İzale-i şuyu davası KDV oranı nedir?
Paydaşlardan her biri paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Peki, izale-i şuyu davası KDV oranı nedir?
İzale-i şuyu davası KDV oranı nedir?
İzale-i şuyu davası ile paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor.
Dava Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Medeni Kanun madde 699 gereğince davada paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştiriliyor.
İzale-i şuyu davası masrafları nelerdir? İzale-i şuyu davası KDV oranı nedir? İzale-i şuyu davası harç masrafları nelerdir?
Eğer alıcı hissedarsa diğer hissedarların hisselerinin karşılığı ; Alıcı 3. şahıs kişi ise satış bedelinin tamamını ödemekle yükümlü oluyor.
Alıcı hissedarsa, kendi hissesinin değerinin %1’i kadar bir tellaliye ücreti ödüyor. Ancak alan kişi 3. şahıs ise bu bedeli ödemiyor.
Alım Harç Masrafları
Satın alınan hisse üstünden %1,65’i oranındadır. Yani mülkü satın alan hissedarsa öteki hissedarların payı üzerinde; satın alan 3. kişi ise tüm satış bedeli üzerinden Alım harç masraflarını öder.
İzale-i şuyu Kdv Oranı
Satın alınan hisse üstünden %18 oranında KDV ödemek zorundadır. Alan kişi hissedarsa diğer hissedarların hissesi üzerinden %18 KDV öder. Şayet alan kişi 3. kişi ise Tüm satış bedelinin %18 KDVsini ödemek zorundadır.
Ancak KDV, kişiye düşen hisse miktarı üzerinden hesaplanması gerekse de aksi yönde karar olmaması nedeni ile uygulamada toplam ihale bedeli üzerinden ödeniyor.
İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com