata geçirecek.

-GAZİANTEP'DEKİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ-

Gaziantep merkez Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, yaptığı açıklamada, çevre illerden yoğun göç alan ilçesinin nüfusunun 800 bine kadar yükseldiğini belirterek, Türkiye'nin altıncı büyük ilçesi

olduğuna işaret ederek, artan nüfusla birlikte yeni yerleşim alanları oluştuğunu söyledi.

''İlçemizde yeni yerleşim merkezleri ve yeni cazibe merkezleri oluşturuyoruz'' diyen Can, yaptıkları yatırımlar ve götürdükleri hizmetlerden sonra Karataş semtinin cazibe merkezlerinden birisi

olduğunu aktararak, eskiden 25 bin YTL'ye dairesini satmak için can atanların bugün 90-100 bin YTL'ye bile satmadığını kaydetti.

Bölgedeki toplu konut yatırımları hakkında da bilgiler veren Can, sözlerine şöyle devam etti:

''Müteahhitler buraya yöneldi. Şehrin gözde yeri oldu. Karataş'ta Akkent projesini geliştirerek modern şehirciliğe devam dedik. Akkent'in ortasından 60 metrelik bir bağlantı yolu açtık. Aslanlıbel, Kahvelipınar ve Düztepe hattını kullanarak 9-10 dakikada vatandaşlarımız evlerine

ulaşabiliyor.''

Karataş bölgesinde bir yılda yapımı tamamlanan bin 248 konutu bu ay hak sahilerine teslim edeceklerini ve bin 500 daireden oluşan ikinci etaba başlayacaklarını bildiren Can, Türkiye'de ilçe bazında en büyük kentsel dönüşüm projesini uyguladıklarına vurgulayarak, Perilikaya semtindeki

çarpık kentleşmeye dikkati çekti.

Perilikaya'da 420 dönümü kentsel dönüşüm alanı ilan ettiklerini anlatan Can, ''Kentsel dönüşüm projemizin birinci etabında 150 dönümlük arazide TOKİ vasıtasıyla bin 260 konut yapılacak. Havaalanı yolundaki alanın tamamında yaklaşık 4 bin konut inşa edilecek. Dar gelirli vatandaşlarımız, uzun vadeli ödeme imkanlarıyla modern konut sahibi olacaklar'' diye konuştu.

-KİRA ÖDER GİBİ TAKSİT İMKANI-

Gaziantep'in diğer büyük ilçesi Şehitkamil'in Belediye Başkanı Metin Özkarslı da Başak Konutları'nda 300 daireyi 1 yıl içinde üyelere teslim ettiklerini, ayrıca Seyrantepe bölgesinin yeni bir yerleşim yeri olarak planlandığını ve burada belediyenin inşa ettirdiği ilk etapta 960 konutun bu ay teslim edileceğini söyledi.

Seyrantepe'de 2 bin 400 konutluk arsanın TOKİ'ye devredildiğini ve bin 1004 konutun yapım çalışmalarına başlandığını, aynı bölgede belediyenin bin 500 konutluk yeni bir projesi olduğunu bildiren Özkarslı, ''Seyrantepe okulu, camisi, alışveriş merkezleri, yeşil alanları ve parkı ile modern hale geldi. Kira öder gibi taksit imkanları dolayısıyla da vatandaşlarımız büyük ilgi gösteriyor'' dedi.

Metin Özkarslı, Şirinevler ve Basra bölgesinde de kentsel dönüşüm projelerinin sürdüğünü anlattı.

-KAHRAMANMARAŞ-

Bir sanayi kenti haline gelen Kahramanmaraş'ta kent merkezi daha çok kuzey batı istikametinde gelişiyor. Kahramanmaraş Belediyesinin kentin doğu istikametinde yapımını sürdürdüğü 3 bin konutluk Doğukent projesi büyük oranda tamamlanırken, şehirleşmenin bu yönde de ilerlediği gözleniyor.

Belediye, ayrıca kentin batı kesiminde 500'er konutluk Boğaziçi ve Esentepe konutlarının yanı sıra 530 konutluk Güzel Evler konutlarını inşa ediyor. Öte yandan, TOKİ'nin Kahramanmaraş'ta yapılan 200 konutun haricinde 600 konut yapacağı öğrenildi.

