23 / 12 / 2024

İzmir Cennetçeşme Dönüşüm Projesi yılbaşında başlıyor!

İzmir Cennetçeşme Dönüşüm Projesi yılbaşında başlıyor!

Kentsel dönüşüm projelerinde planlamaların son aşamasına geldiklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “İzmir’de çalışmalara yeni yılın ilk günlerinde başlamayı hedefliyoruz” dedi




Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir'e kentsel dönüşüm müjdesi verdi. Karabağlar Kentsel Dönüşüm alanında incelemelerde bulunan Bakan Özhaseki, bir aksilik olmadığı takdirde yılbaşında çalışmalara başlayacaklarını açıkladı.


Deprem gerçeği


Dün öğleden sonra İzmir'e gelen Bakan Özhaseki, ilk olarak Karabağlar'daki Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim mahallerini kapsayan kentsel dönüşüm alanında incelemelerde bulundu. Özhaseki, vatandaşların sorunlarını dinledi. Çocuklarla da yakından ilgilenen Özhaseki, kamuoyuna proje hakkında bilgilendirmede bulundu. Anadolu'nun deprem bölgesi olduğu gerçeğini bilerek hareket etmek gerektiğini dile getiren Bakan Özhaseki, coğrafyaya emir vermeden, sesine kulak verilerek hareket edildiğinde ayakta kalınabileceğini söyledi.


1 milyon metrekare


Bakan Özhaseki, "Sakarya örneği müthiş bir örnek. Zamanında beğenmediğimiz, ilkel gördüğümüz kavimler bile orada ev yapmamışken, Osmanlı Dönemi'nde tek çivi çakılmamışken, Cumhuriyet Dönemi'nde, az çok 'bu işi biliyoruz' dediğimiz ortamda bu konutların yapılması utanç verici. Kimseyi suçlamak için söylemiyorum. Planlama yapandan başlayıp, belediyesinden müteahhitine, mimarına kadar herkesin ortak sorumluluğu var. Kollektif bir suçluluk var bu işte. Alt tarafı oynuyor ve oynayacak bundan sonra da... Üstüneki zemin çürük, çamur, balçık. Geliyorsunuz buraya standartlara uygun olmayan bir ev yapıyorsunuz, sonra da elinizi açıp dua ediyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi?" dedi.

Karabağlar'daki dönüşüm planlamasında ilk etabın yaklaşık 1 milyon metrekare olduğunu, bir kısım mülkiyetlerin hazineye geçtiğini, bu etapta 2 bin 500-3 bin konutun bulunduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, planlamada bolca sosyal donatı ve yeşil alan ayrıldığını söyledi.

Özhaseki, yolları geniş, otopark, yürüyüş ve bisiklet yolları doğru olan, okul ve ibadet alanları için cömertçe davranılan bir planlamanın hazırlandığını dile getirerek, "Mülkiyet bizde olunca cimri davranmadık. Burada yapacağımız iş doğru başladığında, bu çevredeki tüm planlamalar ve dönüşümler doğru devam edecektir. Bakanlığın atacağı ilk adımlar yanlış olursa, vatandaşın hoşuna gitmeyen bir adım olursa arkası da çok iyi gelmeyecek,  İzmir  için hayırlı bir şey olmayacaktır" diye konuştu.


Dava engeli


Planlamaların son aşamasında olduklarını, askıdan inmesinin ardından uygulama projesi haline getirileceğini söyleyen Bakan Özhaseki, "İller Bankası vasıtasıyla projeleri takip edeceğiz. Yılbaşı olarak hedefliyoruz başlamak için. Ummadığımız engeller çıkarsa bir şey diyemiyoruz.

Şundan çok muzdaribiz, her iş rast giderken bazı gruplar birtakım örgütlenemelerle, davalar açıyorlar. Buna 'hukuki değil' diyemezsiniz.

