02 / 05 / 2024

Mavişehir'deki durdurma kararı diğer davalara örnek olacak!

Mavişehir'deki durdurma kararı diğer davalara örnek olacak!

Hürriyet Gazetesi Ege eki muhabirlerinden Elif Demirci'nin haberine göre, Mavişehir'de mahkemenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeşil alanı toplu konut ve ticari alana dönüştürmesine olanak sağlayan planını durdurma kararı diğer davalara örnek olacak..



Karşıyaka Mavişehir'de mahkemenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeşil alanı toplu konut ve ticari alana dönüştürmesine olanak sağlayan planını durdurma kararının aynı konuda açılan 60 davaya örnek olacağı öne sürüldü. Bölgede inşaatı süren AVM ve özel okulun ruhsatlarının iptali için da dava açılması gündeme geldi. 

Mavişehir Siteler Birliği Sözcüsü Kahraman Turumtay, bu konuda 60'ya yakın dava açıldığım vurgulayarak. imar planlarının iptali için de yürütmeyi durdurma isteyeceklerini söyledi. 


Belediyeye sitem Turumtay, "Bu konuda açılan çok dava var. Hepsi 2. İdare Mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararını istiyor. Bu katarı kendi açtıkları davalarda mahkemelere sunacaklar ve imar planının iptali için de dayanak olacak. Mahkeme, toplu konut alam planının yürütmesini durdurdu. O plana göre yapılan imar planlarının da geçersiz sayılması lazım" dedi. 


Turumtay, Kaışıyaka Belediyesi'nin toplu konut alanına onay verdiğini belirterek, "Belediyenin bu konuda oluru var. Buranın toplu konut alam olabilmesi için izin verdi. Olur vermeden 'yetkilerini elimden alamazsınız' diyerek, dava açabilirdi Hem olur verip, hem dava açmak olmaz" diye konuştu. 

Dayanak olmalı Mimarlar Odası Başkam Hasan Topal, kararın diğer davalar için güçlü bir dayanak olacağını ifade etti, şunları söyledi: "Mavişehir bölgesinde kamu kurumlarına ayrılmış eğitim, sağlık ve kültür alanlarının özel alan haline getirilmiş olması, yeşil alanların ticari yapılaşmayla açılıyor olması, düşük yoğunluklu imar adalarının yapı yoğunluklarını arttırıyor olması ve bir park alanının imar adası haline getirilerek AVM'ye dönüştürülüyor olmasını içeren imar planı zaten yanlıştı. Şehircilik birikimine aykırı yargı kararlarını önemli ve doğru buluyoruz. Bu yanlış imar planına dayalı olarak verilen ruhsatlardaki yapı yoğunluğu artırılmış AVM ve özel okul inşaatı ruhsatlarının da iptal edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü onların da yoğunlukları arttırılarak inşaat ruhsatı verildi. Ancak her idari işlem için ayrı dava açılması gerekil." Karar incelenecek Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, yürütmeyi durdurma kararım olumlu bulduklarını dile getirerek. 

"Rekreasyon alanı olarak belirlenen bölgenin imara açılmaması için direndik. Karan inceleyeceğiz, yasal olmayan bir şey yapma şansımız yok. Bölgede ilerleyen inşaatlar için durdurma gerekiyorsa durdururuz, 'kazamlmış hak' vaısa devam ederler, ona bakacağız" dedi. 


Elif Demirci/Hürriyet Ege eki


Geri Dön