28 / 04 / 2024

İzmir Gölpark çevresindeki evlerin fiyatı 50 bin TL arttı!

İzmir Gölpark çevresindeki evlerin fiyatı 50 bin TL arttı!

İzmir Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, “İzmir’in ilk ve tek doğal ‘Gölpark’ını Menemen’de hizmete açtık” dedi. Şahin Gölpark'ın çevresindeki evlerin fiyatının şimdiden 50 bin lira arttığını belirtti.




Hafriyat çukurunda oluşan ve çocukların boğulmasına neden olan doğal göleti, 170 bin metrekarelik yeni bir yaşam alanına dönüştürdü.



Bu proje nasıl doğdu? 


Aslında burası Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait bir alan. İzmir-Aliağa yolu yapılırken buradan bol miktarda dolgu malzemesi alınmış. O yüzden yer yer 9 metreye ulaşan derinlikler oluşmuş. Bu büyük çukur da yeraltı suları ve dağlardan gelen yağmur suları ile dolunca doğal bir gölet oluşmuş.



Bu anlattığım 15-20 yıllık bir süreç. İçinde şimdi kocaman kocaman sazan balıkları bile var. Böyle bir gölet oluşunca da tabii ki insanlar burada yüzmeye başlamış. Maalesef bu gölet 8 yavrumuza mezar olmuş.


Biz bu soruna bir çare bulmak için ne yapabiliriz diye düşünürken 2009 yılı seçimleri öncesinde harekete geçtik.


‘STAT PROJESİ OLMAYINCA REKREASYON ALANI YAPTIK’ 


Önce farklı bir düşünce varmış galiba? 


Başbakan Sayın Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde belediyemizi ziyaret etmişti. İlk o zaman burayı değerlendirmek istediğimi kendilerine ilettim.


O zaman İzmir’deki stat sorunu daha yeni yeni gündeme gelmeye başlanmıştı. Biz de hazırladığımız 30 bin kişilik stat projesini Bakan Yıldırım’a gösterdik. Bu alanın bize tahsis edilmesi için yardım istedik. Kendisi de sıcak baktı konuya.


Daha sonra birkaç kez daha konuyu kendisine aktardım ve her seferinde olumlu yanıt aldım. Ama ne hikmetse bürokrasiyi bir türlü aşamadık. Bizim olmayan bir yerde ihaleye çıkıp stat yapamayacağımız için bu projeden vazgeçtik. Ancak bu süreçte iki çocuğumuz daha hayatını kaybedince bu soruna bir neşter vurmaya karar verdim ve bu bölgeyi rekreasyon alanı olarak değerlendirmek için harekete geçtik. İsterse Karayolları bu alanı bizden alabilir.


Ama benim için önemli olan halka hizmet. Alıp güzelce çalıştıracaklarsa, çocukların ölmesine engel olacaklarsa benim için hiçbir sorun yok.


 Yapım süreci nasıl gerçekleşti?


Biliyorsunuz Büyükşehir Yasası ile birlikte hizmet alanımız genişledi ama bütçemiz azaldı. Menemen Belediyesi’nin bütçesi 66 milyon lira. Biz bu zor şartlarda bile yüzde 90 oranında belediyenin imkanlarını kullanarak bu alanı yarattık.


Yani sadece birkaç noktada hizmet alımı yaptık, gerisi tamamen Menemen Belediyesi çalışanlarının eseridir. Buradan bir kez daha emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.



Neredeyse her şeyi kendimiz yaptığımız için Gölpark Menemen’in maliyeti 11-12 milyon lirayı buldu. İddia ediyorum ihale yöntemiyle yapılsa yaklaşık 40 milyon liralık bir maliyet çıkardı. Hem bütçemizden büyük bir tasarruf sağladık hem de çok güzel bir eser yarattık.


‘KÜLTÜRPARK’I ÖRNEK ALIP MENEMEN’E TAŞIDIK’ 


Neler var Gölpark’ta? 


Gölpark Menemen 170 bin metrekarelik bir alan. Bin 750 metre uzunluğunda 2.5 metre genişliğinde bir bisiklet yolumuz var. Bisikletler ücretsiz olarak bir saat kullanılabilecek. Hobi balıkçılığı için 5 adet iskelemiz var. Yani insanlar tuttukları balıkları heba etmeden gölete geri salacak.


