22 / 11 / 2024
fuzul

İzmir iş dünyası, İzmir Körfezi'ne yapay ada yapılmasını istiyor!

İzmir iş dünyası, İzmir Körfezi'ne yapay ada yapılmasını istiyor!

EXPO 2020'ye aday olmak için yola çıkan İzmir iş dünyası, kentin EXPO'ya adaylık sürecinde cazibesinin artması için İzmir Körfezi'ne yapay ada, İnciraltı-çiğli arasına köprü yapılmasını istiyor




EXPO 2020'ye aday olmak için yola çıkan  İzmir  iş dünyası, kentin EXPO'ya adaylık sürecinde cazibesinin artması için İzmir Körfezi'ne yapay ada, İnciraltı-çiğli arasına köprü yapılmasını istiyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde yapılan ve dünya şaheserleri arasına giren Palmiye adası veya Singapur'daki yılda 15 milyon turist çeken Santosa adası örneklerinden yola çıkan iş dünyası, körfez taraması sırasında çıkılacak malzeme ile dünyadaki örnekleriyle yarışacak bir suni ada oluşturulmasını öneriyor.

ANIT YAPILSIN
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, körfezde kurulacak EXPO adasının ve üstüne inşa edilecek bir anıtın İzmir'in sembolü olabileceğini söyledi. Ankara'ya hızlı tren, İzmir-çanakkale Otoyolu gibi projelerin yanı sıra İzmir Körfez Geçişi projesini de istediklerini belirten Demirtaş, 'İzmir Körfez Geçişi, EXPO 2015 projelerinin içindeydi. Onu da Ulaştırma Bakanımıza her gittiğimizde söylüyorum. çok da fazla söz vermiyor ama hayır demiyor bize. Yine İnciraltı-çiğli körfez geçişini mutlaka istiyoruz. Bu gerdanlığın ucunu bağlayalım. Geçiş Yenikale tarafında denizin altından geçmek durumunda. çünkü gemiler oradan gidiyor. Yol körfezin ortasından çıksın. Belediye başkanımız da körfezi tarayacak. çıkanları oraya döksün. Bir EXPO adası diye düşündüğümüz yeri de yine bu vesileyle yapalım. Hilal şeklinde ay ile yıldızdan ada yapalım fikri var. Dubai'nin Palmiye adası gibi biz de ay yıldızdan oluşan bir ada, bir de onun üzerine güzel bir anıt yapalım' dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir şžubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh da, EXPO 2020'ye aday olmak isteyen İzmir'in körfeze ada projesini artık konuşmaya başlaması gerektiğini söyledi. Dubai'deki Palmiye adalarının, Singapur'daki Santosa adasının denizden kazanılmış alüvyonlarla yapıldığını belirten Dologh, 'Santosa'ya yılda 15 milyon turist gidiyor. Aynı projeyi burada yapalım. Körfezin dip taramasından çıkan malzemeyle bu ada çok az maliyete oluşturulur. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve belediye yetkilileri de projeye olumlu bakıyor. Hem körfezi temizleyelim hem bir tatil ve eğlence adası oluşturalım' dedi.
Projeyle ilgili olarak Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin balık popülasyonu, Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün akıntı, Denizcilik Müsteşarlığı'nın da deniz trafiği açısından değerlendirme yapması gerektiğini kaydeden Dologh, 'Bana göre ada iç körfezde olmalı. Kordon'dan baktığımızda denizin üzerinde ışıl ışıl bir ada görelim. çok küçük olmamalı. Üzerinde otel ve restoranlar yer alabilir' diye konuştu.

SİNAN DOĞAN/Yeni Asır


Geri Dön