O kadar art niyetli ki binlerce insan mağdur oluyor. O hukuki sorunu çözüp işe başlayana kadar seneler geçiyor. Bunlara engel olunması lazım. İnşallah burada öyle bir şey yaşamayız" dedi.


'RANTSAL DÖNÜŞÜM RAHATSIZ EDER!'


Bakan Özhaseki, "Şimdi elimizde bir fırsat var. Birçok kaçak yapı var, birçok niteliksiz yapı var. Bunların bir an önce yok edilmesi lazım. Tarihi, tescilli eserleri kastetmiyorum. Yok etmek kolay ama yaptığınız şeyi bir daha yıkamazsınız. Doğru kentsel dönüşüm yapmak lazım. Bu doğru dönüşümü gerek zemin etüdüne, gerek üstündeki yapıya, bilimi, feni ne tarif ediyorsa ona uyarak yapmak lazım. Sonra da bu kentsel dönüşümü adil bir şekilde yapmak lazım ki adı rantsal dönüşüme geçmesin. Rantsal dönüşüm hepimizi rahatsız eder" dedi.


CHP'li başkanlar da karşıladı


Bakan Özhaseki'yi Adnan Menderes Havalimanı'nda Vali Erol Ayyıldız, AK Parti İzmir Milletvekilleri Hamza Dağ, Necip Kalkan, Kerem Ali Sürekli, Atilla Kaya, Mahmut Badem, Menderes Belediye Başkanı, Arif Uğurlu, Torbalı Adnan Yaşar Görmez, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar, Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın da içinde yer aldığı büyük bir kalabalık karşıladı. Karşılamada, CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte CHP'li Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol'un da yer alması dikkat çekti.


"Çöp sorunu çözülecek"


Bakan Özhaseki, Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaretinde İzmir'de yıllardır sorun haline gelen katı atık bertaraf tesisi yapımı ile pürüzlerin giderildiğini açıkladı. Özhaseki, "Merkezi idare tarafından katı atık tesininin yapılmasıyla ilgili ne kadar tıkanmışlık varsa çözüldü. Formaliteler kaldı. İzmir'in çöp sorununu en kısa sürede çözeceğiz. İzmirle ilgili ne iş varsa yardımcı olacağız. Başbakanımız Binali Yıldırım'ın da talimatı var" dedi.



KÖRFEZİ KURTARACAK ÇED ONAYINA İMZA


İzmir ziyaretinden önce Büyük Körfez Projesi'yle ilgili ÇED onayını imzalayan Bakan Özhaseki, "Yoldan gelenin heybesine bakarlar.

İzmir'e bir müjdeyle gelmek istedik. Kente değer katacak Büyük Körfez Projesi'yle ilgili bir sorunumuz kalmadı" dedi.


Yeni Asır


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "(Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edilmesi Projesi) Çeşme'nin 2 aylık yaşanan bir tatil beldesi olmaktan ziyade 12 ay yaşanan ve körfezinde, özellikle kendine has bir çok balık türünün barındığı bir alan haline gelmesini sağlayacak. Çeşme'yi kurtaracak bir proje olarak bakıyoruz buna." dedi.


Özhaseki, İzmir programı çerçevesinde Çeşme ilçesinden tekneyle denize açılarak, FOLKART'ın sponsorluğunda gerçekleştirilen "Ildır Körfezi'nin Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edilmesi Projesi" ile ilgili yetkililerden bilgi aldı, bölgede olta ile tutularak tekneye getirilen balıkları inceledi.


Özhaseki, gazetecilere yaptığı açıklamada, İzmir'de Bakanlığını ilgilendiren projelerle ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.


