10 / 01 / 2025

İzmir Opera Binası'nın temeli atıldı!

İzmir Opera Binası'nın temeli atıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek İzmir Opera Binası'nın temeli düzenlenen törenle atıldı. “Türkiye'nin opera sanatına özel" ilk yapısının törenine birçok vatandaş katıldı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Türkiye'nin opera sanatına özel" ilk yapısının temeli atıldı. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, temel atma töreninde açıklamalarda bulundu. Kocaoğlu, “Fuar İzmir’i kurduk, buraya da ‘Opera İzmir’ diyoruz. Ardından Kongre İzmir, Tiyatro  İzmir  gelecek ve bu böyle devam edecek” şeklinde konuştu.

Ege Haber Gazetesi'nde yer alan habere göre, 'Ulusal Mimari Yarışması' ile belirlenen İzmir Opera Binası, mimarisi ve teknik donanımı ile Avrupa'daki sayılı örnekler arasında yer alacak. 

Düzenlen temel atma törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra Romanya Başkonsolosu Miora Stefen, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel, Murat Bakan, Ednan Arslan, Kani Beko, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, İzmir İl Kültür Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Devlet, O pera ve Bale Müdürü Aytül Büyüksaraç ile mimarlar ve sanatseverler katıldı.

İzmir Opera Binası'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin opera olarak projelendirilmiş ilk ve tek projesi olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde opera olarak projelendirilmiş ilk ve tek proje.   Paris Operası 1875’te, Viyana 1869, Milano Operası 1778’de Budapeşte 1884’te yapılmış. Ve Türkiye’de bugün ilk defa operayı burada kuruyoruz. Bu opera binasının projesi, katılımcı bir süreçle yarışmayla elde edildi. Mehmet Kütükçüoğlu ve ekibi yarışmayı kazandı ve projeyi çizdi. Türkiye’de ilk defa opera besteleyen Ahmet Adnan Saygun’dur. Onun adını karşı kıyıdaki konser salonuna verdik. O da Türkiye’de bir ilkti. Oradan buraya, yani İzmir’in iki yakasına kültür sanatı taşıyoruz” dedi.

Temeli atılan yapı hakkında konuşan Kocaoğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Biz bir farklılığımız olsun istedik. Fuar İzmir’i kurduk, buraya da ‘Opera İzmir’ dedik. Ardından Kongre İzmir, Tiyatro İzmir gelecek ve bu böyle devam edecek. İzmir’in farklı kültür sanat etkinlikleri artarak devam edecek” şeklinde konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün iki tane can sıkıcı haber vardı. Bir tanesi bu opera ihalesinin yandaşa verildiği konusunda bir gazete haberiydi. Bir diğeri de ‘İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Akdeniz’de bir ilden öğrensin, örnek alsın’dı. Opera binası için ihaleye çıkıldı. Birinci ihalede müracaat eden olmadı. İkinci ihalede yeterliliği olan firma şu an ihaleyi alan yüklenici firma kazandı ama Kamu İhale Kurulu tarafından ihalemiz iptal edildi. Sonra Kamu İhale Kurulu’na karşı açılan mahkeme kazanıldı. Çoğu ihalemizde olduğu gibi. Çoğu ihalemizde kamu ihale kururlunun engelleyici olarak kullandığı İzmir’e has uygulamaların bir örneği de burada yaşandı. O  ilimize benzemek konusundaki istek de benim çok garibime gitti. Türkiye’nin en büyük kentleri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya vs. gidiyor. İstanbul’da belediyecilik var mı? 15 sene başkanlık yapan beyefendi şimdi nerede? Ankara’daki beyefendi nerede? Bursa’da 15 yıla yakın başkanlık yapan beyefendi nerede? Ve diğerleri nerede? Ellerinde bir tane seçilmiş belediye başkanı kaldı. Başka örnek gösterecekleri bir yer yok. O da nasıl bir örnekse… İzmir’i suçlamak için örnek göstermeye çalışıyorsunuz. Ben bunlara sadece tebessüm ederek bakıyorum. İzmirli ve bizler hep beraber doğruyu bulacağız.”


Geri Dön