-ADIYAMAN-

Nüfusu günden güne artan ve büyüyen bir şehir olan Adıyaman'da ise imara açık arazilerin az olması nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Emlakçılar, şehrin sürekli batıya kayarak tıkanma yarattığını ve artık

şehrin diğer kısımlarının da imara açılması gerektiğini belirtiyor.

Adıyaman'da şehrin kuzey kesiminde bulunan Esentepe Mahallesi'nde TOKİ tarafından bir yılda yapılarak Eylül 2006'da teslim edilen 678 konut, yeni yerleşim alanını oluşturuyor.

-KİLİS'TE TOPLU KONUT ATILIMI-

Kilis'te de 7 Aralık Üniversitesinin çevresi ile kentin kuzey batısı gelişiyor. Kilis Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kerkütlü, şu anda yapılaşmanın toplu konut alanında olduğunu belirterek, TOKİ'nin Kilis'te 224 konutu tamamlayarak hak sahilerine verdiğini, 640 konutun da inşaatının devam

ettiğini söyledi. Kerkütlü, Belediye-İş Sendikası'nın da Çengel semtinde 200 konutluk

projesini tamamladığını ve ihaleye çıkacağını bildirdi.

-ŞANLIURFA'DA 2 YENİ YERLEŞİM BİRİMİ İMARA AÇILDI-

Şanlıurfa Belediyesi yaklaşık 200 bin insanın ikamet edebileceği 2 yerleşim birimini imara açarak, modern bir kent yaşamına geçişi sağlamayı amaçlıyor.

Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Fevzi Yücetepe, yaptığı açıklamada, Dağeteği Projesi kapsamında Viranşehir yolunda yaklaşık 5 bin dekarlık alanda modern bir yerleşim alanı oluşturacaklarını söyledi.

Bir yıl sonra söz konusu bölgede altyapı çalışmalarına başlayacaklarını aktaran Yücetepe, çalışmaların tamamlanmasının ardından arazinin yapısına göre 3, 5 veya 8 katlı binalar ile dubleks konutların yapımına öncelik verileceğini ifade etti.

Projenin her yönüyle farklı olacağına işaret eden Yücetepe, ''Altyapının yanı sıra sosyal donatı, peyzaj, yeşil alan ve geniş cadde ve sokaklarıyla Dağeteği bölgesinde yeni bir Urfa oluşturacağız. Bu proje

bizim için büyük önem taşıyor. Şanlıurfa'ya yeni bir soluk kazandıracağını düşündüğümüz proje, konut fiyatları ve kira ücretlerine olumlu yansıyacak'' dedi.

Direkli Mahallesi'nde de 60 ile 80 bin kişinin yaşayabileceği 4 bin dekarlık yerleşim birimini imara açtıklarını hatırlatan Yücetepe, şöyle devam etti: ''Bu bölgede gecekondudan modern kent yaşamına geçişi kademeli olarak gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yaklaşık 200 bin insanın yaşamını sürdürebileceği 2 yerleşim birimini imara açarak, modern bir kent yaşamına geçişi sağlamayı amaçlıyoruz.''

Daha önce Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Yeşildirek Mahallesi'nde hayata geçirmeyi planladıkları ''Kentsel Dönüşüm Projesi''nde hedeflenen başarının sağlanamadığını dile getiren Yücetepe, aynı bölgede benzer bir projeyi uygulamak isteyen müteahhitlere gereken yardımı yapabileceklerini sözlerine ekledi. Sakarya'da Marmara Depremi'nden sonra ''güvenli bölge'' ilan edilen yeni yerleşim bölgesine 12 bine yakın kalıcı konut yapıldı.

Marmara Depremi'nde Adapazarı'nda 25 bin 538 konutun yıkıldığı tespit edildi. Konut ihtiyacının giderilmesine yönelik başlatılan çalışmalar sonucunda Camili, Karaman ve Korucuk'un ''güvenli bölge'' olduğu belirtilerek, kalıcı konut yapımına başlandı.

Bu arada, Adapazarı merkez be


Geri Dön