23 / 12 / 2024

İzmir, dönüşüm için zaman kaybetmemeli!

İzmir, dönüşüm için zaman kaybetmemeli!

Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’in kentsel dönüşüm için zaman kaybetmemesi gerektiğini kaydetti ve yeni projeleri hakkında açıklamalar yaptı. 



Milliyet Gazetesi yazarlarından Aslı Göktaş bugünkü köşesinde  Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ile gerçekleştirdiği röportajını yayınladı. İşte o röportaj..

 

Bünyesinde 200 kooperatifi bulunduran Ege-Koop, bugüne kadar İzmir’in 12 ilçesinde toplam 2 milyar dolar yatırımla 12 kent inşa etti. 150 bin kişi konut sahibi oldu. Çiğli’de yapımı süren 13. projede ise zemin katı dahi deniz manzarası görecek. Ege-Koop, 14. projesiyle ise Ege’ye açıldı. Önümüzdeki günlerde Turgutlu’da temeli atılacak 150 konutluk projede ise sınırlı sayıda daire kaldı. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, henüz deprem yönetmeliği bile olmadığı yıllarda depreme dayanıklı evler ürettiklerine dikkat çekti, İzmir’in kentsel dönüşümde zaman kaybetme lüksü olmadığını söyledi. 

 

Yüzde 65’i kaçak yapı

Sayıştay raporuna göre deprem kuşağındaki İzmir’de binaların yüzde 65’inin kaçak olduğunu, güvenli olmayan bina sayısının 30 ilçede 313 bin olduğunu ve şehrin nüfusunun 2050 yılında 8 milyona ulaşacağını belirten Aslan, “Bu kenti yangınlardan diriltip tekrar kurduk. Ancak Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlandığı bu kente iyi bakmadık. Binalarımız çürük. İçlerinde hiçbirimiz güvende değiliz. Dönüşüm fırsatını kaçırırsak geleceğimiz de olmayacak. Çocuklarımızı çürük binalarda bir gelecek kurmamız imkansız. Onları ölümün kucağından kurtaralım. Dönüşüm için herkes üzerine düşeni yapsın” dedi. Bugüne kadar İzmir’e 2 milyar dolarlık yatırım yapan Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ile İzmir’in yapı haritasını çıkardık. Aslan, “İzmir’e yol haritası” olacak görüşlerini Milliyet Ege’ye açıkladı.

 

1-)   İzmir  için çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Bizim kurucumuz aslına bakarsanız, Büyükşehir’dir. Aralarında doktoru, hakimi, savcısı, polisi, öğretmeni yani her meslek grubundan insanların oluşturduğu 200 kooperatif, bünyemizde bulunuyor. Biz, öz kaynaklarımızla, 150 bin kişinin yaşadığı planlı kentler yaptık. Ege-Koop olarak İzmir’de 2 milyar dolar civarında özkaynak kullandık. Bu halkın öz kaynağı, tamamen kendi yaratığımız ve yönettiğimiz kaynak. Ege-Koop gerçekten konut sektöründe güvenin markasıdır. Çünkü Ege-Koop, İzmir’in geleceğine yatırım yaptı. Bunu söylemle değil, yaptıklarıyla kanıtladı. İzmir’e neresinden bakarsanız bakın, görebileceğiniz çağdaş ve değerli projeleriyle kanıtladı.

 

2-) Binaların dışında başka neler yaptınız?
Ege-Koop sadece güvenli bina yapmıyor, planlı kentler yapıyor. İnşaa ettiğimiz kentler için 150 kilometre yol yaptık ki, bunu yapan bir ilçe belediyesi yoktur. 150 kilometre kanalizasyon, 160 kilometre içme suyu hattı döşedik, 500 bin metrekare park yaptık. İzmirin son yıllarda moda olan site anlayışını biz 1980’li yıllarda hayata geçirmeye başladık. Depreme dayanıklı, altyapısı olan, otoparkı, yeşil alanı, eğitim alanları ibadet alanları olan kentler yarattık.

 

3-)  Yeni projeler nedir?
12 ilçede 12 muhteşem projeyi hayata geçirdik. Şimdi de Çiğli’de, Ege-Koop Körfez Evleri projemiz var. Zemin katından bile denizin görüldüğü projemizde sınırlı sayıda dairemiz kaldı. Geçtiğimiz günlerde Şekerbank ile kredi protokolü imzaladık. Bu anlaşma da aslında Ege-Koop’a duyulan güvenin örneğidir. Çünkü, Türkiye’de yüzde 60’ı tamamlanmayan hiçbir inşaat kredi alamazken, biz inşaat sıfır seviyesindeyken Şekerbank ile kredilendirebiliyoruz. Daire alanlar, konutlar tamamlandığında bugünkü değerinin en az yüzde 90 oranında karlı çıkacak. İki yılda insan hiçbir yerde yüzde 90 kazanç elde etmez. Biz kar amacı olmadığımız için bunu sağlıyoruz.

