23 / 12 / 2024

2024 bütçesinin aslan payı yazılım ve donanıma!

2024 bütçesinin aslan payı yazılım ve donanıma!

2024 yılında bütçelerde aslan payı altyapı yenilemelerine, yazılım ve donanıma ayrılacak. Yeni teknolojilere uyum süreci de bütçeleri artıracak. Yönetilen servisler ve bulut bilişimin bütçedeki payı artacak.



Makroekonomik iklim belirsiz ve pek çok şirket hâlâ pandemi döneminden kaynaklı zorluklarla mücadele ediyor. Özellikle artan ürün maliyetleri, ekonomik resesyon korkusu ve bilgi teknolojilerindeki yetkinliklerin eksikliği gibi problemlerle karşı karşıya. Fakat, pek çok şirket belirli harcamaları kısmi olarak kısarken, teknoloji sektöründe 2024’te harcamalar artış gösterecek.

Spiceworks ve Aberdeen Strategy & Research’ün ortaklaşa hazırladıkları 2024 Bilişim Durum Raporu’na göre, rapora katkı sağlayan bilgi işlem yöneticilerinin yüzde 66'sı, ekonomik tedirginliklere karşın 2024 yılında teknoloji yatırımlarını artırmaya hazırlanıyor. Yalnızca yüzde 4'ü IT harcamalarını azaltmayı planlıyor. Geri kalan yüzde 30 ise bütçelerini mevcut seviyelerde tutmayı amaçlıyor. Genel IT harcamaları yıllık yüzde 6 oranında artarken, şirket düzeyinde bilişim bütçeleri ise yüzde 5 artırılacak.

2024 bütçesinin aslan payı yazılım ve donanıma!

ASLAN PAYI YAZILIM VE DONANIMA

Dünya gazetesinin haberine göre, Bilgi İşlem Merkezi yöneticileri, 2024^te bütçelerinin büyük bir çoğunluğunu yine yazılım ve donanıma ayıracak. Fakat yönetilebilir servislere ve bulut bilişime ayrılacak kaynaklar artırılacak. Rapora göre kuruluşlar bilgi teknolojileri (IT) ihtiyaçları için yönetilen servis sağlayıcılarına (MSP'ler) git gide daha fazla müracaat ediyor. Nitekim kuruluşların yüzde 61'i 2024 senesinde MSP'lere harcamalarını artırmaya hazırlanıyor.

2024 bütçesinin aslan payı yazılım ve donanıma!

Ankete katılım sağlayan kişilerin aktardığı bütçelere göre, 2024’te şirketlerin bütçesinin yüzde 20 kadarı yazılım, yüzde 20 kadarı donanım, yüzde 15 kadarı iş gücü, yüzde 14 kadarı bulut tabanlı hizmetler, yüzde 9 kadarı yönetilebilir servisler, yüzde 8 kadarı telekom, yüzde 8 kadarı güç tüketimi ve yüzde 6 kadarı da dahili hizmetler olarak şekilleneceği tahmin ediliyor. Söz konusu rapora göre, 2024 yılında IT bütçe büyümesini etkileyen en önemli etkenler olarak, altyapının revize edilmesi ihtiyacı (yüzde 70), IT projelerine verilen önceliğin artması (yüzde 58), gün geçtikçe artan güvenlik endişeleri (yüzde 56), enflasyon (yüzde 48) ve bunun yanı sıra , çalışan sayısındaki artış (yüzde 46) olarak gösteriliyor.

Türkiye, tarım ve balık üretiminde Doğu Avrupa’nın lideri olacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sürpriz bir kararla 91 adet personel alacak!

Çeşme, turizmde resmen iflas etti! Son 20 yılın en kötü sezonu!


Geri Dön