18 / 11 / 2024

İstenmeyen sesleri önlemenin yolu ses yalıtımdan geçiyor!

İstenmeyen sesleri önlemenin yolu ses yalıtımdan geçiyor!

Günlük yaşamda istenmeyen sesleri duymamanın kolay bir yolu var. İlk bakışta zorlu bir süreç gibi görünse de sonrasında sağlayacağı konfor ve huzurlu atmosfer düşünüldüğünde “yalıtım” gürültü için tek çözüm…




Komşu gürültüsü, araba kornası, belki bir okul çıkışı karmaşası, yan binada bulunan bir iş yerinden yükselen sesler… Günlük yaşamda istenmeyen sesleri duymamanın kolay bir yolu var. İlk bakışta zorlu bir süreç gibi görünse de sonrasında sağlayacağı konfor ve huzurlu atmosfer düşünüldüğünde “yalıtım” gürültü için tek çözüm…

 

“Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği”nin belirlediği şartlara uyularak, binalar inşa edilirken gerekli yalıtım koşulunun doğru şekilde uygulanması ve denetim mekanizmalarının işlemesi gelecekte giderek artması beklenen ‘gürültü kirliliği’nin önüne geçebilecek.

 

Ses yalıtımı ile gürültünün zararlı etkileri en aza indirilip, kişinin konforu sağlanabiliyor ve ruh sağlığı korunabiliyor. Çünkü istenmeyen sesler, duyma bozukluğu, stres, uyku bozuklukları, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi kişiler üzerinde çok ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Binalarda yapılacak yalıtım ile kimi zaman çalışma motivasyonunu kimi zaman ise sessizlik içerisinde kitap okuma keyfini olumsuz etkileyen gürültü, azaltılarak huzurlu yaşam alanları yaratılabiliyor.   

 

Ses yalıtımı yapılmasında en önemli amaç gürültünün en aza indirilmesidir. Ses çeşitli yollarla bir mekândan öteki mekâna geçebiliyor. Sesin bir bölmeyi geçmesi, sesin belli oranlarda durdurulması yolu ile ona özgü hesaplarla önlem alınarak istenen ölçüde azaltılabiliyor.


Gürültünün çalışma mekânlarında iş verimliliğini düşürmesi ile birlikte, konutlarda da sesin bir mekândan diğer mekânlara iletilmesi istenmeyen durumlara yol açabiliyor. Evlerde genellikle komşulardan gelen gürültüler, dışardan gelen korna sesleri gibi çeşitli çevresel gürültüler olabiliyor. Komşudan gelebilecek gürültülere karşı en iyi çözüm ise kat döşemelerine ve duvarlara uygulanacak ses yalıtımı...

 

İzocam Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem çağımızda en fazla rahatsızlık duyulan ve şikâyet edilen konuların başında gürültünün geldiğini söylüyor. “Bu belki yan komşu gürültüsü belki bir trafik karmaşasının veya inşaat çalışmasının gürültüsü olabilir. Yalıtım deyince akla genellikle ısı yalıtımı geliyor ancak ses yalıtımının da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Isı yalıtımı nasıl ekonomik olarak tasarruf sağlıyorsa ses yalıtımı da aslında gürültüden tasarruf sağlıyor. Çünkü duymak istemediğimiz sesleri kısıyor. Gürültü kirliliğinin insan psikolojisinde yol açtığı olumsuzluklardan bizleri koruyor. Burada müteahhitlere büyük görev düşüyor. Öyle evler var ki duvarları zar gibi… Sokaktaki ve yan dairedeki tüm sesler evin içinden duyulabiliyor. Ses yalıtımının olmaması evin içindeki mahremiyetin korunmasını engelliyor. Yalıtımın doğru uygulanmasına binaların inşası sırasında dikkat edilmeli ancak sonradan da kurtulabileceğiniz gürültüler var. Örneğin komşu gürültüsü gibi… Komşudan gelen sesi yalıtmak için taşyünü kalibel levha ile ses yalıtımı yaptırılabilir. Bir yanlış bilgi ise köpük malzemelerin ses yalıtımı yaptığıdır. Köpük malzemeler ses yalıtımı yapmazlar. Taşyünü ve Camyünü gibi mineral elyaflı levhalar ses yalıtımını en iyi sağlayacak malzemelerdir.” 

 

İzocam’ın ses yalıtımı için sunduğu Kalibel, “Duvarların içten giydirilmesi” şeklinde uygulanıyor. Kalibel, ısı ve ses yalıtımı ile yangın güvenliğinin gerektiği; beton veya tuğla dış duvarların iç yüzünde, iç bölme duvarlarda ve komşu duvarlarda kullanılıyor. Ayrıca merpen ve asansör boşluklarına bitişik duvarlarda uygulanabiliyor. Benzer şekilde İzocam Optimum camyünü levhalar da duvar, tavan ve ara bölme uygulamalarında kendine özel tamamlayıcı profilleri ile yapı elemanlarından ses geçişini azaltıyor, konforlu mekanlar elde edilmesinde önemli rol oynuyor. Taşyünü Yüzer Döşeme Levhası ise, katlar arası ısı yalıtımı ile birlikte döşemelerden hem titreşim hem konuşma seslerinin geçişinin azaltılmasını sağlıyor.


Ses yalıtımı ile ilgili 2005 yılında “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” yürürlüğe girdi. 2010 yılında revize edilen Yönetmelikte AB uyumlaştırma süreci devam ediyor. Özellikle gürültünün fazla olduğu sanayi bölgelerinde, yoğun trafik alanalarında ve eğlence mekânlarında ses yalıtımının yapılması gerekiyor. Bununla birlikte binalarımızda yaşadığımız mekânların iç ve dış gürültülerden korunması da önemli… İç mekânlarda gündüz ve gece müsaade edilen en yüksek ses değerleri yönetmelikte belirtilirken, bunları sağlamak için mineral yün esaslı camyünü ve taşyünü ürünler sürdürülebilir detayların geliştirilmesine katkı sağlıyor. 


Geri Dön