29 / 04 / 2024

Paylı mülkiyette izale-i şuyu davası!

Paylı mülkiyette izale-i şuyu davası!

Paylı mülkiyet, bir eşyaya birden çok kimsenin belirli paylarla malik olmaları durumu olarak ifade ediliyor. Peki, paylı mülkiyette izale-i şuyu davası nasıl açılır? Paylı mülkiyette izale-i şuyu davası hangi mahkemede açılır?



Paylı mülkiyette izale-i şuyu davası!

Paylı mülkiyet,  bir eşyaya birden çok kimsenin belirli paylarla malik olmaları durumu olarak ifade ediliyor. Medeni Kanun gereğince paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir. 


Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılıyor. Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip oluyor. Pay devredilebiliyor, rehnedilebiliyor ve alacaklılar tarafından haczettirilebiliyor. Peki, paylı mülkiyette izale-i şuyu davası nasıl açılır?


Paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu hakkını kullanmak isteyen paydaşların sulh hukuk mahkemesinde izale-i şuyu davası açması gerekiyor.


Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı olup tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.


Medeni Kanun gereğince paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.



Mirasın paylı mülkiyet olarak intikali!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön