27 / 04 / 2024

İzmir Damlacık'taki kentsel dönüşüm karmaşası sürüyor!

İzmir Damlacık'taki kentsel dönüşüm karmaşası sürüyor!

İzmir'in Damlacık semtinde Konak Tünelleri riski nedeniyle başlatılan kamulaştırma çalışmalarına yönelik tepkiler adeta yalan rüzgarına döndü. Riskli binaların kamulaştırılması amacıyla başlatılan çalışmalar istemezükçülerin engeline takıldı




Altından Konak Tünelleri’nin geçeceği İzmir’in Damlacık semtindeki riskli binaların kamulaştırılması amacıyla başlatılan çalışmalar istemezükçülerin engeline takıldı


İzmir'in Damlacık semtinde Konak Tünelleri inşaatının yarattığı risk nedeniyle başlatılan kamulaştırma çalışmalarına yönelik tepkiler adeta yalan rüzgarına döndü. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın başını çektiği bir grup, vatandaşları kamulaştırmaya karşı örgütlemeye çalışırken, ortaya provakatif iddialar atılmaya başlandı. Devletin bölgeyi birkaç yıl sonra deniz manzaralı milyonlarca liralık lüks villalar yapacak müteahhitlere satmak için kamulaştırdığı iddiaları bile gündeme getirildi. Bu iddialara tepki gösteren çok sayıda hak sahibi ise, "Eski evlerimize çivi bile çakamıyoruz. Bölgedeki imar da 2 katla sınırlı. Kamulaştırma bizim için bir çıkış yolu" diye konuştu. Konak Belediyesi tarafından bölgede başlatılan düzenleme çalışmalarına da "Belediye bizi ancak şimdi hatırladı" diyerek tepki gösteren vatandaşlar Başkan Pekdaş'ın kamulaştırılıp yıkılacak yerlerde bile düzenleme yapıp gereksiz yere para harcadığını söyledi. İddialara inanılmamasını isteyen Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu ise, kamulaştırılıp yıkılacak binaların yeşil alan yapılacağını açıkladı.

Semtteki Namık Kemal Mahallesi'nin Muhtarı İbrahim Cebeci, Başkan Pekdaş ve birçok kişinin dile getirdiği "Damlacık yok olacak" söyleminin doğru olmadığını dile getirdi.


3-4 kişi istemiyor

200 konuttan sadece altından tünel geçenlerin kamulaştırılacağını söyleyen Cebeci, "Damlacık batmıyor ki.. Siyaset yapmaya çalışıyorlar" dedi. Cebeci şöyle konuştu: "Burada 3-4 kişi dışında herkes kamulaştırmayı istiyor. Bana gelip 'Biz evlerimizi vermek istiyoruz' diyorlar." Damlacık sakinlerinden Aynur Tekin, Suna ve Mustafa Es ile Naci ve Serpil Acar da kamulaştırmanın iyi olacağını belirterek, Damlacık'ın yeni hatırlandığını söyledi. Öte yandan Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Kocaer, Damlacık'ın kentsel sit alanında bulunduğunu ve dokunun korunması amacıyla 2 kattan fazla imar verilmediğine dikkat çekti.


'Dedikodular huzursuz ediyor'

Bölgede kamulaştırmaya karşı çıkan bazı vatandaşlar dün Konak Tüneli inşaatının girişinde eylem yaptı. Son günlerde artan tartışmalar ve dedikodular nedeniyle huzursuz günler geçirdiklerini belirten vatandaşlar, tünel projesinin durdurulmasını istedi. Kamulaştırma istemeyen mahalle sakini Filiz Çetin, "Evlerimizi yıktırmamak için mücadele edeceğiz" dedi.


KARAYOLLARI

'Belediye kafaları karıştırmak istiyor'

Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, bölgede kamulaştırılacak 65 binadan tescilli olan 3'ü dışındakilerin yıkılacağını söyledi. Buraya yeni bina yapılacağı iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirten Uraloğlu, "Yıkılacak binaların yerlerine yeşil alan düzenlemesi yapacağız. Vatandaşların büyük bölümü de kamulaştırmayı istiyor. Bu açıdan Konak Belediyesi'nin girişimleri doğru değil. Vatandaşın kafasını karıştırmak istiyorlar" dedi. 


Uraloğlu, şöyle konuştu: "Semtte yollar bozuk ve dar. Böyle bir yerde vatandaş hizmet alamadığı için kamulaştırmanın daha faydalı olacağını düşünüyor. Ama biz kamulaştırmayı keyfe keder yapmıyoruz. Tünelin tam üstünde kalan evleri yıkıyoruz ve vatandaşa bedelini ödüyoruz. Kenarında kalan yerleri ise vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda 650 TL kira bedeli ve bin TL taşınma ücretini ödeyerek çalışmalar bitene kadar bölgeden uzaklaşmalarını sağlıyoruz" 



Yeni Asır




Geri Dön