19 / 11 / 2024

İzmir Bayraklı'da kentsel dönüşümde uzlaşma sağlanamadı!

İzmir Bayraklı'da kentsel dönüşümde uzlaşma sağlanamadı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi çalışmalarını sürdürdüğü Bayraklı'da Cengizhan Mahallesi ve Konak'ta Ege Mahallesi'nde belediyenin tekliflerini beğenmeyen bazı hak sahipleri dernek ve kooperatif kurdu...




İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi çalışmalarını sürdürdüğü Bayraklı'da Cengizhan Mahallesi ve Konak'ta Ege Mahallesi'nde belediyenin tekliflerini beğenmeyen bazı hak sahipleri dernek ve kooperatif kurdu. Vatandaşlar Belediye'nin tekliflerinin müteahhitlerin verdikleri oranlara yükseltilmesi veya kendi projelerini uygulamaları için hak tanınmasını istediler.



Büyükşehir Belediyesi'nin Bakanlar Kurulu'ndan aldığı kentsel dönüşüm alanı sınırları izniyle harekete geçtiği ve projelerinin hazırladığı Bayraklı ile Ege Mahallesi kentsel dönüşüm çalışmalarında uzlaşma safhası sancılı sürüyor. Yerel seçim ortamında olumsuz etkilenen, ancak daha sonra hızlanan görüşmelerde uzlaşılan hak sahibi sayısı yavaş da olsa artarken, uzlaşılmayan bazı hak sahipleri tekliflerden daha fazla olanaklar elde etmek için örgütlendi.


 BELEDİYE TEKLİFİ TATMİN ETMEDİ


Bayraklı ilçesi Cengizhan Mahallesi'nde Ekim 2013 tarihinde bu amaçla kurulun Yarım Asır Konut Yapı Kooperatifi'nin üye sayısı 1 yıl sonra Ekim 2014 tarihinde 250 tapu sahibine yükseldi. Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı yetkilileriyle görüşen Kooperatif taleplerini iletti. Dernek Başkanı Recep Gündoğdu, 250 adet tapu sahibinin sahip olduğu alanın 53 bin metrekare olduğunu söyledi. Mahalle'nin 1965'li yıllarda kurulduğunu Erzurum, Kars, Konya ve Karadeniz'in pek çok ilinden gelen ailelerin yaşadığını belirten Gündoğdu, "İçiçe yaşayarak bugünlere geldik. Kentsel dönüşüme karşı değiliz. Ancak çalışmanın adil olmasını hem hak sahibi vatandaşların hem de yapanların emeğinin karşılığını almasını istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği teklifler bizi tatmin etmedi. Bu nedenle kooperatif kurduk. Yerinde çok katlı dönüşüm olmasını istiyoruz. Müteahhitlerle de görüşüyoruz" dedi.


 "MÜTEAHHİTLE ANLAŞALIM, BELEDİYE GÖZLEMCİ OLSUN"


Gündoğdu, belediyenin müteahhitlerin teklifine yaklaşması durumunda tercihlerinin belediye olacağını söyledi. Belediye yetkililerinin kendileriyle pazarlık etmelerini, müteahhitle görüşmeyi belediyenin yapacağını dile getiren Gündoğdu "Biz belediyenin müteahhitle bizi bir araya getirmesini istiyoruz. Anlaşmayı kendimiz yapmayı hedefliyoruz. Belediye ise projenin uygulanmasında gözlemci olsun. Başkan Aziz Kocaoğlu, bizimle yaptığı ilk toplantılarda da benzer sözler söylemişti. Tüm alanın bütün olarak yapılması da sorun çıkarıyor" dedi. Gündoğdu, uzlaşma görüşmelerinde belediyenin herhangi bir baskının sözkonusu olmadığını da belirtti.


MÜTEAHHİTLER ÜÇ KATINI TEKLİF EDİYOR!


Koopratif yönetim kurulu üyesi Tarık Bayrak ise, pazarlık yapmadıklarını ancak görüştükleri müteahhitlerin kendilerine belediyenin teklifinden üç kat fazlasını vereceklerini belirttiklerini söyledi. Bayrak "Maddi olarak kendi projemizi uygulamamız halinde daha fazla olacak. Ancak, biz yine de kamu kurumu olan belediye ile uzlaşmadan yanayız. Buna karşın belediyeden aynı olumlu yaklaşımı görmedik. Örneğin 300 metrekarede 4 evi olan bir hak sahibine belediye iki ev veriyor, üçüncüsünü borçlandırıyor. Belediye yüzde 15 veriyor, müteahhit yüzde 35 veriyor. Aslında biz yüzde 45'den aşağıya vermek istemiyoruz. Belediye sahip olduğumuz arsaların üst hakkını hesaba katmıyor" dedi.


