02 / 05 / 2024

Türkiye’nin tatlı haritası çıkarıldı! Baklava, sufle, künefe koltuğu kaptırdı!

Türkiye’nin tatlı haritası çıkarıldı! Baklava, sufle, künefe koltuğu kaptırdı!

2019 yılından 2023 Mayıs ayına kadar olan süreyi kapsayacak şekilde, ülkenin dört bir yanındaki on binlerce restoran üzerinden elde edilen sonuçlarla oluşturulan Türkiye’nin Tatlı Haritası ezberleri bozdu. İşte detaylar.



Yemeksepeti’nin hazırladığı Türkiye’nin Tatlı Haritası’nda dikkat çeken performansıyla Ekler zirveye çıktı. 2021'den itibaren 7. sıradan 4. sıraya yükselen ekler, 2022 ve 2023'te ise birinciliği ele geçirdi. Sütlaç, istikrarını korurken ikinci sırayı kaptırmadı, geleneksel ürünlerimizden olmayan Waffle ise istikrarlı bir şekilde büyürken üçüncü sıraya yerleşti. Bir zamanların lideri Sufle ise gerilemeye devam ediyor.

DAMAK TADIMIZ DEĞİŞİYOR MU?

Geleneksel lezzetlerimizden biri olan Baklava 2023’te 4. sırada yer alarak yine popülaritesini korudu. Çıkış yapan tatlılar listesinde Tulumba ve Güllaç da kendisine yer buldu.

Kazandibi ve Trileçe sabit olarak kaldı. Bu da sadık bir tüketici kitlesi olduğunu ortaya koydu. Mozaik Pasta ve Kemalpaşa Tatlısı gibi lezzetlere olan ilgi yeni tatlara kaymaya başladı.

KAHVEYLE WAFFLE, DONDURMAYLA EKLER

Üst üste iki yıl boyunca pastane klasiği olan Ekler, tahtını korurken, Waffle ise Dünya Mutfağı'nın yıldızı olmaya devam ediyor. Türk Mutfağı'nın sütlü favorisi Sütlaç, Ekler’in ardından listede ikinci sıraya yerleşti. 2023'te, kahve içenlerin en çok Waffle ile lezzet deneyimlerini tamamladığı görüldü. Dondurma tutkunları ise yanında Ekler ile tatlı krizlerini giderdi. Geleneksel Aşure ve Güllaç, Muharrem ve Ramazan aylarında tercih ediliyor. Kabak Tatlısı ve Halka Tatlısı'nın popülaritesi ise iyice azaldı.

 Türkiye’nin tatlı haritası çıkarıldı! Baklava, sufle, künefe koltuğu kaptırdı!

ADANALI BAKLAVA YERİNE EKLER’E GEÇTİ

Şehirlere göre tatlı tercihlerine bakıldığında da ilginç bilgiler ortaya çıktı. Adana'da Baklava, koltuğunu Ekler'e kaptırdı. Adıyaman'ın tatlı sıralamasında ilk sırada olan Sufle üçüncü sıraya indi. Artvin'de ise tam tersi Sufle, iki sıra birden atlayarak birinciliği kaptı. Batman'da İzmir Bomba popüler olmaya başladı. Künefe ve Baklava, bölgesel olarak satışları değişse de popülaritesini korudu. Ancak, bu iki geleneksel tatlımız koltuğunu Diyarbakır'da Ekler gibi yeni tatlılarla paylaşmaya başladı.

Bölge bazında ise Marmara Bölgesi en çok tatlı tüketilen bölge olarak öne çıktı. Daha sonra Ege ve İç Anadolu geldi. Ekler, Ege'den İç Anadolu'ya kayarken, Halka Tatlısı ve Hayrabolu Tatlısı ise Karadeniz ve Doğu Anadolu'da tercih edildi.

 


Geri Dön