Çevre kirliliğinin "oluşmadan önlenmesi" konusuna dikkati çeken Özhaseki, "Bizim Türkiye'de en büyük sıkıntımız önce toprağı, havayı, suyu kirletiyoruz, enerjiyi hoyratça kullanıyoruz, sonra da bunlara tedbir aramaya başlıyoruz. 'Kirlettiğimizi nasıl temizleriz' diye uğraşıyoruz. Önce kirletmeden olaya sahip çıkabilseydik, o mantık, o bilinç gelişseydi bir çok yerde (kirlilik) olmazdı. Tarihi eserlerimizi önce tahrip ediyoruz, kimini belediyeler, kimini defineciler, kimini iş bilmez adamlar eliyle, sonra da onları 'nasıl kurtarırız' diye proje yapıp ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. En büyük hastalık burada zaten." dedi.


Çeşme'deki körfezlerde canlı yaşamının söndüğünü, gerilediğini söyleyen Özhaseki, proje sahibi Erol Yaraş'ın öncülüğünde hazırlanan projeyle bu sorunun giderilmesinin, ayrıca Çeşme'nin sadece tatilcilerin 2 ay gelerek serinledikleri yer algısının değiştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.


Bakan Özhaseki, projenin Çeşme halkı, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının çalışması sonucu oluştuğunu kaydederek, koruma planıyla ilgili bakanlığın da çalışmalarını tamamlamasının ardından konunun Bakanlar Kurulu'na taşınacağını aktardı.


Projelerde yerel katılımı önemsediklerini ifade eden Özhaseki, "(Proje) Çeşme'nin 2 aylık yaşanan bir tatil beldesi olmaktan ziyade 12 ay yaşanan ve körfezinde, özellikle kendine has bir çok balık türünün barındığı bir alan haline gelmesini sağlayacak. Çeşme'yi kurtaracak bir proje olarak bakıyoruz buna. Eklenmesi gereken bir takım işler daha var, önümüzdeki günlerde ekleyeceğiz sonra yavaş yavaş bu iş devreye girecek. Çeşme herhalde 12 ay yaşayan bir bölge haline gelecek. Körfez, içerisinde bulunan buraya has canlıların kirlilikten dolayı öldüğü ortamdan yaşadığı bir ortam haline dönüştürülecek. Bu canlıları kaybedersek bir daha ele geçiremeyiz, bir daha da gelmezler, küser giderlerse bir daha da kolay kolay dönmezler." diye konuştu.


- "Çeşme'ye kimlik çalışmayı yapın"


Tekneden kıyı şeridini ve yapılaşmayı inceleyen Bakan Özhaseki, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'a da tavsiyelerde bulundu.


Kendisinin 21 yıl belediye başkanlığı yaptığını anımsatarak, görevdeyken yapılan bir hatanın görevin sona ermesinden sonra da yerinde kaldığını ve insanın içini acıttığını dile getiren Özhaseki, şunları söyledi:


"Şu gezdiğimiz yerler bakir, harika yerler. Bir çok yer, Bodrum tarafı diyelim (isim vermek istemezdim) yazık oldu. Bir çok yerin imara açılması, kimliksiz şekilde açılması, biraz ranta açılmış gibi görünüyor. Bu alanda iş size düşüyor. Burayı ya ileriye doğru dünya cenneti haline getirirsiniz veyahut da yanlış yapılaşmalarla yaşanmaz bir yer haline de getirebilirsiniz. İşin başındayız vallahi emanet sizde haberiniz olsun. Biz takip ederiz ama geriden takip o kadar kolay değil. Bir de siluetle ilgili kimlik çalışması yaptırırsanız, şimdi baktığımız zaman kötü bir şey yok ama dikkat ederseniz tarzlar biraz farklı. Bir kimlik çalışması yaptırın. Ele geçmez bir fırsat, işin başındayız burayı perişan etmeyelim."


Belediye Başkanı Dalgıç ise kendisinin 2 dönem kapatılan bir beldede başkanlık yaptığını ifade ederek, yüksek kat olmamasına dikkat ettiklerini söyledi.


İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile bazı AK Parti milletvekillerinin de eşlik ettiği inceleme gezisinin ardından Bakan Özhaseki kentten ayrıldı. 


AA


Geri Dön