İzale-i şuyu davası hangi durumlarda gerekir?
Paylı veya elbirliği mülkiyeti şeklinde tescilli taşınmazlarda ortaklığın giderilmesi amacıyla açılan davalara izale-i şüyu davası deniyor. Peki, izale-i şuyu davası hangi durumlarda gerekir?
İzale-i şuyu davası hangi durumlarda gerekir?
Ortaklığın giderilmesi davası, izale_i Şüyu, paydaşlığın giderilmesi gibi adlarla da adlandırılıyor. Bu durum genellikle aynı mülkün bir kaç kişi tarafından hak sahibi olunduğunda tarafların anlaşmazlığı sonucu açılan davalara deniyor.
İzale-i şuyu davasını taşınmaz malda tapu ile malik olan paydaş veya paydaşların açması gerekiyor. Davayı taşınmaz hissedarları dışında herhangi bir şahıs veya tüzel kurum açamıyor.
Örneğin, taşınmaz hissedarlarından birinin bir gıda şirketine borcu var. Gıda şirketi bu borcun tahsili için alacaklı olduğu kişinin arsasına borcu ölçüsünde haciz koyabilmesine rağmen izaleyi şuyu davası açıp arsayı sattıramıyor. Arsanın satışını ancak hissedarın istemesi gerekiyor.
İzale-i şuyu davasının açılması...
İzale-i şuyu davası bir gayrimenkul birden fazla kişiye miras olarak kalması gibi durumlarda açılabiliyor. Taşınmazın paylaşımı söz konusu olduğunda düşülen anlaşmazlıklar izale-i şuyu davası ile çözülüyor.
Bu durumda, ortaklar, ortak mülkleri konusunda karar veremezlerse İzale-i Şuyu, yani ortaklığı giderme isteyebiliyor. Bu istek durumunda, devlet eliyle, ortaklı mülk ilanla satışa çıkartılıyor ve satış bedeli ortaklar arasında paylaştırılıyor. Ortaklardan her hangi birisi de satın almak için, İzale-i Şuyu'ya katılabiliyor.
İzale-i şuyu davasında satış nasıl yapılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com