 "SİYASİ BİR YAPILANMA DEĞİLİZ"


Bayrak, kooperatifin siyasi amaçlarla kurulmadığını, sadece haklarını korumayı hedeflediklerini söyledi. Üyelerin farklı siyasi görüşlere sahip olduğunu belirten Bayrak, "Biz yerel seçimlerden önce bir araya geldik, kooperatifi kurduk. Kocaoğlu değil de Binali Yıldırım da kazansaydı kooperatifi kapatmayacak, hakkımızı arayacaktık. Cengizhan Mahallesi'nde dönüşüme girecek tapuların üçte biri bizim üyemiz" dedi.


EGE MAHALLESİ'NDE DE SIKINTI VAR


Kentsel dönüşüm projesi hazırlanan ve uzlaşma görüşmeleri süren Konak ilçesindeki Ege Mahallesi'nde de Bayraklı'ya benzer bir yapılanma gerçekleşti. Belediye teklifini beğenmeyen arsa ve ev sahipleri örgütlendi. Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği kuruldu. Belediye'nin tekliflerini düşük bulan, projedeki ev büyüklüklerini küçük öte yandan da borçlanma bedellerini yüksek bulduklarını belirten hak sahipleri kendilerine verilecek bir alanda müteahhitle anlaşıp yeni bir proje yapmayı istedi. Hak sahipleri adına konuşan Avukat Enis Dinçeroğlu, bölgenin planlamasıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi'nden bilgi talep ettiklerini söyledi. Gelecek bilgiler kapsamında yasal haklarını elde etmek için harekete geçeceklerini belirten Dinçeroğlu, "Dernek çatısı altında toplanan hak sahipleri belediyenih tekliflerini düşük buldu. Projedeki yapıların da istedikleri nitelikte ve büyüklükte olmadığını düşünüyorlar. Bu nedenle dönüşüm alanı içinde arsalarına oranlı bir yerin kendilerine verilmesini ve kendi projelerini gerçekleştirmeyi istiyorlar" dedi.


 BELEDİYE: UZLAŞMA GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR


Öte yandan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise uzlaşma görüşmelerinin halen sürdüğünü açıkladı. Yerinde dönüşüm ilkesiyle gerçekleştirilen çalışmalarla, dönüşecek alanlardaki İzmirlilerin sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşaması hedeflendiğine dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi, 6306 Sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında çalışma yürütmediklerini, çalışma yapılan bölgeler "riskli alan" olarak değerlendirilmediği için, "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" statüsünde yer aldığını belirtti. Bu alanlarda da yetkinin yasa ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verildiğine dikkat çekildi.


Kentsel dönüşüm çalışmalarının kent bütünündeki üst ölçekli plan kararları gözetilerek özellikle inşaat emsal yoğunluğu arttırılmadan, alan sınırları bir bütün olarak ele alındığını belirten belediye yetkilileri iklim, rüzgar, güneş, topografya, kent silüeti ve uyum, sosyo-ekonomik yapı gibi özellikler dikkate alınarak, tasarım ve yerleşim planları belirlendiğini açıkladı Yerinde dönüşüm ilkesi gereği kimseyi yerinden etmeyecek şekilde uzlaşma çalışmalarının yürütüldüğüne dikkat çeken belediye yetkilileri, "Projeler hazırlanırken, konutların sağlıklı ve konforlu açık mekanlara ve sosyal ve teknik altyapı bakımından yeterli donatılara sahip olması, kamusal mekanlara kesintisiz yaya erişiminin sağlanması, binalarda ve kamusal alanlarda enerji kaynaklarının verimli kullanılması, depreme ve doğal afetlere karşı güvenilir olması öngörüldü. Mülkiyet ve yapılara ait veriler toplanarak veritabanı oluşturuldu. Alan bütünündeki mevcut imar hakları korunarak yeni planlar hazırlandı ve mimari projeler tamamlandı. Vatandaş toplantıları düzenlenerek üretilecek projeye ilişkin talep ve beklentiler dikkate alındı. Hak sahiplerini bilgi alması için her bölgede tanıtım ofisler açıldı. Hak sahiplerinin her biri ile ayrı ayrı görüşülerek proje hakkında detaylı bilgilendirme çalışmaları sürüyor" açıklaması yaptı.


Gözlem


Geri Dön