03 / 07 / 2024

İzmir Metrosu için 24 milyon liralık keşif artışı bedeli onaylandı!

İzmir Metrosu için 24 milyon liralık keşif artışı bedeli onaylandı!

Bakanlar Kurulu, İzmir metro istasyonları için Büyükşehir Belediyesi'nin Göztepe-Poligon ve F. Altay talep ettiği 24 milyon liralık keşif artışı bedelini onayladı Daha önce 69 milyon liradan ihale edilen hatlardaki çalışmalar durmuştu...



Bakanlar Kurulu, İzmir 

metro istasyonları için Büyükşehir Belediyesi'nin Göztepe-Poligon ve F. Altay talep ettiği 24 milyon liralık keşif artışı bedelini onayladı Daha önce 69 milyon liradan ihale edilen hatlardaki çalışmalar maddi sıkıntı nedeniyle durmuştu. 

İYİ HABER GELDİ 

Yüklenici firmanın maddi sıkıntıya düşmesi nedeniyle durma noktasına gelen Göztepe, Poligon, F. Altay metro yapım çalışmaları için Ankara'dan iyi haber geldi. 2014'TE BİTECEK Bakanlar Kurulu, Büyükşehir'in 24 milyon liralık keşif artışını onayladı. Karar sayesinde bitiş tarihi 2014 yılına sarkan inşaatının bir kez daha durma ihtimali ortadan kalktı.



Metro istasyonları için 2'nci keşif artışına onay 


Üç istasyon için istenen keşif artışı talebine Bakanlar Kurulu'ndan verilen onay Resmi Gazete'de yayınlandı. Böylece istasyonların yapımının önü açıldı Bakanlar Kurulu, îzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Göztepe-Poligon ve F. Altay metro istasyonları için talep ettiği keşif artışı bedelini onayladı. Böylece 69 milyon liralık proje maliyeti 24 milyonluk keşif artışıyla birlikte 93 milyon liraya çıktı. 


Karar sayesinde, bitiş tarihi 2014 yılma sarkan metro inşaatının bir kez daha durma ihtimali de ortadan kalktı.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ancak yüklenici firmanın maddi sıkıntıya düşmesi nedeniyle durma noktasına gelen Göztepe, Poligon, F. Altay metro yapım çalışmaları için Ankara'dan sevindirici haber geldi. Belediyenin, İzmirspor ve Hatay istasyonları için talep ettiği keşif artışını 7 ay bekleten Bakanlar Kurulu, üç istasyon için talep edilen miktarı iki ayda onayladı. 


Kararın yayınlanması ile üç istasyonda durma noktasma gelen ve bitiş tarihi 2014 yılma sarkan metro çalışmalarının yeniden hız kazanacağı belirtildi. POLİGON'DA GÖÇÜK VAR Beklenen paranın gelmesi ile birlikte, tünel içinde eksik kalan kazı çalışmaları tamamlanacak ve yer altı sularına karşı drenaj sistemi güçlendirilecek. Metro içindeki zorunlu kaçış merpenleri ve yangın söndürme tesisatları da tamamlanacak. Göztepe İstasyonunda, kontrolsüz alanların halka açık bir şekilde alt geçit olarak kullanımını sağlamak amacıyla bir kat ilave edilecek. Poligon İstasyonunun betonarme kolonlarında tadilat yapılacak ve yine Poligon İstasyonunun tüneli kazısı sırasında yaşanan hareketlenme ile birlikte ortaya çıkan çökme ve göçük ortadan kaldırılacak. 


YAKINDA AÇACAĞIZ İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay metro istasyonları ile ilgili keşif artışı talebinin Bakanlar Kurulu'nca onaylanmasını değerlendrdi. Kocaoğlu, "Son ihaleyi etap etap yapmıştık. Birinci ihalenin keşif artışı gelmişti biliyorsunuz. İkinci ihalenin keşif artışı da onaylandı. 


Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından imzalandı ve resmi gazetede yayınlandı. Hayırlı olsun. Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Mümkün olan en kısa zamanda metroyu İzmirli hemşerilerimizin hizmetine açacağız" diye konuştu. 


İŞTE O SÜREÇ 

• İlk ihale Mart 2005'te gerçekleşti. 

Bayındır İnşaat firması 90 milyon 898 milyon 248 bin TL'ye ihaleyi aldı. 

• 2 Haziran'da 2005'te Deniz Baykal, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'la birlikte temel attı.

Hattın 24 ayda yani 2 Haziran 2007'de tamamlanması öngörüldü. 

• İlk kazma 5 Temmuz 2005'te vuruldu. 

• 14 Şubat 2006 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Bayındır İnşaat'a ihtar çekti. 

• Kasım 2006'da ihale iptal edildi. 

• 23 Ocak 2007'de ikinci kez ihaleye çıkıldı. 

• 3 Nisan 2007'de ihaleyi alan Bozoğlu, Başkan Kocaoğlu, Göztepe, İzmir Metrosunun üç istasyonunun bitirilmesi için gerekli olan yüzde 39,91 "ı kadar iş artışına izin verilmesine ilişkin kesif artış bedelinde son aşama da tamamlandı. Karar, Bakanlar Kurulu'nda onaylanmasının ardından Resmi" Gazete'de yayımlandı. Poligon, Göztepe ve Üçkuyular istasyonlarının bitirilebilmesi için gerekli kaynak, böylece aktarılabilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ne zaman biteceği tartışma konusu olan metro çalışmalarına devam edebilmek için uzun süredir keşif artış bedelinin onaylanmasını bekliyordu. 

Poligon ve Fahrettin Altay metro istasyonları ile ilgili keşif artışı talebinin Bakanlar Kurulu'nca onaylanmasını değerlendrdi. Kocaoğlu "Birinci ihalenin keşif artışı gelmişti biliyorsunuz. İkinci ihalenin keşif artışı da onaylandı. Mümkün olan en kısa zamanda metroyu İzmirli hemşerilerimizin hizmetine açacağız" dedi. 

• İtirazlar nedeniyle Bozoğlu ile sözleşme ancak 8 Mayıs'ta imzalanabildi. 

• 31 Ekim 2008'de bitmesi gereken iş verilen 15 aylık süre uzatımı ile 2010 Ocak ayma kaldı. 

• Ancak, Bozoğlu İnşaat, çalışmaları durdurunca belediye 13 Ağustos 2009'da, bu firmayla yaptığı sözleşmeyi de feshetti ve yeni ihale sürecini başlattı. 

• Projeyi bölerek ihale etmeyi kararlaştıran Büyükşehir Belediyesi, 5 Ekim'de "ikinci aşama" olarak ifade edilen inşaatm ilk etabını oluşturan İzmirspor ve Hatay istasyonları için ihaleye çıktı. İşi, ÖZTAŞ firması aldı. İşin tamamlanması için 510 günlük süre öngörüldü. Hattın ikinci etabını oluşturan Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonları ile ilgili bölüm ise Borege-Sigma Ortak Konsorsiyumu'na verildi. Sözleşmeye esas olan süre 11 Ağustos 2011 tarihinde sona erdi. Firma tarafından talep edilen süre uzatımı, idare tarafından da uygun görüldü ve son planda 31.07.2013 tarihine kadar süre tanınarak işin bitiş tarihi belirlendi. 



Can Özlü/ Habertürk Egeli


Geri Dön