İthalatta büyük denetim! 20,5 milyon ürün analize takıldı
Ticaret Bakanlığı, geçen sene ithal edilmek arzulanan 3,8 milyar ürünü denetime sokarken teknik rutine uygun bulmadığı 20,5 milyon ürünün ülkeye girişine izin vermedi.
Kullanım alanları ve ürünü kullananlar da dikkate alınarak tespitr edilen riskli ürünler, Dış Ticarette Risk temelli Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden, ithalatta ürün güvenliği denetimine tabi tutulurken, geçen sene 20,5 milyon ürünün ülkeye girişine izin verilmedi.
Ticaret Bakanlığı’nın datalarına göre, TAREKS'e 2022 senesinde 2,7 milyon başvuru yapılırken bu kapsamda 240 bin müracaat fiili kontrole yönlendirildi ve 3,8 milyar ithal ürün denetime girdi. Kontrol sonucu 20,5 milyon ürün, alakalı teknik ayarlamasına uygun bulunmadı ve bunların ithalatına izin verilmedi. Oyuncaktan tıbbi cihazlara, cep telefonundan inşaat demirine, ayakkabı ve tekstil ürünlerinden elektrikli aletlere kadar her sektörden ürün aynı kapsamda bulunuyor. Vakit içinde ithalatçıların daha hassas davranmasıyla ret oranları da geriledi.
İthalatta ürün emniyeti denetimleriyle bir yandan vatandaşların sağlık ve emniyeti korunurken diğer taraftan kurallara riayet ederek belgelendirme masrafına katlanan yerli imalatçılar bu ürünlerin haksız rekabetinden korunmaya çalışılıyor.
İthalat öncesi risk analizi
Denetimlerin risk esaslı olması sebeiyle ürünlerinde belli standartları sağlamış, bu yönde iyi performans mazisi olan firmalar yerine, riskli firmaların ve ürünlerin denetimlerine odaklanıldı. Bu ihtiva içerisinde, 2,5 milyon ürünün, gerekli analiz neticesi "risksiz" bulunmasıyla ithaline izin verildi.
Her ürün ithalatta denetlenemese de tüm ürünlerin uyması gereken teknik düzenleme var. Bu nedenle ithal edilmek istenen bütün ürünün bu düzenlemelere uygun olması gerekiyor. İthal ya da yerli bütün ürünler piyasada ürün emniyet denetimine tabi tutuluyor.
"Türk malı" imajını korumak için ihracatta da denetim
Aynı çağda, 19 bin başvuru muhtevasındaki 12,5 milyon dolarlık tarım ürününün ithalatına, yapılan ticari kalite kontrollerden geçemediği için izin verilmedi."Türk malı" imajının yurt dışında korunması için de ihracatta kimi tarım ürünleri ticari kalite denetimine tabi tutuluyor. Bu kapsamda 2022 yılında 564 bin ton ihraç tarım
ürünü denetlendi. İlgili standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle ve ülke klasını korumak amacıyla 92,4 milyon dolar değerinde 116 bin ton tarım ürününün ihracına vize çıkmadı.