03 / 10 / 2024

İzmir ATİM ve AŞTİ inşaatlarında sona gelindi!

İzmir ATİM ve AŞTİ inşaatlarında sona gelindi!

Geçtiğimiz yıl yapımına başlanan, Aliağa Toplu Ticaret ve İş Merkezi (ATİM) ve Aliağa Sanayicileri Toplu İşyeri Kooperatifi (ASTİ) bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlanma aşamasına geldi. 242 işyerinin bulunduğu modern site yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak.





Geçtiğimiz yıl yapımına başlanan, Aliağa Toplu Ticaret ve İş Merkezi (ATİM) ve Aliağa Sanayicileri Toplu İşyeri Kooperatifi (ASTİ) bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlanma aşamasına geldi. 242 işyerinin bulunduğu modern site yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak.


Aliağa Küçük Sanayi Sitesi’nin kurulu olduğu yerleşkenin hemen yanı başında, geçtiğimiz yıl yapımına başlanan Aliağa Toplu Ticaret ve İş Merkezi (ATİM) ve Aliağa Sanayicileri Toplu İşyeri Kooperatifi’nde (ASTİ) çalışmalar son hızıyla sürüyor. Bünyesinde 242 işyerini barındıran site, modernliği ile Ege Bölgesi’nde tek olma özelliğini taşıyor. Fiziki yapının büyük ölçüde tamamlandığı yeni sanayi sitesi hakkında görüştüğümüz Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, süreç hakkında detaylı bilgiler verdi.

ATİM’İ KURMA FİKRİ 2010’DA OLUŞTU

ATİM’in kuruluşunun eskiye dayalı olduğunu vurgulayan Ekren, yeni bir sanayi sitesi kurma fikrini 2010 yılında hayata geçirmeye çalıştıklarını belirterek, “Yeni bir sanayi sitesi kurmak için 2010 yılında çalışmalara başladık. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi yol ayrımını geçtikten sonra,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm alanı olarak ayırdığı bir yer vardı. Oraya İzmir’deki İnşaatçılar Çarşısı’nın bir örneğini yapacaktık. Yola öyle çıktık. Fakat İzmir Büyükşehir Belediyesi sonradan orada proje değişikliğini gitti. Burayı kentsel dönüşüm alanı olmaktan çıkarınca bizim oraya dükkan yapma imkanımız ortadan kalktı.” diye konuştu.


ASTİ FESHOLACAK, ATİM KALACAK

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi yakınındaki araziden sonuç alamayınca siteyi kuracak yeni bir alan bulma arayışına girdiklerini ifade eden Ekren, “Mevcut Küçük Sanayi Sitesi’nin yanında, bir çinko firmasının fabrika kurmak için aldığı yerleri arsaya çevirip sattığını gördük. Siteyi buraya kurmaya karar verdik. Oradan ilk önce yaklaşık 100 tane dükkan sığacak şekilde arsa aldık. Sonra baktık talep var 156 dükkanlık ilave bir arsa daha aldık. Kooperatife başladık. Kayıtlara başlar başlamaz bir anda bizim üye sayımız doldu. 50-60 tane daha başka talep olunca, aldığımız arsaların yanında da arsalar olunca ASTİ adıyla ikinci bir kooperatifi formaliteden kurduk. Aslında biz tek kooperatifiz. O da ATİM. Tüm çalışmalar tamamlandığında ASTİ feshedilip tek yönetime geçilecek, sadece ATİM kalacak.” dedi.

“RUHSAT SÜRECİ 1 YIL SÜRDÜ”

İki kooperatifte toplamda 242 dükkanın yer aldığını dile getiren Ekren, dükkanların ruhsat sürecinde de bazı sıkıntılar yaşadıklarını, bu nedenle inşaatın aksadığını belirtti. Ekren, “Biz bu dükkanların ilk 60 tanesinin temelini 2014’te yılında atmıştık. Fakat 2014 seçimlerinden sonra diğer kısma ruhsat almak istediğimizde bazı sıkıntılar oldu. Biliyorsunuz Aliağa Belediyesi’nde ruhsatlarla ilgili bir tıkanıklık yaşandı ve yaklaşık 1 yıl sürdü. Ruhsatı niye bir kerede almadınız derseniz, biz arsaları 18 ay vadeli almıştık. Borcu bittiği kadar arsaların tapusunu alıyorduk. Tapu bize geçtikçe ruhsata müracaat ediyorduk. Diğerler dükkanların da borcu bittiğinde ruhsata müracaat ettiğimiz zaman, ruhsatı almamız yaklaşık 1 yıl gibi bir süreç aldı. 2015’in 7. ayında geri kalan 180 dükkanın temeli atıldı. Bugün bütün dükkanların da karkasları bitti. Kapıları yüzde 70 oranında bitti. ATİM’de ve ASTİ’de içme suyu bütün dükkanlara ulaştı. Şebekeler hazır. Pis su giderleri, bütün ana arterler bitti, arıtma ile ilgili kısmı kaldı. Şimdi de saha betonları dökülüyor.” dedi.

GERİYE SADECE YOL KALIYOR

İki kooperatifi de hedefledikleri gibi şubat ayına kadar bitireceklerini kaydeden Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, “Tüm işlemler tamamlandıktan sonra bir aksilik olmazsa geriye sadece yol kalıyor. Yol ile ilgili de Şubat ayındaki genel kurulumuzda kooperatif ortaklarımızla görüşeceğiz. Ya belediyeye yol katılım bedeli ödeyerek belediyenin yapmasını ya da bir maliyet çıkararak kendimizin yapması konusunu ortaklarımıza soracağız. Onların vereceği karara göre de yolların yapımına başlanacak.” ifadelerini kullandı.

