15 / 05 / 2024

İştirakin feshi dilekçesi!

İştirakin feshi dilekçesi!

İştirakin feshi ile, miras veya diğer sebeplerle oluşan iştirak halinde mülkiyetin sona erdirilerek; hissedarlık esasına geçiliyor. Bunun için bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. İşte iştirakin feshi dilekçesi...



İştirakin feshi dilekçesi!

İştirak sözcüğü, "Ortaklık, ortak olma, paydaşlık" anlamına geliyor. Bu durumda iştirakin feshi ise, miras veya diğer sebeplerle oluşan iştirak halinde mülkiyetin sona erdirilerek, hissedarlık esasına geçilmesi işlemi olarak tanımlanıyor.


İştirakin fesh edilebilmesi için hukuk mahkemelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. Söz konusu iştirakin feshi dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:


İştirakin feshi dilekçe örneği:


......... HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


DAVACILAR :

VEKİLİ :


DAVALI :


KONU : Taşınmazdaki iştirak halinin müşterek mülkiyete dönüştürülmesi isteminden ibarettir.


AÇIKLAMALAR :


1- Müşterek muris (…) …/…/… tarihinde ölmüş olup geriye mirasçıları olarak müvekkil davacılar ile davalı diğer çocuğu …’yi bırakmıştır. Veraset ilamını ekte sunuyoruz.


2- Murisin … parselinde kayıtlı bir taşınmazı mevcuttur. Anılan taşınmazdaki mevcut iştirak halindeki mülkiyeti müşterek mülkiyete çevirmek için davalıya başvurmuşsak da talebimiz davalı tarafından reddedilmiştir. Davalı haklı bir sebep olmaksızın iştirak halindeki mülkiyeti müşterek mülkiyete çevirmemektedir.


3- Söz konusu iştirak halindeki mülkiyetin verasetteki payların tapuya işlenmesi suretiyle müşterek mülkiyete çevrilebilmesi için iş bu davayı açma zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ NEDENLER : MK, HUMK ve diğer yasal nedenler.


HUKUKİ DELİLLER : Tapu kayıtları, veraset ilamı, nüfus kayıtları ve diğer yasal deliller.


SONUÇ VE İSTEM : Açıkladığımız nedenlerle tapunun … parselinde müşterek muris (…) adına kayıtlı taşınmazdaki iştirak halinde mülkiyetin ekteki veraset ilamında yazılı payların davacı müvekkiller adına tapuya tescili suretiyle müşterek mülkiyete dönüştürülmesini saygılarımla müvekkiller adına talep ederim. …/…/…


Davacı Vekili

Avukat


İştirakin feshi nedir?




Geri Dön