03 / 05 / 2024

İTÜ'nün yaptığı radon ölçüm cihazıyla fay hattının çıtırtısı duyulacak!

İTÜ'nün yaptığı radon ölçüm cihazıyla fay hattının çıtırtısı duyulacak!

İTÜ'de üretilen radon ölçüm cihazı ile deprem ‘geliyorum' diyecek. Cihaz fay hattının çıtırtısını anında cep telefonlarına SMS olarak iletecek



Bilimsel araştırmalara göre, yüzde 70 oranla depremin en büyük habercisi sayılan radon gazını ölçecek cihaz, cep telefonlarına sms ile uyarı gönderecek. İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cenap Özben, yurt dışından 30-40 bin dolara ithal edilen radon ölçüm cihazlarının 6 yıllık çalışma sonucunda İTÜ laboratuarlarında üretildiğini söyledi. Patent başvurusu yapıldığını belirten Prof. Özben sözlerine şöyle devam etti: “İthal edilerek kullanılan bu cihazlar fay hatlarında 100 km aralıklarla var. Oysa bir kilometredeki değişim bile önemli. 7 ve üzerinde yıkıcı depremler üreten 1200 km’lik Kuzey Anadolu Fay Hattı ile 580 km’lik Doğu Anadolu Fay Hattı’nda şu an birkaç tane bulunan bu radon ölçüm cihazından binlerce yerleştireceğiz. Bu sayede faydaki radon gazı artışını görebilecek ve depremlerden haberdar olacağız” dedi. Van’da ard arda yaşanan iki deprem üzerinden örnek veren Prof. Özben, şöyle konuştu:

Milyonlarca insanın hayatı kurtulabilir

“TÜBİTAK da 1.5 yıldır maddi destek verdi. Radon gazının yükselme ölçümü yapılarak, fay hattının hareketli olduğu yani deprem olabileceği yönünde tespitler yapılıyor. Van bölgesinde bir tane radon gazı cihazı olması, deprem ölçümü yapanları yanıltabilirdi çünkü Van’da çok parçalı bir fay sistemi var. Eğer  100 km’ye bir tane bu cihazdan koyarsanız aslında ölçüm yapmıyorsunuz demektir.  Patentini de aldığımız taktirde bu cihazları 10’da biri fiyatına seri üretim haline getireceğiz. Böylece fayı gözetim altına alacağız. Deprem uyarısı yapma şansına sahip olacağız, milyonlarca insan kurtulabilecek”

ERDİNÇ AKKOYUNLU/Star


Geri Dön