“EGE BÖLGESİ’NDE BU KADAR PLANLI VE DÜZENLİ BİR SİTE YAPILMADI”

Ekren, piyasadaki diğer kooperatiflere göre ezber bozduklarını, 1 yılda 242 tane dükkanı bitirmenin daha önce görülmüş bir şey olmadığını belirterek , “Biz burada şöyle de bir şey yaptık. Hak sahipleri dükkanlara daha taşınmadan, dükkanların modern bir halde, göze de hitap eden yapılar olmasını istedik. İlk başlarda üyelerimize bunu söylediğimizde dükkan başına 10 bin TL gibi bir fiyat farkı çıkıyordu. Açılır kapanır kepenk, yangın anında acil çıkış kapısı, kompozit kaplama, renkli cam ve standart tabelalar olsun istedik. Görüntü kirliliğinin olmayacağı bir site oluşturduk. Bana göre Ege Bölgesi’nde baştan bu kadar planlı ve düzenli bir site yapılmadı. Belki Türkiye çapında da yoktur, küçük sanayi sitesi olarak bakıldığında. Örnek bir site yaptık. Bu nedenle 10 bin TL de fiyat farkı çıkıyordu. İlk etapta ortaklarımız bunu kabul etmedi. Şu anki Aliağa Sanayi Sitesi’ne baktığımızda ekipman, bilgi ve birikim anlamında yetkili servislerle rekabet edebilecek konumda olan esnaflarımız var. Ancak sırf bilgi ve birikimle bu iş olmuyor. Bunun yanında bir de mekânsal olarak rekabet etmek gerekiyor. Üyelerimize bunu izah ettiğimizde 10 bin TL’lik farkı kabul ettiler. Bu site o şekilde oluştu.” dedi.

İZMİR KALKINMA AJANSI PROJEYE HİBE DESTEĞİ VERMEDİ

2015 yılının Aralık ayında İzmir Kalkınma Ajansı’nın küçük sanayi sitelerinin altyapılarını iyileştirme ve güzelleştirme adı altında bir hibe açıkladığını hatırlatan Ekren, “Bu hibe toplamda 5 Milyon TL idi. Biz ona Aliağa Esnaf Odası’nın da ortak olduğu bir proje de hazırladık. Proje açıklandığında toplam 5 Milyon TL hibe verilecekti. Biz projemizi sunduk, bizim sunduğumuz projeye göre alacağımız hibe 1 milyon 330 bin TL civarındaydı. Bu yolları da o parayla yapacaktık. 26 Şubat’ta biz projemizi teslim ettik. 30 Mart’ta İzmir Kalkınma Ajansı 5 Milyon TL’den rakamı 3 Milyon TL’ye düşürdü. Haziran ayında da sonuçlar açıklandığında biz birinci yedekte kaldık. Diğer kazanan projeler bizden çok mu iyiydi. Bence çok iyi değildi ama kazanan projeler hep belediyeler ortaklı. Bizde belediye ortaklığı oluşmadı. Bunu teklif ettik Aliağa Belediyesi’ne. Biz para istemiyoruz projemize ortak olun dedik ama kabul görmedi. Bizzat Serkan Acar ile görüştük. Bizi Başkan Vekili Adem Bey’e yönlendirdi. ‘Biz ortak olamayız’ dediler. Onları sorumlu olarak görmüyoruz bunları söylerken, ama sonuç açıklandığında belediye ortaklığı olan projeler kazanınca ‘acaba bizde de olsaydı olur muydu?’ diye bir soru işareti oluştu kafamızda. “ diye konuştu.

“DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ TEMİN ETTİK”

Şu ana kadar ATİM’de ortakların dükkan başına 33 bin 200 TL gibi bir bedel ödediklerini kaydeden Ekren, “Bugün bu dükkanların değeri ortalama 250 Bin TL civarında. Önümüzdeki yaza gelindiğinde bu dükkanların değeri ortalama 300 bin TL’yi bulacak. Bu yatırımı yaparken ortaklarımızdan toplu para almadık, bin 250 TL taksitle başlandı kooperatife. Daha sonraki süreçte bankadan 60’ar bin TL’lik kredi kullandırdık. Kredi kullanmak istemeyenler de o zaman 60 bin TL’yi yatırdı. Toplu parası olmayanlar da dahil olmak üzere 60 bin TL’yi biz onlara düşük faizli kredi ile bulduk. Yatırım bankacılığı yapan Türkiye Finans ile anlaşarak 60’ar bin TL uzun vadeli kredi temin ettik.” dedi.

NİSAN’DAN İTİBAREN HİZMET VERMEYE BAŞLAYACAK

Kooperatifin güzel bir yatırım olduğunu, tahminen Nisan ayında hizmet vermeye başlayacağını sözlerine ekleyen Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı; “Burası sanayisiyle, nüfusuyla her geçen gün büyüyen Aliağa için bir ihtiyaçtı. O ihtiyacın da bizim tarafımızdan karşılanması sevindirici. Odadaki yasal sorumluluklarımızın dışında esnafımızın diğer ihtiyaçlarını da karşılıyor olmak bizi mutlu ediyor. Yeni Sanayi Sitesi tahminen Nisan ayından sonra hizmet vermeye başlayacak. Mevcut sanayi sitesi de hizmet vermeye devam edecek.”


Aliağa Ekspres


Geri Dön