07 / 05 / 2024

İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi açıldı!

İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi açıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi'nin engellilerin hayatını kolaylaştıracak kumaş üretimi ve tekstil tasarımı yapılacak Türkiye'deki ilk merkez olduğunu söyledi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi'nin engellilerin hayatını kolaylaştıracak kumaş üretimi ve tekstil tasarımı yapılacak Türkiye'deki ilk merkez olduğunu söyledi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, tasarımların insana hizmet eksenli planlanması gerektiğini belirterek, "Engelliler İçin Tekstil Tasarım Merkezi Projesi'ni bu nedenle çok önemsiyorum. Türkiye'de ilk kez böyle bir merkez açılıyor. İnşallah burada engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak kumaş üretimi ve tekstil tasarımı yapılacak" dedi.


Emine Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde kurulan "İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi"nin açılışında yaptığı konuşmada, üniversitelerin özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak hayata dokunmalarının takdire şayan olduğunu söyledi. 


Erdoğan, "Evrensel tasarım" olgusunun, tüm dünyada son 20-30 yıl içinde yaygınlık kazanan yeni bir bakış açısını ifade ettiğini dile getirerek, "Aslında 'herkes için tasarım' demektir. Bu bakış açısına göre, engellerden etkilenenler, sadece klasik anlamda 'engelli' tanımına giren bireylerden oluşmaz. Her insan bebeklik, çocukluk döneminde bazı kısıtlamalar yaşar. Birçok insan hamilelik, yaşlılık, kaza gibi çeşitli sebeplerle engellere sahip olabilir. Bu nedenle engellileri toplumun küçük bir bölümü olarak değerlendirmemeliyiz. Hepimiz hayatımızın bir döneminde fiziksel engellerle karşılaşıyoruz" diye konuştu.  


Emine Erdoğan, hayatın tamamen doğal sınırlardan değil, yapılı çevrelerden oluştuğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti: 


"Engelliler İçin Tekstil Tasarım Merkezi Projesi'ni bu nedenle çok önemsiyorum. Türkiye'de ilk kez böyle bir merkez açılıyor. İnşallah burada engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak kumaş üretimi ve tekstil tasarımı yapılacak. Umuyorum ki, bu merkez vesilesiyle 'evrensel tasarım' tüm hazır giyim mağazalarının, tüm mimari uygulamaların gündemine girer. Böylece toplumda, sosyal adaleti gerçekleştirme imkanı buluruz. 'Basit ve sezgisel kullanım imkanı' ile kalıcı engeli bulunan kardeşlerimizin sıkıntılarını bir ölçüde hafifletmiş oluruz."


"Engelli haklarını korumak adına en önemli vazife devlete düşüyor"


Bugüne kadar engellilerle ilgili çok sayıda sosyal sorumluluk projesine destek verdiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: 


"Hep söylediğim birşey var; zihinlerdeki engeli kaldırırsak, fiziksel engelleri de daha kolay aşabiliriz. Toplumun tüm kesimlerinin bu konuda duyarlı olması gerekir. Kuşkusuz engelli haklarını korumak adına en önemli vazife devlete düşüyor. Bu anlamda, son 13 yılda devletimizin devrim sayılabilecek adımlar attığını söyleyebilirim. Mesela, ülkemizde Engelliler Kanunu ilk kez 2005'te çıkarıldı. 1500 maddelik bir Engelliler Hukuku oluşturuldu. 2007'de, bağlayıcı nitelikteki tek uluslararası belge olan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine ilk imza koyan ülkeler arasında yer aldık. 2010 yılında ise, engellilere pozitif ayrımcılık ilkesi, anayasal güvence altına alındı." 


"Merkez sayesinde 'evrensel tasarım' yaklaşımı yaygınlaşacak"


Erdoğan, yaşantıya dönüşmeyen bilginin gerçek bilgi değil sadece malumat olduğunu ifade ederek, "Engellilerin haklarının olduğunu biliyorsak, buna inanıyorsak, onların hukukuna da fiilen saygı göstermek durumundayız. Onlara bir engel de biz çıkarmamalıyız. Gölge etmediğimiz durumlarda onlar umut ve gayretleri ile nice başarıya imza atıyorlar" dedi.  


İTÜ Gümüşsuyu Yerleşkesi'nde engelli bireylerin ihtiyaçları düşünülerek kumaş, giysi ve diğer tekstil tasarımlarının yapılacağı, numunelerin üretileceği merkezin açılışı Emine Erdoğan ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından yapıldı. Açılışın ardından Erdoğan, merkezi ziyaret ederek, tasarım atölyeleri ve cihazlar hakkında bilgi aldı. 


AA


Geri Dön