03 / 05 / 2024

İzmir Yeşildere heyelan bölgesinde 152 bina yıkıldı!

İzmir Yeşildere heyelan bölgesinde 152 bina yıkıldı!

Kentsel dönüşüm projeleri ile kenti "dönüştüren" İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere heyelan bölgesindeki yıkımlarda sona geldi. 153 yapıdan 152'sinin yıkımı tamamlandı. Kalan tek bina için hukuki sürecin bitmesi bekleniyor...




İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sivil toplum kuruluşları tarafından toplanan imzalar ve vatandaşların itirazları üzerine Güzelbahçe'ye yapılacak mezbaha projesinden vazgeçti.


Güzelbahçe'nin Yelki Mahallesi'nde 13 bin 560 metrekarelik alanda Yarımadaya özgü birinci sınıf mezbaha yapılması için çalışmalarını sürdüren  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, başta Yelki halkının çeşitli eylemleri, Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) önderliğinde toplanan iki bini aşkın imza ile vatandaşların taleplerini dinledi ve yapılması planlanan tesisle ilgili nihai kararını verdi. Güzelbahçe Belediyesinin Büyükşehir'e "Mezbaha" için tahsis ettiği, Güzelbahçe Kaymakamlığı ile GÜLDER'in tahsise iptal davası açtığı proje için geçtiğimiz ay Güzelbahçe Belediyesi'nin aldığı iptal kararı doğrultusunda hareket eden Başkan Kocaoğlu'nun "Belediye Hizmet Alanı (Mezbaha) amaçlı Uygulama imar Planının iptal edilerek alanın Tarımsal Niteliği Korunacak Alan olarak belirlenmesine yönelik" kararının önümüzdeki günlerde Büyükşehir belediye meclisinin onayına sunulması ve resmiyet kazanması bekleniyor. 


SÖZ VERMİŞTİ 


Konuyla ilgili yerel seçimler öncesinde bir açıklama yaparak Güzelbahçe halkına söz veren Başkan Kocaoğlu, "Narlıdere, Güzelbahçe, Balçova, Urla, Seferihisar ve Çeşme'nin ihtiyacını karşılamak için, ulaşım yoları üzerinde Yelki'nin uygun olduğunu düşündük. Ancak yapılmasın diye itirazlar geldi. Bir kişi bile istemiyorsa yaptırmayız" diyerek projeden vazgeçeceklerinin sinyalini vermişti. 


Yıkılmayan bir tek o kaldı 


Kentsel dönüşüm projeleri ile kenti "dönüştüren" İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere heyelan bölgesindeki yıkımlarda sona geldi. 


153 yapıdan 152'sinin yıkımı tamamlandı. Kalan tek bina için hukuki sürecin bitmesi bekleniyor. Geriye tek kalan yapının hukuki sürecinin tamamlanmasının ardından bölgedeki yıkımlar bitecek ve bölge "adı gibi" yeşillendirilmiş olacak. Yeşildere'ye şimdiye kadar mavi servi, erguvan, fıstık çamı gibi çeşitli türlerden toplam 665 adet ağaç dikildi ve Kıyı Tasarımı projesi kapsamında Kordon'dan çıkarılan 12 bin metrekarelik rulo çim serildi. Büyükşehir, Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşları, Temmuz 2013'te Noter huzurunda çekilen kurayla Uzundere'deki yeni konutlarına kavuşturmuştu. 



Ali Arda PERK/ Habertürk Egeli 


Geri Dön