21 / 12 / 2024

İzmir Zeytindağ'da çimento fabrikası ve taş ocağı tartışması!

İzmir Zeytindağ'da çimento fabrikası ve taş ocağı tartışması!

İzmir’in Bergama İlçesi’ne bağlı Zeytindağ Mahallesi’nde çimento fabrikası ve bu tesise ham madde sağlamak için 11 adet taş ocağı açılmak isteniyor.



İzmir’in Bergama İlçesi’ne bağlı Zeytindağ Mahallesi’nde çimento fabrikası ve bu tesise ham madde sağlamak için 11 adet taş ocağı açılmak isteniyor.


İzmir Bergama’nın zeytin cenneti Zeytindağ  Mahallesi’ne 1 çimento fabrikası ile 11 ayrı taş ocağı kurmak isteyenler Çevre Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Mahalleli ayağa kalktı…


İzmir’in Bergama İlçesi’ne bağlı Zeytindağ Mahallesi’nde çimento fabrikası ve bu tesise ham madde sağlamak için 11 adet taş ocağı açılmak isteniyor. Geçimini ağırlıklı olarak tarım ve turizmden sağlayan bölge halkı hem kaygılı hem de tepkili…   Yapılmak istenen fabrika ve taş ocakları 5 bin nüfuslu Zeytindağ ve köylerdeki yerleşim birimlerine çok yakın bir noktada. Burası, zeytin ağaçları ile dolu önemli bir tarım bölgesi. Zeytindağ’ın zeytinyağları uluslararası ödüllere ve üne de sahip… Bölgenin verimli topraklarında her dönem ve mevsim üretim yapılabiliyor…


Çimento fabrikasının bacasından çıkacak duman ve taş ocaklarının tozları tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek. Sadece tarımı değil, halk sağlığını da tehdit edecek.


TARIMA DARBE VURACAKLAR


Bergama Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç, “Tarıma darbe vuracak, halk sağlığına zarar verecek bu girişime karşıyız” dedi. Gönenç, beton tesisi ve taş ocaklarının kanunda belirtilen, zeytinlik alanlara üç kilometre mesafede yapılabileceği kuralına uygun olmadığını belirterek, “Dere ve yeraltı sularını da kirletecekler” diye konuştu.


‘YARGIYA BAŞVURURUZ’


Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED sürecinin yürütüldüğünü söyleyen Başkan Gönenç sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Bergama Belediyesi olarak telafisi olmayan çevresel etkiler doğacağına ilişkin raporumuzu bakanlığa sunduk. Dileğimiz, bakanlığın çevre ve halk sağlığına duyarlı olması. Eğer ÇED süreci sonunda bu tesislere onay çıkarsa Bergama Belediyesi olarak yargıya başvurup, hukuk mücadelesi başlatacağız. Kararımız bu.” Zeytindağ üreticileri hem beton tesisi ve taş ocakları hem de termik santral projesi nedeni ile korkulu günler yaşamaya başladıklarını belirtti.


Yöre halkı isyan ediyor:


Tescilli zeytinyağlarımızı korumak bizim görevimiz


TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Mustafa Akçe (50): Daha önce bölgenin başka yerlerindeki maden faaliyetleri nedeni ile pamuk üretimi 600 tondan 250 tona indi. Aynı durum zeytin üretiminde de yaşandı. Zeytindağ’ın zeytinyağı uluslararası ödüllere sahip, çok nitelikli bir üründür. Bölgenin en iyi zeytinyağıdır, tescillidir. Bu değerimizi korumalıyız.


Burada asla beton tesisi ve taş ocağı istemiyoruz


Zeytindağlı vatandaşlardan Mehmet Gözel (53): Daha önce beldemizin yakınında bir tane taş ocağı faaliyet göstermişti. O gitti, şimdi 11 tanesi gelecek. Yaşam hakkımız için direniriz. Zeytindağ halkı olarak bu konuya siyaset üstü bakıyoruz ve bütün yetkililere sesleniyoruz: ‘Burada beton tesisi ve taş ocağı istemiyoruz.’


Sözcü


Geri Dön