 

4-)  Tüm projeleriniz İzmir’de mi?
14. projemizle Ege’ye açıldık. İlk projemizi ise Ege-Koop Turgutlu Prestij Evleri olarak Turgutlu’da hayata geçiriyoruz. Ruhsatını almak üzereyiz, işlemler tamamlandı. Resmi temel atma törenin de en geç bir ay içinde olur. İddia ediyorum, o bölgede bizim yaptığımız konutlarla, inşaat sektöründe yeni bir tablo ortaya koyacak. 150 konutluk proje için zemin iyileştirme çalışmaları yaptık. Normalde bloklarımız 15, 16 kat iken, şimde 30 kat yapılabilir.

 

5-)  Neden başka yer değil de Turgutlu?
Turgutlu çeşitli nedenlerle çok iyi gelişiyor. Manisa’nın en göz önünde olan ve çok göç alan ilçesi. Biz Ege-Koop olarak gittiğimiz her bölgeye her anlamda yenilikler götürüyoruz. Ege Bölgesi’nden de Türkiye’den de yurtdışından gelenlerde mutlaka Turgutlu’nun havasını koklamışlardır. Ayrıca Turgutlu gelişen sanayisiyle, üniversitesiyle, İstanbul-İzmir Otoyolu, Ankara-İzmir hızlı tren projesinin geçiş noktasında. Zaman zaman İzmir’de trafik yoğunluğundan Konak’tan, Karşıyaka’ya gidişle Turgutlu’ya gidiş aşağı-yukarı aynı. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, bizim ilk projemizin neden Turgutlu’da olduğu çok iyi anlaşılır.

 

6-)  Turgutlu projesinde neler var?
6 bin 582 metrekarelik alanda 35 milyon liraya mal olacağını tahmin ettiğimiz Ege-Koop Turgutlu Prestij Evleri-1 2+1 ve 3+1 olarak iki ayrı kategoriden oluşuyor. 54 adet olan 2+1 ler 3 ayrı tipten satışa sunuluyor. Bunlar brüt 141.68 m2, 145.94 m2, 177.98 m2 olarak planlandı. 96 olan 3+1’leri ise 5 tipe ayrıldı. Bunlarda brüt 173.24 m2, 178.35 m2, 198.51 m2, 213.35 m2, 227.35 m2 olarak planlandı 35-40 m2 güneşlenme terasının bulunduğu, yüzme havuzu, açık-kapalı otoparkı, yeni açılan Özdilek AVM’sine komşu, merkeze 2 km. mesafede ilk etapta 150 konuttan oluşacak projemizle, Turgutlu ilçemizin planlı gelişmesine önemli katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz.

 

7-) Kredi kullanılacak mı?
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Çiğli projemiz ile ilgili Şekerbank’la kredi protokolü imzaladık. Aynı banka ve diğer bankalarla kredi görüşmelerimiz sürüyor. Temelden sonra en kısa sürede kredi işlemi tamamlanmış olur.

 

8-)  Gayrimenkul sektörünün kalbindesiniz. Sizce İzmir’in en önemli sorunu nedir?
Bu konuda herkes bir şey söyleyebilir. Ulaşım, otopark, altyapı diyenler olabilir ki bunların da hepsi doğrudur ancak bana göre bu sorunun tek bir yanıtı var. Bizlerin, çocuklarımızın torunlarımızın daha medeni, daha uygar, daha güzel bir kentte yaşamasını arzu ediyorsak, deprem korkusu olmadan yaşabilecekleri bir kent arzu ediyorsak o zaman bu sorunun yanıtı kentsel dönüşümdür.

 

9-)  Kent merkezlerinde birçok bina yıkılıp yerine yenileri yapılıyor. Bunlar kentsel dönüşüm değil mi?
Kesinlikle değil, bunlar rantsal dönüşüm. Şehrin en önemli yerlerinde, Alsancak, Karşıyaka gibi en değerli yerlerde blok bazında, apartman bazında “Kentsel Dönüşüm” adı altında yapılanlar, yasadaki boşluktan dolayı rantsal dönüşümden başka bir şey değil. Biz kimsenin rantına karşı değiliz ama bu rant İzmir’in, İzmirlilerin olmalı.

 

10-)  TOKİ, İzmir’de konut yapmıyor mu?
Yapmıyor.  TOKİ  yıllardır dar gelirliye konut yapıyor ama İzmire baktığımızda TOKİ’nin yaptığı konut sayısı parmakla gösterecek kadar az. Halbuki TOKİ bunu yapmak yerine, kooperatiflere yönelik inşaat maliyeti açısından destek de verebilir. Ki 1983’lü yıllarda TOKİ, inşaat maliyetlerinin yüzde 70 ini kredilendiriyordu. Şimdi ise vatandaş bankalarala karşı karşıyla gelmek zorunda kalıyor.

 

KÖYSEL DÖNÜŞÜM

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümle birlikte ‘Köysel Dönüşüm’ün de şart olduğunu söyledi. Aslan, “Köylerimiz de de dönüşüm olursa, tarımı destekleyen o bölgelerde boş alanları yeniden planlayan bir anlayışla bunu gündeme alırsak inanın Türkiye’de insanlar kentten köy hayatına göç etmek ister” dedi. Aslan, Ege-Koop olarak terkedilmiş bir köyü, kendi yapısını koruyup tekrar inşaa ederek yeninden hayata geçirmek için de çalışma yürüttüklerini söyledi.


Geri Dön