Bir saat içinde bir sürü sazan balığı garanti.  İzmir  Fuarı’ndaki gibi 5 adet deniz bisikletimiz var gölette. 12 metre yükseklikte 36 metre enindeki su perdemizde her gece yarım saat olmak şartıyla lazer gösterisi yapacağız. Burada devlet büyüklerimizin görüntüleri lazerle suya yansıtılacak.


27 bin metrekarelik gölün etrafı 740 metre. İnsanların keyifle vakit geçirmesi için oturma grupları bulunuyor. 1-5 yaş arasındaki çocuklar gölün etrafını bir zamanlar İzmir Fuarı’nda olan mini akülü trenle gezebilecek. Biri küçük diğeri 800 kişilik iki kafeteryamız var. Yine bu alanda göl seyir teraslarımız bulunuyor.


Sanatsal etkinlikler için kullanılacak özel bir alan yapıldı mı? 


Yapılmaz mı? Bakın burası 7’den 77’ye her yaş grubundan insanın keyifle vakit geçirebileceği şekilde organize edildi. 2 bin 890 kişinin oturabileceği bir amfitiyatromuz var. Bu alanda 10 bin kişinin ayakta durabileceği konserler de verilebilir. 2 bin kişilik kır düğün salonu olarak da kullanılabilir.


Üç formatlı güzel bir alan yarattık orada. Onun yakınında çocuklarımız için lunaparkımız var. Lunaparkın hemen yanında 4 bin 600 metrekarelik kapalı bir alanımız bulunuyor. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çok amaçlı salonlarının aynısını yaptık. Ama buradaki asıl hedefimiz fuarcılık.


Menemen’in kendine özgü ürünleri var ve onları ön plana çıkarmak istiyoruz. Burayı yılda 5-6 kez fuar alanı olarak kullanmayı planlıyoruz. Mesela seramik, meyve-sebze, kitap gibi fuarlar yapabiliriz burada. Bunların hazırlıkları devam ediyor.



‘İZMİR’İN EN BÜYÜK GOKART PİSTİ BURADA ÇALIŞACAK’ 


Spor yapılacak alanlar yok mu? 


Tabii ki o da var. Amfitiyatronun arkasında İzmir’in en büyük gokart pisti yapıldı. Şimdiye kadar gördüklerinizden çok farklı olduğunun garantisini verebilirim. Bir adet tenis kortumuz, bir adet açık basketbol ve 2 adet halı sahamız yanyana. Bunlar için 4 adet soyunma odası da yaptık.


Ayrıca bir de spor salonumuz var. Basketbol ve voleybol oynanabilecek. İçinde fitness salonu da var. En önemlisi bu salona; ülkesinin geleceği için kendini bile bile ölüme götüren emri hiç düşünmeden yerine getiren, 15 Temmuz gecesinin en önemli kahramanlarından Ömer Halisdemir’in adını vereceğiz. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı olacak. Gölpark Menemen’deki spor tesislerinin çalışması için elimizden geleni yapacağız. Burada çocuklarımız için özel kurslar da düzenleyeceğiz.


Adını nasıl belirlediniz? 


Buranın adını tespit etmek için; 20 tane köyümüzde, eski 7 beldemizde ve ilçe merkezinde sandıklar kurarak anket yaptık. Fuar Menemen, Gölpark Menemen, Kültürpark Menemen isimlerini önerdik ve dördüncü şıktada halkımızın kendi önerisini yazmasını istedik. Benim gönlüm Fuar Menemen’den yanaydı.


Ama bir haftalık anketin sonucunda yüzde 52 ile Gölpark Menemen adı ön plana çıktı. Fuar Menemen yüzde 17, Kültürpark Menemen için ise yüzde 11 oy çıktı. Yüzde 20’lik bölüm de farklı isimler önerdi. Sonuçta halkımızın dediği oldu ve bu rekreasyon alanının adı Gölpark Menemen olarak kayıtlara geçti.


Güvenlik sorunu var mı? 


