14 / 05 / 2024

İzmir, teşvik sisteminde yerini arıyor!

İzmir, teşvik sisteminde yerini arıyor!

Ege İhracatçı Birlikleri ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ev sahipliğinde Yeni Asır Gazetesi'nin girişimleriyle Swiss Otel'de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin katılımıyla İzmir Ekonomi Zirvesi gerçekleştirildi.




İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası,  İzmir  Ticaret Borsası. Ege İhracatçı Birlikleri ve İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ev sahipliğinde Yeni Asır Gazetesi'nin girişimleriyle Swiss Otel'de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin katılımıyla İzmir Ekonomi Zirvesi gerçekleştirildi. 

İzmir'in ekonomik sivil toplum kuruluşları İzmir'in orta ve uzun vadeli ekonomi projeleri değerlendirdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası sektörlere göre yeni teşvik isterken, İZTO ilçelerin gelişmişlik düzeyine göre teşvik istedi. Ülkenin ihracatta dışa açılan kapısının temsilcisi olan İMEAK DTO, Alsancak Limanı ve Çandarlı Limam'na yönelik beklentilerini dile getirdi. 

Teşvik sisteminde Manisa'nın 3. bölge İzmir'in 1. bölgede yer alıyor olmasının İzmir'in aleyhine işlediği gerçeğini onaylayan Başbakan Yardımcısı ve Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Sabuncubeli Tüneli ile 2 şehir birleşmiş olacak. Türkiye'de birbirine bu kadar yakın hiçbir şehir yok. Bu gerçeği göz ardı etmeyin. 10 binden fazla nüfus Manisa'ya her gün çalışmak için gidip geliyor. İki şehir arasında asimetrik teşvik olması İzmir'in aleyhine gelişiyor. Bunu görmek lazım" dedi. 

İzmit Körfez geçişi ile İzmir İstanbul arasının 3.5 saate düşmesi, yüksek hızlı tren ile İzmir'in Anadolu'ya bağlandığını ve havayolu ile artık yatırımcının önünün açıldığını vurgulayan Yıldırım, "İzmir'in hak ettiği yatırımları alabilmesi için altyapı yatırımları hakkında görevlerimizi yaptık. Artık yatırımcı gelmesini beklemeyin. 

Gelip yatırımcıları kendiniz arayıp ikna edin. Gerekirse halı bile serin" dedi. İzmir'in ticareti Türkiye'ye öğrettiğini ancak geride kaldığını belirten Yıldırım, kentin gelişme sürecinde yeni alanların olması gerektiğini kaydetti Yıldırım, kentin turizm, lojistik, bilişim ve alternatif enerjilere odaklanması vurgusu yaptı. İzmir'de kamuda enerjinin yatırımcının önünün açmak yerine eziyet edilmek üzere kullanıldığı öz eleştirisini getiren Yıldırım, zaman ekonomisine geçilmedikçe fırsatların kaçacağı vurgusunu yapn. 

Türkiye'nin artık güvenlik ihtiyat akçesi olmadığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray'da , "Türkiye'de yeni bir ekonomik istikrara ihtiyaç var. Özel sektör kredi bulamıyor, artık devlet, özel sektör borçlarına devlet kefil olduğunu açıkladı. Her bir doların artışı ekonomiye 1.7 milyar dolara mal oluyor. Türkiye'de yeni bir ekonomik istikrara ihtiyaç var. Bütçe dengesi alarm veriyor. 6.4 milyar dolar bozulma var. Bu rakamlar TÜİK rakamları. Kimseyi kırmak üzmek gibi niyetim yok. Türkiye zorlu günlerden geçiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Türkiye ekonomi alanında daha tartışmalı duruma gelecektir. 

İzmir'in önünün açılması bile bir sıçrama yaratacaktır" dedi. 

Bakan Binali Yıldırım'ın söylediği bazı şeylere kendisinin de katıldığını vurgulayan Çıray, "Demek ki bazı şeyleri anlayabilmesi için Sayın Yıldırım'ın makamını bırakması gerekiyormuş. 

Burada güzel sonuçlar söylendi ama PETKİM'İ açıklanan rakamlardan çıkardığınızda kent birden en altlara düşer; geriye bir şey kalmaz. İzmir, yüzde 15.4 ile işsizlik rekoru kırıyor. Verdiğini yüzde 5'ini bile geri alamıyor. Biz iktidardan Ankara'da kapıların İzmirlilere açılmasını istiyoruz. Ancak o zaman işler lıızlandırılabilir." Her 4 firmadan birinin zarar ettiği bir ortamda 2023 hedeflerimiz doğrultusunda yeni bir teşvik sistemi istediklerini söyleyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bu sistemin ihracat, ithalat, organize sanayi bölgeleri ve yatırım anlamında yeniden düzenlenmesi önerisini getirdi. Teşvikler ile yatırımların artmasını ve OSB'lerde yatırımların yapılması gerekliliğine işaret eden Yorgancılar, şunları kaydetti: "Sınır illerde yaratılan haksız rekabetin önlenmesi için OSB'ler dolana kadar komşu ilin teşvik oranlarından faydalanılmalıdır. TOKİ'nin müşteri portföyüne OSB'leri alması. İzmir serbest şehire dönüştürülmesi. ESBAŞ'ın başarısı dikkate alınarak İzmir'in pilot il seçilerek Aliağa Bölgesi'nin Özel Ekonomi Bölgesi'ne dönüştürülmesi sağlanmalıdır" dedi. 

İzmir'in işşizlik oranı en yüksek 7. il olmasından dolayı özel istihdam desteği talebini de ileten Yorgancılar, 500 milyar dolar ihracat hedefi için ise KKDF oranının kaldırılması ve teminat mektupların ve nakit teminatların online takibi isteğini dile getirdi. 

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, Türkiye'nin 2023 yılı hedefinde denizcilik sektörünün önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Teşvik sisteminin izmir'i olumsuz etkilediğini ve İzmir'in işsizlik rakamlarının yükselmekte olduğunu vurgulayan Ercan, İzmir'i cazibe merkezi haline getirecek politikalar talep etti. İzmir Alsancak Limanı ve Çandarlı Limanı için yatırımların acilen hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. 

Ercan, Çandarlı Limanında yapılan ihalede teklif verilmediğini, ihale şartlarını teklifi özendirecek şekilde düzenlenmesi gerekliliğinin altını çizdi. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de, "Biliyoruz ki İstanbul Türkiye'nin finans, sanayi, kültür ve turizm merkezi.  Ankara  ülkenin yönetim merkezi. Antalya turizm merkezi. 

Kocaeli ve Bursa sanayi merkezleri. İzmir için cevabını aradığımız temel soru şu: Biz neyin merkeziyiz? İzmir'de her şeyden biraz var ama ne yazık ki hiçbir şeyden tam yok. Bu yapısıyla İzmir yarım kalmış bir şehir görünümünde, özetle İzmir, sahip olduğu büyük potansiyeli, çeşitli nedenlerle kullanamayan bir mega kent adayı." 


Ticaret Gazetesi


Geri Dön