27 / 11 / 2024

İzmir Atlas Oteli'nin restorasyonu diğer binalara umut oldu!

İzmir Atlas Oteli'nin restorasyonu diğer binalara umut oldu!

Atlas Oteli'nin restorasyonu, eskiyen diğer binalar için umut oldu. Çankaya'daki eski tütün deposunun mezbelelik görüntüsü içinde çalışma yapılması bekleniyor.




Atlas Oteli'nin restorasyon çalışmaları, kentteki 'dökülen' diğer binalar için de umut ışığı oldu. Yeniden hizmete açılması beklenen otelin ardından, gözler kente uzun yıllar tütün deposu olarak hizmet veren Çankaya'daki binaya çevrildi. Uzun yıllardır boş kalan bina, bugün ekonominin kalbinin attığı; sanayi, ticaret turizm çalışmalarının yapıldığı, odalar ve sendikalar gibi pek çok kent dinamiğinin görev aldığı bölgede çürümeye terk edildi. 


1351 SOKAKTA... 

İzmir'in vitrini Kordonboyu'na, dünyanın en eski açık hava alışveriş merkezi Kemeraltı Çarşısı'na ve kent manzarasının en güzel izlenebildiği Kadifekale'ye sadece bir kaç dakikalık mesafede yer alan Çankaya, dünyanın her yerinden turistlerin yanında çevresindeki lüks oteller ile yatırım göz kırpan işadamlarını da ağırlıyor, birbirinden değerli kültür, sanat ve ekonomi toplantılarına ev sahipliği yapıyor. 

Ancak 1351 sokaktaki bina, kırılan camları, muşamba ile örtülen pencereleri, paslanan demirleri ile adeta yardım çığlığı atıyor, kentin görüntüsüne zarar veriyor. Kapısına kilit vurulan binanın giriş kısmı, bölgedeki çorbacıların masa-sandalye ardiyesi olarak kullanılıyor. Binanın demirlerinde ise dershane ilanları, mağaza kampanyaları ya da konser duyurularının eskiyen afişleri yer alıyor. Bölge sakinleri ise, kentin pek çok noktasının yeni projelerle cazibe merkezi haline getirilirken, kent merkezinin görmezden gelindiğin, ekonomiyi şahlandıracak projelerin askıya alınmasının kendilerini üzdüğünü anlatıyor. 


PROJE HAYATA GEÇEMEDİ

 Kente uzun yıllar tütün deposu olarak hizmet veren dev bina ve çevresi işadamı Ahmet Nazil'Zorlu tarafından satın alınmış; ancak aşılamayan imar planları yüzünden alışveriş merkezi projesi hayata geçirilememişti. 


İzin çıksa, Residance olacaktı

Zorlu Gayrimenkul Geliştirme A.Ş., İzmir'in Çankaya semtindeki eski tütün depolarının bulunduğu alanda rezidans, ticaret merkezi ve konut inşa etmek için proje hazırlamıştı. 

İzmir'de iş merkezlerinin yoğun olarak bulunduğu Pasaport semtinde yer alan eski tütün depolan, 2005 yılında Küçükbay Grubu satın almıştı. 

Küzükbay, binalardan birini tadilattan sonra zemin katını alışveriş merkezi, üst katlarını ise sinema, ofis ve otopark olarak hizmete açtı. Bir Japon firması ile rezidans ve otel yapmak için proje hazırlayan Küçükbay, gerekli ruhsatları alamayınca, her iki binayı 2007 yılında Zorlu Gayrimenkul şirketine sattı. Zorlu Gayrimenkul, alanı rezidans, ticaret merkezi ve konut alanı olarak projelendirdi. 

Projeyle ilgili 32 kat yüksekliğe kadar ulaşacak yapı kütlesine izin veren imar planı değişikliklerine Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası itiraz ederek dava açmıştı. 

Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, 2013 yılında bir gazeteye verdiği röportajda, alanı, "Zorlu Konak Residance" olarak projelendirdiklerini ifade ederek, "İzinleri çıksa da yapsak diyoruz. Muazzam bir proje. Fakat davalardan kurtulamadık. 60 katlı olmasını planlıyoruz. Bekliyoruz, 6-7 sene oldu. Bekleyeceğiz" demişti. 



Ege Telgraf 


Geri Dön