01 / 05 / 2024

İzmir turizmden her yıl 85 milyar dolar gelir elde ediyor!

İzmir turizmden her yıl 85 milyar dolar gelir elde ediyor!

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir'in her yıl 85 milyar dolara yakın gelir elde ettiğini söyledi.



Türkiye milli gelirinden yüzde 7-8 bandında pay alan ve İzmir'de üretilen milli gelirin yüzde 67 ve 68'inin turizmin içinde bulunduğu hizmet sektöründen sağladığını söyleyen Mehmet işler, '"2013 yılı istatistiki verilerine göre İzmir, her yıl 85 milyar dolara yakın bir gelir sağlamaktadır. 


İzmir'in milli gelir içindeki payı yüzde 4,5 'ten yüzde 6,7'ye yükselmiş durumdadır. Ayrıca izmir, hizmetler sektörü içinde turizm payını yüzde 7'den yüzde 12 ye çıkartarak da ayrı bir başarıya imza atmıştır" dedi. 



İHRCAT 9 MİLYAR DOLARI AŞTI 


2013 yılı sonunda İzmir'in ihracat yönünden 9 milyar dolan aşan bir seviyeye çıktığını ifade eden işler, aynı zamanda İzmir'in yabancı ziyaretçilerden elde ettiği ortalama gelirin de 1 milyar doları geçtiğini belirtti. Bu verilerle birlikte, turizm gelirinin  İzmir  ihracatına olan oranının yüzde 11 seviyelerinde olduğunu belirten İşler, ayrıca turizmin ürettiği toplam değerin ihracata oranının yüzde 70'in üzerine çıktığı bilgisini verdi. Son 13 yılda İzmir'de, 2 binden fazla proje için 21 milyar liralık teşvikli yatırım gerçekleştiğini söyleyen İşler, "Bu yatırımlarla, 85 bin kişiye iş sağlandı. 

Turizm sektörü, projeler ve yatırım toplamından yüzde 5, yaratılan istihdamdan da yüzde 11 pay aldı. 

İstihdamın yüzde 75'inin tamamı da yeni yatırımlarla gerçekleşti'" şeklinde konuştu. İzmir turizminde yaşanan tüm bu olumlu gelişmelere ek olarak, İzmir'de bulunan yeni şahıs ve şirket firmaları içinde turizm sektörü işyerlerinin payının son yıllarda aşama kaydettiğini söyleyen İşler, her yıl turizm sektöründe 2 binden fazla iş yeri açılışının yapıldığını belirtti, işler, "Bu açılışlar özellikle yaz aylan ve sezonda artış göstermektedir. 

Açılışı yapılan bu işyerlerinin son iki yılda turizm sektöründen aldıkları pay ise yüzde 4 buçuk ile 5 aralığında seyrediyor" dedi.


İstanbul Gazetesi


Geri Dön