01 / 05 / 2024

İzmir Çakırağa Konağı restorasyon bekliyor!

İzmir Çakırağa Konağı restorasyon bekliyor!

İzmir bulunan 250 yıllık Çakırağa Konağı 90'lı yılların başında restore edilerek müzeye çevrilmişti. Konak tekrar restore edilmek için kapatıldı. Vatandaşlar konağın tekrar hizmete girmesini istiyor.



İzmir Ödemiş'in Birgi Mahallesi'nde bulunan 250 yıllık 3 katlı, 14 odalı Çakırağa Konağı, 90'lı yılların başında restore edildi ve müze haline dönüştürülerek ziyarete açıldı. Konak tekrar restore edilmek üzere 2.5 yıl önce kapatıldı. Fakat restorasyon çalışmaları bir türlü başlamadı. Vatandaşlar konağın yeniden hizmete açılmasını istiyor.

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Birgi'nin turizm açısından önemli bir yere sahip olan konağın restore edilerek yeniden açılmasını isteyen mahallelilerden Yaşar Günaydın, "İzmir, İstanbul, Hazine Odası gibi odalar var. İki tane de müştemilatı var. Eşsiz bir yapı. Ama restore edileceği belirtilerek kapatılan konak açılmadı. Özellikle konağı görmek için gelenler muzdarip. Değişik zamanlarda gelip, 'Yine mi kapalı' diye sitem ediyorlar. Bu durum Birgi'nin turizmini sekteye uğrattı" dedi. Konağın restore edilerek yeniden hizmete açılmasını istediklerini kaydeden mahalle sakini Yaşar Günaydın, "Birgi'nin bir zamanlar Zeus'un kenti, insanlık kenti mertebesine yükseldiği söyleniyor. 17'nci yüzyıla kadar da Batı Anadolu'nun en önemli kentlerinden biri olmuş. Yaşanmışlığı hissediyorsunuz. Buraya genelde insanlar inanç ve kültür turizmi için gelmekte. Misafirlerimiz her geçen gün artmakta" dedi.

Osmanlı Devleti zamanında yetişen ve farklı isimlerle de tanınan alimlerden İmam Birgivi'nin ömrünün son 10 yılını burada geçirdiğini aktaran Günaydın, "Burada çok faydalı işler yapmış. 50'den fazla kitap yazmış. Onun mezarı Ege'de en çok ziyaret edilen mezarlardan biri. Bu nedenle burada bir adak kültürü de var" ifadelerini kullandı. 


 


Geri Dön