İzinli kenevir üretimi tarla satışlarını artırdı!
Tapucom kurucu ortağı Emre Erşahin yaptığı açıklamada “İzinli kenevir yetiştiriciliğinin tarla satışlarını hareketlendirdiğini gözlemliyoruz. Kenevir üretiminden elde edilen gelirle tarla yatırımının oldukça kısa sürelerde geri alınabildiğini söyleyebiliriz” dedi.
Kurulduğu günden bu yana geliştirmiş olduğu platform ve teknoloji sayesinde kurumsal satıcıların ekspertiz raporlu gayrimenkullerini hızla nakde çevirmesini sağlayan Tapucom, lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik izinli kenevir yetiştiriciliğinin serbest hale getirilmesinden sonra satılık tarla kategorisinde yaşanan hareketlenmeye dikkat çekti.
Kenevir üretimine büyük ilgi
Grand View Research raporuna göre, 36 ülkede üretimi yapılan endüstriyel kenevirin 2017'de 4 milyar dolar olan parasal büyüklüğünün 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. Dünyanın en büyük kenevir üreticileri ise ABD, Kanada, Çin, Hindistan, Japonya, Brezilya, Almanya, Fransa ve İngiltere şeklinde sıralanıyor. Kenevir; otomotiv, kozmetik, enerji, gıda, inşaat ve izolasyon gibi birçok sektörde geniş bir alanda hammadde olarak da kullanılabiliyor.
Güncellenen yönetmeliğe göre 19 kentte izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin veriliyor. Bu gelişme paralelinde kenevir yetiştiriciliğine izin verilen iller şu şekilde; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak. Özellikle son zamanlarda izinli kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyenler bu illerdeki tarlalara yoğun ilgi gösteriyor.
Kenevir, gelir / maliyet oranıyla üreticisine kazandırıyor
Kenevir, hem lif hem de tohum üretiminde yetiştiricisine de kazandırıyor. Türkiye’de 1 dekardan ortalama olarak 100 kilogram lif elde edilebiliyor. Elde edilen bu lifin kilosu ortalama 15 TL'den alıcı bulabiliyor. 1.500 Türk Lirası gelir edilebilen 1 dekarda yapılan masraf ise ortalama 800-850 TL.
Tohum amaçlı üretilen kenevirde1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde etmek mümkün olabiliyor. Elde edilen bu tohumun kilosu 25-30 TL'ye satılabiliyor. Endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde 1 dekardan ortalama 1.250 lira-1.500 lira gelir elde edilebilir, 1 dekarda yapılan masraf ise ortalama 800-850 TL.
Tarla yatırımının karşılığı 3-4 yılda geri alınabilir
Tapucom olarak dönüm fiyatları 1.000 TL’den 47.000 TL’ye kadar uzanan geniş bir portföye sahip olduklarını söyleyen Tapucom kurucu ortağı Emre Erşahin, “Kenevir üretiminin yapıldığı illerde Tapucom’da satışa sunulan tarlaların ortalama fiyatı 85.000 TL, 19 ilin ortalama dönüm fiyatı ise 8.000 TL. 1 dönümden 130 dönüme kadar alternatif büyüklükteki geniş bir tarla portföyüne sahibiz” dedi.
Bu illerde yer alan tarla satışlarında son dönemde belirgin bir hareketlilik olduğunu söyleyen Emre Erşahin, “Medyada yer alan gelir hesapları bilgisiyle, kenevir yetiştiriciliğine izin verilen illerde yer alan ucuz tarla yatırımlarının amortisman sürelerinin 3 ya da 4 yıla kadar inebildiğini görüyoruz. Yani üretici yılda bir kez hasat alması halinde kenevir üretiminden elde ettiği gelirle tarla yatırımının karşılığını 3-4 yıl gibi kısa sürelerde geri alabiliyor” şeklinde konuştu.
Erşahin “Tapucom olarak, 5.000 TL ve 9.000 TL'den başlayan arsa-tarla açık artırma kampanyalarımız sayesinde ekspertiz değerinin altında tapu fırsatları sunuyoruz, bu kampanyalar sayesinde kullanıcılarımız avantajlı fiyatlarla tarla sahibi olabiliyor ve alırken kazanıyorlar” diye konuştu.
Tapu satışında hız rekoru
Tapucom’da satılan tapuların ekspertiz raporuna sahip olduğunu ve buna paralel olarak dasatılan her 5 tapudan 1’inin 15 gün içerisinde satışının gerçekleştirildiğini ve 24 saat içinde bile topladığı tekliflerle rekor sayılacak hızlarda tapu devri aşamasına geçebildiklerini söyleyen Erşahin, “Gayrimenkul fiyatının şeffaf ve rekabetçi bir ortamda, alıcıların teklifleriyle belirlenmesini sağlıyoruz, şeffaf bir piyasada bilinçli alıcıların vereceği tekliflerle bir gayrimenkulün piyasa değerini bulabileceği düşüncesi üzerine 3 yıl önce kurduğumuz sistemde her gün işlem yapıyoruz” dedi.