03 / 05 / 2024

İzmir - Çanakkale Karayolu’nda çatlak oluştu!

 İzmir - Çanakkale Karayolu’nda çatlak oluştu!

Çanakkale- İzmir Karayolu’nun 17’nci kilometresinde Erenköy (İntepe) yakınlarındaki duble yolda, yaklaşık 30 metre uzunluğunda ve bir elin girebileceği genişlikte dev çatlak oluştu.



Çanakkale-  İzmir  Karayolu’nun 17’nci kilometresinde Erenköy (İntepe) yakınlarındaki duble yolda, yaklaşık 30 metre uzunluğunda ve bir elin girebileceği genişlikte dev çatlak oluştu.


Dolgu malzemesinin çökmesi ve alt kısımda istinat duvarının olmaması nedeniyle çatlağın oluştuğunu söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, durumu mühendislik hatası olarak niteledi.


Çatlağın genişlediği yolda inceleme yapan ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Yol dolgu üzerine yapıldı. Dolgu üzerine yol yapılabilir; fakat bunun hemen yanı başına, yolun kıyısına istinat duvarı yapılması gerekiyordu. Burada bir mühendislik hatası var. Eğer istinat duvarı yapmazsanız buna benzer oturmalar olacaktır" dedi.



AMAÇ ÇATLAĞIN BÜYÜMESİNİ ENGELLEME

Yolun yamalanıp asfaltla doldurularak eski haline getirilmeye çalışılacağına dikkat çeken Prof. Dr. Perinçek şöyle konuştu:


"Dün akşam ben buraya geldim. Bu asfaltı dökmüşlerdi ve çatlağı kapatmışlardı. Çok garip bir şekilde yolu yamalamışlardı. Viyadükte de yolu yamaladılar. Bunu söylemeye utanıyorum bir jeolog olarak. Çatlama devam ediyor. Şu anda bile milim milim çatlamanın devam ettiğini düşünüyorum. Çok net bir şekilde görüyoruz hem yolda düşme var, hem de asfaltta açılma var. Bu net bir şekilde olayın devam ettiğini gösteriyor. Alt kısma, yolun deniz tarafında istinat duvarı yapılması lazım. Ondan sonra yolu emniyete alabilirsiniz. Eğer onu yapmazlarsa korkuyla söylüyorum; bu heyelan geriye doğru İntepe’ye doğru ilerleyip, oraya da zarar verir. Onun için en kısa zamanda istinat duvarı yapılması gerekiyor. Ondan sonra yol düzeltilebilir ve bu olayın daha büyümesi önlenebilir."



Hürriyet 


Geri Dön