22 / 12 / 2024

İzalei şuyu davası nasıl açılır?

İzalei şuyu davası nasıl açılır?

İzalei şuyu, ortak mülkiyet altında bulunan taşınmazın hissedarlar arasında paylaştırılması ya da mahkeme kararı ile satılarak, değerin hissedarlara verilmesi anlamına geliyor. Bu noktada izalei şuyu davası nasıl açılır? sorusu akla geliyor...




İzalei şuyu davası nasıl açılır?


İzalei şuyu, ortak mülkiyet altında bulunan taşınmazın hissedarlar arasında paylaştırılması ya da mahkeme kararı ile satılarak, değerin hissedarlara verilmesi anlamına geliyor. Söz konusu duruma ait tanımdan da belli olacağı gibi izalei şuyuda iki yol bulunuyor. Bunlardan biri, taşınmazın hissedarlar arasında paylaştırılmaması durumu. Bu noktada İzalei şuyu davası nasıl açılır? sorusuna söz konusu taşınmazın mahkeme tarafından satılarak, bedellerinin hissedarlar arasında paylaştırılması cevabını verebiliriz. İzalei şuyuda ikinci yol ise, taşınmazın bölünmesinin mümkün olduğu durumlar. Eğer taşınmazın bölünmesi mümkünse bölünme işlemi gerçekleştiriliyor.


Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyeti olarak biliniyor. Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yayılıyor. Ortaklardan her biri, topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabiliyor. Bu korumadan ise bütün ortaklar yararlanabiliyor.


İzalei şuyu davası nasıl açılır?

Menkul ya da gayrimenkuller hissedarları arasında taksim edilemezse, paydaşlardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile sulh hukuk hakimliğine müracaat edilerek hukuki süreç başlatılabiliyor. Bu genellikle gayrimenkullerde rastlanan bir durumdur. Mahkeme öncelikle ortaklığın giderilmesi istenen şeyin taksim edilebilir olup olmadığını inceler, teknik bilirkişileri görevlendirir. Taşınmazın imar durumu, hisse ve hissedarların sayısı gibi etkenlere de bakarak, paylaştırma sureti ile her bir paydaşa müstakil bir parça (daire, arsa vs.) düşebilecekse, paylaşımı seçer, değil ise satışına karar verir. 



Yasal mirasçılar ve miras payları!
Kişinin yasal mirasçısı yoksa malları ne olur?
Miras sebebiyle istihkak davası!
Miras intikal işlemleri!
Gaibin mirası!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön