09 / 05 / 2024

İzmir ulaşım düzenlemesi trafik sıkışıklığını artırdı!

İzmir ulaşım düzenlemesi trafik sıkışıklığını artırdı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi 'nin yeni uygulaması yüzünden, aktarmalarla gideceği yere ulaşmaya çalışan vatandaşlar işlerine geç kaldı. Metro istasyonlarında izdiham yaşanırken, trafik sıkışıklığı daha da arttı




İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni uygulaması yüzünden, aktarmalarla gideceği yere ulaşmaya çalışan vatandaşlar işlerine geç kaldı. Metro istasyonlarında izdiham yaşanırken, trafik sıkışıklığı daha da arttı


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Düğüm çözülüyor' sloganıyla ulaşımda devrim niteliği taşıdığını öne sürdüğü 'Ulaşım Sisteminin Yeniden Tasarımı' projesi, sancılı başladı. Okulların kapalı ve kent insanının çoğunun tatilde olmasına rağmen yaşanan yoğunluk ve aksaklıklar tepki topladı. Büyükşehir Belediyesi'nin uygulama için çok geç başladığı tanıtımlarda kullandığı afişlerde 'Yolculuk süresi kızalıyor-Hız kazanıyoruz', 'Trafik sıkışıklığına son', 'Bekleme yok' şeklindeki sloganların tam tersi bir manzara ortaya çıktı. Yolculuk süresi kısalmak yerine üst üste aktarmalarla uzarken, yeni sistemin azizliğine uğramak istemeyen vatandaşların da kendi araçlarıyla yola çıkması trafiği felç etti. Bir vasıtayla gideceği yere varan vatandaşlar, bu kez aktarma yerlerinde 2-3 kat daha uzun süre beklemek zorunda kaldı. 

ESHOT Genel Müdürlüğü'nün, 'Ulaşım Sisteminin Yeniden Tasarımı' projesi kapsamında ulaşım sisteminde köklü değişikliğe gitmesiyle İzmir'de yeni bir dönem başladı. Daha önce tek bir vasıtayla yolculuk ederken yeni sistemle birkaç araç değiştirmek zorunda kalan yolcular, otobüsle;  İzmir  Metro ve İZBAN istasyonlarına, vapur iskelelerine ya da otobüs duraklarına taşındı. Yeni sistemin büyük zaman kaybına yol açtığını belirten vatandaşlar, "Büyükşehir Belediyesi, düğümü çözmedi daha da kördüğüm haline getirdi" diye isyan etti. Öte yandan bazı vatandaşlar, ise sistemin nasıl çalışacağını kestiremedikleri için işi şansa bırakmak istemeyerek özel araçlarıyla sabah işe gitmeyi tercih etti. Bu nedenle kent trafiği, eskisinden beter bir görüntü verdi. Araçlarıyla işe giden vatandaşlar, "Otobüsler kent trafiğine alınmadı ama değişen birşey yok" diyerek tepki gösterdi. 


Aktarma üstüne aktarma 

En büyük sıkıntıyı uygulamadan haberi olmayanlar yaşadı. Her günkü gibi bindikleri otobüsün kendilerini aktarma istasyonuna bırakması sonucu vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı. Birbirlerinden yardım alarak aktarma istasyonlarına geçen yolcular, bu kez metro istasyonlarındaki izdiham nedeniyle vagonlara binmekte büyük çile çekti. Bazı seferlerde metro araçlarının kapıları yoğunluktan zor kapanırken, binemeyenler ise bir sonraki treni beklemek zorunda kaldı. 

Aktarma üstüne aktarma yapan vatandaşlar işe geç kalınca, yeni uygulamaya isyan ederek, "Sabahtan beri işe gitmeye çalışıyoruz. Geç kaldık. Kaç aktarma yaptık bilmiyoruz. Ramazan'da bu yapılır mı? İşler ancak Aziz Kocaoğlu gidince rayına oturur. Yaşlılar, engelliler, hastalar bu kadar aktarmayla nasıl yolculuk yapacak?" dedi.

Uygulamayı 'rezillik' olarak yorumlayarak, trafik yükünü azaltmak için kulağın tersten tutulduğunu belirten Serhat Yaşar, "Aziz Kocaoğlu'nun açıklama yapması lazım. 32 senedir İzmir'deyim ama şu an ne yapacağımı şaşırdım. Konak'a gideceğim ama nasıl gideceğimi bilmiyorum. İzmir'i yeniden tanımaya başlıyoruz. Daha ilk gün ikinci araca transfer olmaya çalışıyoruz. Bunun bir de kışı var" dedi.


Şaka gibi güzergah

Bazı uygulamalar vatandaşlarca tuhaf karşılandı. Daha önce Gaziemir'den Halkapınar'a giden 90 numaralı Gaziemir-Halkapınar Metro otobüsü yeni uygulamayla, Gaziemir'in merkezinden değil semt garajından kent merkezine hareket etti. Gaziemir'den Çankaya'ya gelmek isteyen vatandaşlar ise önce 152 nolu Gaziemir Konak otobüsüne binerek semt merkezine, oradan da 90 numaralı otobüse binmek zorunda kaldı. Uygulamaya tepki gösterenler, "Kent içi trafiğinin rahatlatması için uygulanan yeni sistem tam bir komedi. Bunun mantığını anlayamadık. Sonuçta bu otobüs yine kent içine girmiyor mu, giriyor. O zaman neden bunu Gaziemir içinden kaldırdılar" dedi. 


Dağ: Toplu ulaşıma yarabandı

Yeni uygulamaya AK Parti cephesinden sert tepkiler geldi. AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, "Toplu ulaşıma yarabandı çözümler ile hastalık tedavi edilmeye çalışılıyor. Aktarmalı sistem olarak tanıtılan bu sistemde engelliler, yaşlılar, çocuk arabası ile yolculuk yapması gerekenler ne kadar düşünüldü? Ayrıca zaman zaman basına ve sosyal medyaya da yansıyan aktarma merkezlerindeki tüpgaz benzeri kuyruklar umarız yeni dönemde daha da artmaz. İzmirlinin toplu ulaşıma, ulaşamamasına yönelik proje geliştirerek, bu sorun çözülmez. İzmir hala raylı sistemde, deniz yolu ulaşımında çok geride. Siz eğer deniz yolu ve raylı sistemin oranını artırmazsanız, şehre yeni yollar kazandırmazsanız, ne kadar yeni sistemler bulduğunuzu zannederseniz zannedin bu soruna çözüm üretmiş olmazsınız. Ne yazık ki, İzmir'deki sorun tam da bu, var olan hastalıkları tedavi etmek, iyileştirmek yerine, yarabandı çözümlerle günü geçiştirmek" diye konuştu.


Yeni Asır



Geri Dön