29 / 04 / 2024

İzmir'de 2015 yılında ulaşım projeleri artacak!

İzmir'de 2015 yılında ulaşım projeleri artacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 milyar liraya yaklaşan 2015 bütçesinden en büyük payı ulaşım projeleri alacak. Performans programında yer alan 251 proje için ise toplam 2,5 milyar TL'lik yatırım yapılacak.



İZMİR YEŞİLLENECEK 


260 milyon TL bütçenin ayrıldığı çevre sektöründe katı atık ve yeşil alan faaliyetleri ön plana çıkıyor. Yeşil alanların bakımı, yeni kent ormanlarının ve rekreasyon alanlarının yapımı ve bakımı için 120 milyon TL ayrılırken, atık transfer, bertaraf ve depolama tesislerinin yapımı ve işletilmesi için , toplamda 38,5 milyon TL kaynak ayrıldı. 


KAMULAŞTIRMAYA 117 MİLYON TL


217 milyon TL kaynağın ayrıldığı kentsel koruma ve planlama sektöründe en büyük payı 117 milyon TL kaynak ile kamulaştırma faaliyetleri aldı. Kamulaştırma faaliyetlerini 34 milyon liralık kaynak ile Kentsel Dönüşüm faaliyetleri izledi. İzmir'in çehresini değiştirecek olan Kıyı Tasarım çalışmalarına ayrılan kaynak ise 14,5 milyon TL olarak öngörüldü. 100 milyon TL bütçe ile itfaiye araç filosunun büyütülmesi olarak ortaya çıkıyor. 


50 MİLYON TL PROJE DESTEĞİ 


İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ilçe belediyeleri ile yapılacak ortak projeler için 50 milyon TL ayrılırken, kent içi ulaşımın belkemiği ESHOT'a 240 milyon TL yardım öngörüldü. 


DAHA GÜVENLİ BİR İZMİR 


Toplam 305 milyon TL kaynağın ayrıldığı ve itfaiye, zabıta ve koruma güvenlik faaliyetlerinin yer aldığı bu sektörde en büyük İZMİR Büyükşehir Belediyesinin 2015 Mali Yılı Performans Programı ve 20152017 Mali Yılları Bütçesi, Belediye Meo lisi'nde onaylandı. Buna göre, 3 milyar 892 milyon TL olarak belirlenen 2015 yılı gider bütçesi, bir önceki yıla oranla % 30,39 artış gösterdi. Aynı döneme ilişkin gelir bütçesi ise 3 milyar 214 milyon lira TL olarak belirlendi ve önceki yıla göre % 27.04 arttı.  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önümüzdeki yıl İzmir için hayati önem taşıyan projelerin gerçekleştirileceğini, en önemli yatırımlardan birinin "katı atık bertaraf tesisi" olduğunu ifade etti. 


ULAŞIM SEKTÖRÜNE 480 MİLYON TL 


Ekonomik ve finansal gücü kredi derecelendirme kuruluşlarınca tescillenen de toplam 33 milyon TL bütçe belirlendi. 

Ulaşım sektörü için ayrılan toplam bütçe ise 480 milyon TL olarak öngörüldü. 


YAŞAM KAMPUSU VE SÜT KUZUSU 


Toplam 258 milyon TL kaynağın ayrıldığı bu sektörde 35'er milyon TL ile Buca'da yapımı devam eden Sosyal Yaşam Kampusu ve Süt Kuzusu projesi öne çıktı. 

Eşrefpaşa Hastanesi faaliyetlerinin yürütülmesi için ayrılan kaynak ise 53 milyon TL oldu. İzmir Opera Binası ise, 100 milyon TL kaynağa sahip sektörde 49 proje ve faaliyet içinde 20 milyon TL ile en büyük kaynağa sahip. İzmir'i yerelde kalkındırma odaklı projelerin yer aldığı bu sektörde en büyük pay 80 milyon TL bütçe ile Fuarizmir adı verilen Gaziemir'deki yeni fııar kompleksinin. Üreticiyi destekİzmir Büyükşehir Belediyesi, toplam bütçesinin 2.5 milyar TL'sini Performans Programı'nda yer alan 251 proje için harcayacak. Büyükşehir Belediyesi bütçesinden tüm sektörler içinde % 20'lik payla en çok kaynağın ayrıldığı ulaşım sektöründe, raylı sistem projeleri ve yolcu gemisi alımları öne çıkıyor. 2015 yılında yolcu gemisi ve arabalı vapur alımı için 135 milyon TL, tramvay hatları için 89 milyon TL, hafif raylı sistem projesi araç alımı için 82 milyon TL, İZBAN ağına ilave hatlar yapılması için 25 milyon TL harcama öngörülürken, Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu metro hattı. EvkaS-Bornova Merkez metro hattı ve Gaziemir'deki yeni fuar kompleksine ulaşım sağlayacak monorav sistemi için lemeye yönelik Faaliyetlerin, İzmir'i bir tasarım kenti yapma yolunda ilerletecek projelerin, teleferik yenileme çalışmalarının ve İzmir Doğal Yaşam Parkı 2. Etap Projesi'nin ver aldığı bu sektöre ayrılan kaynak ise 98,7 milyon TL. 


EN ÇOK PAYLA ALTYAPI İKİNCİ SIRADA


Büyükşehir Belediyesi sınırlarına 9 yeni ilçenin daha bağlanması nedeniyle altyapı çalışmalarına ayrılan payda da önemli bir artış yapıldı. Yeni dönemde kentsel altyapı toplam faaliyet bütçesinin %16'sını alarak ulaşımın ardından ikinci sırayı aldı. Toplam 405 milyon TL kaynağın ayrıldığı bu sektörün aslan payını 220 milyon TL bütçe ile asfalt çalışmaları aldı. Karayolu alt ve üst geçitlerine 65,8 milyon TL ayrıldı.


Akşam Ege 


Geri Dön