03 / 05 / 2024

İZKARAY, kentin iki yakasını birleştirecek!

İZKARAY, kentin iki yakasını birleştirecek!

İzmir'de hayata geçirilen "İZKARAY" projesi kentin en çılgın projesi olarak biliniyor.  İZKARAY projesinde çalışmalar tam gaz devam ediyor. Proje Başbakan Binali Yıldırım'ın İzmir'den milletvekili adayı olduğu 2011 seçimi öncesinde açıkladı.



İzmir'de hayata geçirilen "İZKARAY" projesi kentin en çılgın projesi olarak biliniyor.  Proje İzmir'in Marmaray'ı olarak tanıtılıyor. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre;  Başbakan Binali Yıldırım'ın İzmir'den milletvekili adayı olduğu 2011 seçimi öncesinde açıklandığı İZKARAY projesi, 35 Proje arasında yer alıyor.  35 Proje'den 8'i tamamlandı. Projenin 14'ünün yapımına devam ediliyor.

 

İZKARAY Projesi detayları!

 

Diğer adıyla  İzmir  Körfez Geçiş Projesi, Çiğli'de 2'nci Ana Jet Üssü mevkiinden başlayıp Narlıdere Sahilevleri'ne karayolu bağlantısı sağlanacak. Projeye göre raylı sistem için de ayrıca güzergah belirlenirken, Karşıyaka Mavişehir'den başlayacak hat, İzmir Körfezi'nden Üçkuyular'a bağlanacak.

 

İKİ ADET YAPAY ADA

 

Körfez altından yapılacak batırma tünel yöntemi ile kentin iki yakası  Marmaray  benzeri bir sistemle birbirine bağlanacak.

 

 Proje dahilinde 2 bin 693 metrelik denizaltı tünelinin (tüp geçit) yanı sıra, körfez içine ve körfez kıyısına iki adet yapay ada kurulacak. 

 

Çiğli'yi Balçova'ya bağlayacak projeye göre, körfezin iki yakası arasında ulaşım bütünlüğü sağlanması hedeflenirken, körfez özel bir köprü ile geçilecek ve köprü bitiminde oluşturulacak yapay bir ada ve batırma tünel ile buradan gemilerin geçişine olanak sağlanacak. İzmir Çevre Yolu'nu kısaltacak proje dahilinde güzergahta bir de Mavişehir-Üçkuyular tramvay hattına verilmesi planlanıyor. Projeye göre, toplam 4.2 kilometre uzunluğunda körfez köprüsü, 880 metrelik yapay ada, bin 800 metrelik batırma tüp tünel ve 16 bin 400 metre de raylı sistem inşa edilecek. Mega proje kapsamında toplam 6 şeritli otoyol ve 2 şeritli raylı sistem güzergahı bulunacak.


Geri Dön