23 / 12 / 2024

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi GSF binası yıkılacak!

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi GSF binası yıkılacak!

Türkiye’nin ilk ve en büyüğü olan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuarı yerleşkesinin boşaltılması ve yıkılması kararlaştırıldı.



Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü bu yılın Temmuz ayı başında Balçova'daki Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuarı yerleşkesinin boşaltılması kararı verildi. Boşaltılan kampüs Buca'daki Tınaztepe Kampüsü'ndeki boş rektörlük binasına taşınacak. Üniversite yönetimi, 30 gün içinde binanın boşaltılması gerektiğini söyledi. DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nün hazırladığı öğrenilen“deprem riski raporu” çağrılara rağmen kamuoyuna açıklanmadı.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; fakültenin öğretim üyeleri ve öğrencileri bu raporu güvenilir olmadığını iddia ederek tepki gösterdi. Öğrenciler, tepkisini 28 Haziran'daki mezuniyet töreninde de ortaya koydu ve fakülte dekanı Hacı Yakup Öztuna konuşma kürsüsüne geldiğinde hep birlikte sırtlarını döndü.

Fakültenin öğretim üyeleri ve öğrencileri rektörlük binasının koşullarının güzel sanatlar fakültesi ve konservatuar eğitimine uygun olmadığını vurguladı. Binada sahne, stüdyo, atölye bulunmuyor. Hatta bazı odalarda pencere bile yok. 

1980 ve 1990'lı yıllarda fakülte ve konservatuarın dekanlığını yapan Doğan Tuna, “GSF'nin yakınındaki tıp fakültesi binası da yıkılacak mı” diye sordu. Tuna, yeni yerleşke yapımının en iyi ihtimalle 8 yıl süreceğini belirterek,  İzmir  ve Ege'nin sanat yaşamına önemli katkılar sağlayan sanat eğitim kurumunun yok edilmemesini istedi. Tuna, “Bu binaları yapan müteahhit firma aynı zamanda, Tıp Fakültesi binalarının büyük bir kısmını da yapmıştı. Kaldı ki, DEÜ Tıp Fakültesi binalarının bir kısmı 1980 öncesi yapılmıştı ve hala kullanılmaktadır. Bu konuda kasıtlı bir davranış olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

DEÜ Mühendislik Fakültesi tarafından hazırlanan raporun bağımsız olmadığı iddia edildi. Depreme dayanıklılık incelemelerinin Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) tarafından yapılması istendi. Bu durum HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, soru önergesinde, “Yerleşkenin depreme dayanıklı olmadığı raporu üniversitenin inşaat fakültesi tarafından hazırlanmıştır. TMMOB ile işbirliği yapılıp, bağımsız kurumlar tarafından fakülte bünyesinde hangi yapıların deprem riski taşıdığı tespit edilmiş midir” diye sordu.

Deprem riski raporunun açıklanmaması ve Balçova'nın merkezinde 57 dönümlük alanda bulunan fakülte ve konservatuar yerleşkesinin gayrimenkul değerinin yüksek olması, asıl amacın rant sağlamak olduğu iddialarını da gündeme getirdi. Öğrenciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, boşaltılması ve yıkılması istenen yerleşkeye yeniden fakülte ve konservatuar binalarının inşa edilmeyeceğini, iktidar yandaşı müteahhitlere peşkeş çekileceğini iddia etti.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Rektör Nükhet Hotar Göksel ve üniversite yönetimine yönelik yaptığı açıklamada, “Siz rantçı ve peşkeşçisiniz” dedi. DEÜ Rektörlüğü'nden yapılan açıklamada iddialar için “Akıl ve mantık dışı” denildi. Rektör Nükhet Hotar Göksel, Polat'ın iftira ve hakaret ettiğini savunarak savcılığa suç duyurusunda bulundu.

 


Geri Dön