30 / 04 / 2024

İthal mobilyada ek vergi zirvesi!

İthal mobilyada ek vergi zirvesi!

25 Mayıs'ta Resmi Gazete’de yayınlanan İthal Mobilya’ya ilave vergi kararı sektör oyuncularını harekete geçirdi. IKEA, Mudo, Crate and Barrel, Migros, Koçtaş ve Carrefoursa’nın temsilcileri buluştu.



25 Mayıs tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan İthal Mobilya’ya ilave vergi kararı sektör oyuncularını harekete geçirdi. Aralarında IKEA, Mudo, Crate and Barrel, Migros, Koçtaş ve Carrefoursa’nın bulunduğu firmaların temsilcileri konuyla ilgili olarak bir araya geldi. 


Konuyla ilgili olarak görüş bildiren sektör yetkilileri, mobilya ithalatının üç bölümde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şunları söylüyor:


“Bunlardan biri, dişçi koltuğu, ameliyat masası gibi Türkiye’de üretilmeyen teknik mobilya. Diğeri ise Türkiye’de yetişmeyen ağaçtan üretilen mobilya. Bu kategorilere girenlere vergi uygulanmasını desteklemiyoruz. Üçüncü bölümde ise Türkiye’de üretilebilen mobilya var. Bu mobilyaların ithalatına konacak vergiyi destekliyoruz.”


Ankara’ya rapor...


Yapılan zirve sonucunda alınan kararların rapor olarak Ankara’ya sunulacağı belirtiliyor.

Bilindiği gibi yerli mobilya üreticilerini koruma adına dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye getirilen tüm ev ve bahçe mobilyalarına yüzde 50’ye varan oranda ek vergi getirildi.


25 Mayıs itibariyle Resmi gazete’de yayınlanan kararda; AB ülkeleri, EFTA üyesi ülkeler ve İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore dışındaki ülkelerden ithal edilecek mobilyalar için yüzde 50, aksam ve parçalar için yüzde 25 olarak ilave gümrük vergisi uygulanacak. Yüklemesi yapılmış olan eşyaların karar yayım tarihinden sonra 1 ay içinde ithalat gümrük beyannamesinin açılması halinde (en geç 23/06/2015 tarihine kadar) vergiden muaf tutulacağı da açıklanmıştı.

 

‘Fiyat artışına sebep olacak’

Tepe Home Genel Müdür’ü Aykut Coşkan, konuyla ilgili olarak, “Tepe Home mobilyalarının yaklaşık yüzde 80’i kendi üretim tesislerinde üretiliyor. Kalan yüzde 20’lik mobilya ürün gamı ise çeşitli ülkelerden ithal ediliyor. Ek vergi kararı mobilya sektöründe ciddi fiyat artışlarına sebep olacaktır” dedi.

Coşkan, şöyle devam etti: “Tepe Home olarak, bayilerimiz dahil tüm mağazalarımızda şu an satışa sunduğumuz ithal mobilyalara gelen ek vergilerin faiz yükünü üstlenerek müşterilerimize herhangi bir fiyat artışı yansıtmayacağız.”


Milliyet





Geri Dön