28 / 04 / 2024

Türkiye, tarım ve balık üretiminde Doğu Avrupa’nın lideri olacak!

Türkiye, tarım ve balık üretiminde Doğu Avrupa’nın lideri olacak!

OECD ve FAO, tarımsal emtia ve su ürünleri piyasalarının 10 senelik beklentilerine yönelik değerlendirmeleri kapsayan “Tarımsal Görünüm 2023-2032” adlı raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, Türkiye, tarım ve balık üretiminde öncü ülke olacak.



Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gelecek 10 senede tarım emtiaları ile su ürünleri dünyasını bekleyen riskler ve belirsizlikler ile bu dünyanın beklentilerini açıkladığı raporunu kamuoyuyla paylaştı. Uluslararası emtia kuruluşları ve iki örgüte üye ülkelerden gelen girdiler sonucu hazırlanan “Tarım Görünüm 2023- 2032” adlı raporda, 24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna Savaşı ön plana çıkıyor.

En büyük dert, başta tahıl olmak üzere tarımsal ürünlerin tamamının üretim ve ulaştırma maliyetlerini etkilemesi nedeniyle savaşın ne kadar devam edeceği tarım dünyasında en büyük soru işaretini meydana getiriyor. OECD ve FAO da işte bu nedenle tarımsal girdi fiyatlarında son iki senede meydana gelen artışa dikkat çekiyor: “Bu artış, global gıda güvenliğine yönelik endişeleri artırdı.”

Türkiye, tarım ve balık üretiminde Doğu Avrupa’nın lideri olacak!

Rapora göre, bu sene piyasalarda meydana gelen en büyük endişe, artan gübre maliyetlerinin gıda fiyatlarının yükselmesine sebep olmasıyla ilgiliydi.

Dünya gazetesinden Emre Ergül’ün haberine göre, ana mineral gübrelerin maliyetlerini diğer üretim girdilerinden ayıran Aglink-Cosimo üretim verimi modellemesine müracaat ederek, bir senaryo analiz oluşturan OECD ve FAO, gübre fiyatlarındaki her yüzde 1 oranındaki zammı karşılık tarımsal emtia fiyatlarının yüzde 0.2 artacağı tahmininde bulunuyor. Senaryo, gübre ile tarımsal emtia arasında oluşan ilişkiye odaklansa da enerji, tohum, işçilik ve makine fiyatlarındaki dalgalanmaların da gıda fiyatlarını olumsuz anlamda etkileyeceğini hatırlatmada yarar var.

OECD-FAO, raporun özet bölümünde Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2022 yılı Ekim ayında yayınladığı “Dünya Ekonomik Görünümü” adlı raporuna vurgu yapıyor. “Önümüzdeki on senede beklenen ortalama ekonomik büyüme yüzde 2.7’den 2.6’ya iniyor.

Çin’in nüfusu da 2022 yılı itibarıyla azalacak. Enerji fiyatlarının 2023 yılında düşeceği ve daha sonra 2032 yılına kadar yavaş bir artışa geçeceği varsayılmakta.” İşte bu noktada OECD ve FAO, Ukrayna Savaşı’na yine gönderme yapıyor ve savaşın süresi tahmin edilemediğinden bölgede orta vadeli planların yapılamadığına vurgu yapıyor.

 Türkiye, tarım ve balık üretiminde Doğu Avrupa’nın lideri olacak!

TÜRKİYE’DE HAYVANSAL ÜRÜNLERDE İLAVE ÜRETİM BEKLENİYOR

OECD ve FAO, 10 senelik değerlendirme raporu 11 bölümden meydana geliyor: “Piyasalar”, “Bölgeler”, “Hububat”, “Yağlı Tohum”, “Şeker”, “Et”, “Süt Ürünleri” ,“Balık”, “Biyoyakıtlar”,”Pamuk” ve son olarak “Diğer Ürünler.” Bu 11 bölümde Türkiye’nin ismi en fazla 2’nci bölümde yani, “Bölgeler”de ön plana çıkıyor.

Avrupa ve Orta Asya’nın anlatıldığı söz konusu bölümde, Türkiye’nin 2032 yılına kadarki süreçte özellikle tarım ve balık üretiminde önde olacağına vurgu yapılıyor. OECD ve FAO’nun ortak raporuna göre, 2020-2022 temel dönemiyle kıyaslandığı zaman, tarım ve balık üretiminin net değerinin 2032’de kadar sadece yüzde 7 artacağı öngörülüyor.

“Bu, önceden gözlemlenen oranın yarısından daha az. Bu, Orta Asya'da yüzde 22 oranındaki ve Doğu Avrupa'da yüzde 11 oranındaki bir genişleme demek” ifadelerinin yer aldığı rapor şöyle sürüyor: “Batı Avrupa'nın üretimi, mevcut seviyelere oranla 2032 yılında yüzde 2 oranından daha düşük bir artış gösterecektir.

Ukrayna'nın 2032’ye kadar tarihi üretim kapasitesine ulaşacağı tahmin edilirken, toparlanma yavaş oluyor. Doğu Avrupa'daki üretim artışının sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 9 ile Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde yaşanacağı öngörülüyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sürpriz bir kararla 91 adet personel alacak!

Çeşme, turizmde resmen iflas etti! Son 20 yılın en kötü sezonu!

Az önce açıklandı! 30 Eylül’e kadar 2 bin TL hesaplara yatacak! Hemen başvurunuzu yapın!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön