29 / 04 / 2024

İzmir Karaman Köyü'nde baraj suyu nedeniyle evler yan yattı!

İzmir Karaman Köyü'nde baraj suyu nedeniyle evler yan yattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir'in Kiraz ilçesi Karaman köyünde yaptığı Beydağ Barajı'ndan dolayı mevcut evleri su altında kalacak hak sahiplerini mağdur etti...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir'in Kiraz ilçesi Karaman köyünde yaptığı Beydağ Barajı'ndan dolayı mevcut evleri su altında kalacak hak sahiplerini mağdur etti. İskan Kanunu gereğince söz konusu Kendi Evini Yapana Yardım (KEYY) konutlarının projesine uygun inşa edilmediğini, yıkım raporu verilen evlerin bu haliyle devam ettirildiğini, dolgu zemin üzerine projesine aykırı inşaat yapıldığını, temel inşaatlarında usulsüzlüğün aşikâr olduğunu ve çıplak gözle dahi bakıldığında evlerin yan yatmaya başladığını dile getiren hak sahibi köylüler, "Neden devletin bu usulsüzlükleri görmezden geldiğine bir anlam veremiyoruz.  İzmir  Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahhatin Varan’dan ümidimizi kestik. İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin bize sahip çıkmasını bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı da konudan haberdar etmek istiyoruz. Cumhurbaşkanı'nın danışmanlığını yapan Binali Yıldırım Bey’in kapısını çalmak istiyoruz." dedi.


Karaman Köyü Muhtarı Veli Konya başta olmak üzere hak sahiplerinden Mustafa Gelmez, Mustafa Bozdağ ve Deniz Özer, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Başmüfettişi'nin daveti üzerine gittiklerinde ikinci bir şok daha yaşadı. Dertlerinin dinleneceği ve çözüm üretileceğini düşünerek İzmir’e gelen hak sahibi köylüler, başmüfettişin, “Sizin sorunlarınıza ben çare olamam. Ben bu konu hakkında görevlendirilmedim. Bakanlığa derdiğinizi bildirin.” cevabı karşısında bir kez daha yıkıldı. Köylüler başmüfettişe, “Biz çok zor durumdayız. Hayvanlarımızı bırakarak, yapmış olduğunuz davetiniz üzerine buralara çıkıp geldik. Perişanız. Derdiğimize çare olmak bir yana, bizi dinleyecek bir yetkili dahi bulamıyoruz. Adeta oradan oraya itilip kakılmaktan usandık. İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nde kimse bizi dinlemiyor. İlla ki evlerimizin gelecekte baraj gölünün yükselmesi sebebiyle sular altında kalıp birilerinin ölmesi mi gerekiyor? Hak bu mudur? Adalet bu mudur?” sözleriyle isyanlarını dile getirdi.


İnşaatı devam eden ve bir türlü tamamlanamayan KEYY konutlarıyla ilgili konuşan köylüler, "İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kendi yıkım kararının aksine projesine aykırı temel inşaatlarını devam ettirerek hak ediş ödemeleri yapmıştır. Bugüne kadar yetkililerce bilirkişi incelemesi yaptırılarak gerçeğin ortaya çıkarılması sağlanmamış ve ne kadar kamu zararının oluştuğu tespit ettirilmemiştir. Çıplak gözle dahi rahatlıkla tespit edilebileceği üzere dolgu zemin üzerine, olması gerekenden daha küçük boyutlu temellerle projesine aykırı yapılan inşaatların bir yana yatmış olduğu ve bu inşaatlara ilişkin hak ediş ödemesi yapıldığı, ne yazık ki ilgililerin kamu zararına seyirci kaldığı gerçeği er geç ortaya çıkacaktır." şeklinde konuştu.


Zaman


Geri Dön