Gölpark Menemen İsmet İnönü Mahallemiz’de. Burası zor bir bölge. Ama zor diye hiçbir hizmet götürmezseniz daha da zorlaşır. 11 adet güvenlik personeli görev yapacak. Bu konuda bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Bizim görevimiz hizmet etmek. Birileri yaptığımız hizmetlere zarar veriyor diye hizmet üretmekten asla geri durmayız.


Onlar kıracak biz yapacağız. Kırmamayı öğretene kadar yapmaya devam edeceğiz. Bin 200 kilovatlık bir trafo merkezimiz var kendimize ait. Ayrıca her türlü ihtimale karşı 600 kilovatlık bir jenaratörümüz hazır bekliyor. Çünkü bazı noktalarda enerjinin hiç kesilmemesi gerekiyor.


 Ulaşım ve fiyatlar nasıl olacak?


2 Eylül Cuma günü gerçekleşen açılışımız için metronun iki yanından servisler koyduk. Hemşehrilerimiz açılışımıza büyük ilgi gösterdi. Menemen’in içinden ücretsiz servislerimiz devam ediyor.


Zaten ana yola yakın bir noktada olduğu için Gölpark Menemen’e ulaşım çok zor değil. Lunapark ve gokart işletmeciliği hem bizim işimiz değil hem de uzmanlık isteyen bir konu. O yüzden ikisinin işletmecisi farklı. Bunun dışında Gölpark’ın içindeki her şeyi biz işleteceğiz.


O yüzden fiyatların halkımızı zorlamayacak şekilde tespit edildiğinden kimsenin şüphesi olmasın. Bizim amacımız para kazanmak değil, halkımızın güzel ve uygun fiyatlarla vakit geçirebileceği bir alan yaratmak. Gösterilen ilgiye bakarak bunu da başardığımızı çok yakında herkes anlamış olacak.


‘ŞİMDİDEN ETRAFINDAKİ YERLERE DEĞER KAZANDIRDI’ 


Giriş ücreti ne kadar? 


Fiyat politikasını tamamen halkımızı düşünerek belirledik. Gölpark Menemen’e giriş ücreti 1 lira. Hayvanat bahçesine giriş ise 2 lira. İlk 3 gün ücretsizdi. Bu rakamların halkımızı çok fazla üzeceğini düşünmüyorum. Alanın büyüklüğüne baktığınız zaman aynı anda 20 bin kişiyi de alabileceğini görüyorsunuz.


Ama insanların ne kadar ilgi göstereceğini hep birlikte göreceğiz. İzmir’in kuzeyinde böyle bir tesis olmadığını düşünürsek bence Gölpark, çok büyük bir açığı kapatacak ve çok ilgi görecek. Zaten Gölpark’ın neden olduğu büyük değişim hemen kendisini göstermeye başladı. Etraftaki evlerin fiyatı şimdiden 50 bin lira arttı.


25 DÖNÜM HAYVANAT BAHÇESİ


En önemli özelliklerinden biri de hayvanat bahçesi mi? 


25 dönüm alan üzerine kurduğumuz hayvanat bahçesi Gölpark Menemen’in lokomotiflerinden biri olacak. İçinde aşağı yukarı 80 türe özel bine yakın hayvan barınıyor. Kültürpark’taki hayvanat bahçesinin 17 dönüm olduğunu hatırlarsanız buranın önemini daha iyi anlayabilirsiniz. Fil, aslan, kaplan, başak, puma, zürafa ve timsah dışında İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndaki hayvanların çoğu var. Buradaki 4-5 türün de Doğal Yaşam Parkı’nda olmadığını tespit ettik.


Haftanın iki günü okullarımızda okuyan çocuklarımızı hiçbir ücret almadan kendi otobüslerimizle buraya getireceğiz. Önce 48 kişilik derslikte barkovizyon üzerinde hayvanlar hakkında bilgilendirilecekler. Sonra hayvanat bahçesini gezecekler. Gölpark Menemen’de eski Kültürpark’ın bir benzerini yaratmaya çalıştık. Burada sadece ünlü sanatçıların sahne aldığı gazinolarımız yok. Onun dışında Kültürpark’taki her şey var.




Cemal SEVGİ/ Posta


Geri Dön