İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?
Paylı mülkiyete sahip olan paydaşların, söz konusu mal üzerindeki hakkını almak istemesi üzerine izale- i şuyu davası açılabiliyor. Peki, izale-i şuyu davası avukatsız açılır mı? İşte yanıtı..
İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?
İzale-i şuyu davası, paylı mülkiyete sahip olan paydaşların, söz konusu mal üzerindeki hakkını almak istemesi üzerine açılan dava olarak karşımıza çıkıyor.
Dava, Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Medeni Kanun gereğince, paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilitor.
Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir. Peki, izale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?
Dava açarken avukat tutmak zorunlu olmamak ile birlikte bir avukatın size çok yardımı olacağını unutmayınız. Hukuk ve usul konusunda bilgi sahibi olduğunuza kesin olarak emin değilseniz bir avukatın yardımına başvurunuz.
Mali durumunuz avukat tutmaya uygun değilse bulunduğunuz il barosuna başvurarak size “Adli Yardım” kapsamında avukat atanmasını talep etme edebilirsiniz.
İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti 2014..
2014 yılında açılan İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti 01.01.2014-31.12.2014 dönemi Avukat-Vekil eden Arasındaki En Az Ücret Çizelgesi'nde yer alıyor.
Çizelgede yer alan bilgilere göre Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen davalardan olan İzale-i şuyu davasında avukatlık bedeli, 5.600,00 TL' den az olmamak üzere dava konusu malın/malların muhammen bedelinin vekil edenin payına düşen miktarının yüzde 10’u oranında tahsil ediliyor.