29 / 04 / 2024

İsveçli Atlas, kompresör firması Türk Ekomak'ı aldı!

 İsveçli Atlas, kompresör firması Türk Ekomak'ı aldı!

İsveç'in en zengin ailesi Wallenberg'in 140 yıllık şirketi Atlas, Türk Ekomak'ı satın aldı. Geçen yıl 50 milyon TL ciro yapan Ekomak Kompresör'ü alan Wallenberg Ailesi, Electrolux, Scania, Ericsson gibi markaları da yönetiyor



İsveç'in en güçlü ailesi Wallenberg, Türkiye'ye yatırıma geldi. Scania'dan Ericsson'a Electrolux'tan AstraZeneca'ya bir çok uluslararası markanın sahibi ve yöneticisi olan Wallenberg Ailesi'nin ilk şirketi olan Atlas Copco, Türk kompresör şirketi Ekomak'ı satın aldı. Atlas Copco'nun Yöneticisi Stephan Kuhn, "1992'de kurulan Ekomak'ın Türkiye dışında geniş bir ağı bulunuyor. Ekomak'ın yurtdışındaki bu güçlü ağı Almanya ve Rusya'da öne çıkıyor. Ekomak'ı alarak Türkiye pazarındaki gücümüzü artırmanın yanı sıra Rusya ve Almanya'da da büyümemizi sürdüreceğiz" dedi. 


YÜZDE 65'İ YURTDIŞINA 

Edirne Organize Sanayi Bölgesi'nde 7 bin metrekarelik kapalı alana sahip fabrikada üretim gerçekleştiren Ekomak Kompresör'ün geçen yıl satışları 50 milyon TL civarında gerçekleşti. 160 kişiyi istihdam eden Ekomak, 2015'te de 50 milyon dolarlık ciro hedefliyor. Firma, satışlarının yüzde 65'ini Avrupa, Asya ve Latin ülkelerine yapıyor. 


76 ÜRETİM TESİSİ 

Ekomak'ı satın alan İsveçli devin ise temelleri 19'uncu yüzyıla dayanıyor. 1873'te Andre Oscar Wallenberg tarafından kurulan Atlas Copco, ailenin de gözbebeği. 37 bin çalışanı bulunan şirketin dünya genelinde 80 ülkede satış ofisi var. İtalya'dan Çin'e, Hindistan'dan Almanya'ya kadar 20 ülkede 76 üretim tesisi bulunan, Onursal Başkanlığını Peter Wallenberg'in yaptığı Atlas Copco'nun hisseleri ABD'deki Nasdaq Borsası'nda işlem görüyor. Wallenberg Ailesi'nin Türkiye'de Koç ve Süren aileleriyle yakınlığı biliniyor. 


DEVLERİ YÖNETİYORLAR

Uluslararası Ticaret Odası'nın (ICC)1995-1996 yıllarında başkanlığını yapan Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, görevini Marcus Wallenberg'e teslim etmişti. Elecrolux'un sahibi olan Wallenberg Ailesi'nin telekom devi Ericsson, otomotiv markası Scania, AstraZeneca gibi firmalarda da ortaklığı bulunuyor veya yönetim kurullarında yer alıyor. 


Kerim Ülker / SABAH


Geri Dön