09 / 01 / 2025

Paylı mülkiyette izaleyi şuyu

Paylı mülkiyette izaleyi şuyu

Paylı mülkiyet, bir eşyaya birden çok kimsenin belirli paylarla malik olmaları durumu olarak ifade ediliyor. Peki, paylı mülkiyette izale-i şuyu davası nasıl açılır? Paylı mülkiyette izale-i şuyu davası hangi mahkemede açılır?

Enflasyon ve fahiş fiyatlar vatandaşları yarım veya çeyrek ev almaya yönlendiriyor! 

Daha önce maaşları veya kazançlarıyla kredi kullanıp ortalama bir ev satın alabilen vatandaşlar; gelir yetersizliği nedeniyle 3-4 kişilik ortak konut alımına yönelmeye başladı. İşte paylı gayrimenkul dönemi ile ilgili detaylar...

Sinpaş GYO'dan paylı satış modeli: 1 evi 10 kişi alacak!

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı satışa hazır durumdaki konutlarını paylı sistemle satışa sunuyor. Yatırımcılar, fiyatlarına göre 10 pay veya 20 pay halinde sunulacak konutlardan pay satın alabilecek.

Kentsel dönüşümde kritik detay: Ödeme gücü olmayan dar gelirlilerin konutlarına devlet ortak olacak! 

Kentsel dönüşüm yasasında yapılan düzenlemeye göre; dönüşüm için 'ödeme gücü olmayan dar gelirli ve yoksul kişilerin evlerine devlet 'paylı mülkiyet esaslarına göre' ortak olabilecek. Peki bu sistem nasıl işleyecek? İşte ayrıntılar...

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

Hisseli tapu paylı mülkiyet midir? Hisseli ev icra yoluyla satılabilir mi?

Hisseli tapuya sahip olan vatandaşların bazı soruları bulunuyor. Bu sorulardan bazıları da hisseli mülkiyet üzerinden yapılabilecek işlemler olmaktadır. İşte bu ve diğer soruların yanıtları…

Deprem bölgesindeki 11 ilde ortofoto haritaları devrede: Sınırları değişen mülkiyetlerin yeri belirleniyor! 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller için ortofoto haritaları üreterek, hangi mülkiyette nerede, ne derece kayma olduğunu belirlediklerini ifade etti. 

Hisseli mülkiyette satış nasıl yapılır? Satışa itiraz hakkı var mı?

Hisseli tapuda elbirliği mülkiyet ve paylı mülkiyet hakları ve farkları neler? Satış durumunda nasıl bir yol izlenir? Hisseli tapu alırken ya da satarken nelere dikkat edilmeli? İtiraz hakkı var mı?

Emlak vergisi ne zaman ödenir? Emlak vergisi miktarı neye göre belirlenir?

Emlak vergisi, kişi başına kayıtlı her bir mülk için ödeme için alınan tutardır. Mülkün birden fazla sahibi varsa, vergi her birinin payı oranında alınır. Vergilendirmenin amacı, mülkiyette edinilen gayrimenkuldür. Vergi, miktar ve değer sınırlaması olmaksızın her birim için ayrı ayrı hesaplanır.

Elbirliği Mülkiyeti nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyeti genellikle miras yolu ile elde edilen gayrimenkullerde görülmektedir. Bu tarz mülkiyetlerde tapu üzerinde ortakların isimleri yer alsa da kişilerin payları ve oraları belirtilmemiştir. Peki, elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir? İşte elbirliği mülkiyeti hakkında bil

Tapuda elbirliği nasıl bozulur? Tapuda elbirliğini bozmak için ne yapılır?

Tapuda elbirliği bozma işlemi sadece bir mirasçının başvuru ile gerçekleştirilebilir. Yani her bir mirasçının ayrı ayrı başvuruda bulunmasına gerek yoktur. Gerekli belgelerin ibrazı ve başvurunun ardından tapuda elbirliği bozulur ve sahip olunan mal, paylı mülkiyete dönüşür… 

Paydaşlıktan çıkarma sebepleri nelerdir?

Paylı mülkiyette bir paydaşın, paydaşlıktan çıkarılması için dava açılabiliyor. Peki, paydaşlıktan çıkarma sebepleri nelerdir?

Paylı mülkiyette gayrimenkul hisseleri satılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde paylı mülkiyeti ve hisse satış şartlarını kaleme aldı.

Hisseli gayrimenkullerde şufa hakkı nasıl kullanılır?

Gayrimenkul danışmanı Mehmet Adak, hisseli mülkiyette önalım (şufa) hakkına ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte Mehmet Adak'ın o yazısı...

Paylı mülkiyette izaleyi şuyu Haberi

Paylı mülkiyette izaleyi şuyu

Paylı mülkiyette izale-i şuyu davası!

Paylı mülkiyet,  bir eşyaya birden çok kimsenin belirli paylarla malik olmaları durumu olarak ifade ediliyor. Medeni Kanun gereğince paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir. 


Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılıyor. Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip oluyor. Pay devredilebiliyor, rehnedilebiliyor ve alacaklılar tarafından haczettirilebiliyor. Peki, paylı mülkiyette izale-i şuyu davası nasıl açılır?


Paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu hakkını kullanmak isteyen paydaşların sulh hukuk mahkemesinde izale-i şuyu davası açması gerekiyor.


Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı olup...