06 / 05 / 2024

İzmir'de 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor! Uzmanlar uyardı: Hazırlık yapılmalı! 

İzmir'de 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor! Uzmanlar uyardı: Hazırlık yapılmalı! 

30 Ekim 2020'deki depremle sarsılan ve deprem riski yüksek bölgede yer alan İzmir için de uzman isimlerden peş peşe açıklamalar geliyor. İzmir'de 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor! Uzmanlar uyardı: Hazırlık yapılmalı! 



Açıklamasında "İzmir’deki yapı stokunun durumu nedeniyle olumsuz bir tabloyla karşılaşacağımız bir gerçek. Şu anda daha hazır değiliz. Çalışmalarımız sonrasında ya yapıları güçlendirmemiz lazım ya da yıkıp, yeniden yapmamız lazım" diye konuşan Eylem Ulutaş Ayar, bu kısımın ekonomik kaynağa baktığını, bu çalışmaların muhakkak devlet eliyle yapılması gerektiğini ve kamu kaynaklarının kulllanılması gerektiğini vurguladı. 

İzmir’deki afet toplanma alanlarının durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehircilik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Evren Erdin, İzmir’de 11 merkez ilçeyi çerçeveleyen çalışma kapsamında 2 bin 784 adet potansiyel alanın 361 adetinin doğrudan uygun olmadığının, bazılarının ise öncelikli olarak toplanma alanı seçilmesinin uygun olmadığının belirlendiğini dile getirdi. 

İzmir de 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor! Uzmanlar uyardı: Hazırlık yapılmalı! 

1 milyondan fazla nüfusun olduğu Karabağlar, Konak ve Karşıyaka ilçelerinin erişim anlamında sorunlar olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Erdin, kullanılabilirlik, güvenlik ve erişilebilirlik kriterlerine göre alanların belirlenmesi gerektiğinin altınıza çierek, imar planlarının afet olgusu ve afet durumundaki mekansal ihtiyaçlar çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Edin, konu ile ilgili açıklamasını, "Yetersiz ve riskli ilçe ve bölgeler özelinde öncelikli olmak üzere kent ve ilçelerin toplanma alanına konu olacak açık ve yeşil alan ihtiyacının afetler temelinde yeniden ele alınması ve kentsel yeşil ağ sisteminin oluşturulması önemlidir" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

İzmir de 7 büyüklüğünde deprem bekleniyor! Uzmanlar uyardı: Hazırlık yapılmalı! 

Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer ise İzmir Körfezi ve Ege Denizi’ndeki gömülü fayların belirlenmesinin gerektiğini vurguladı ve "Denizlerdeki fayların araştırılması gerekiyor. Ege Denizi’nde, 30 Ekim’deki depremin büyüklüğünde potansiyel gömülü fay olabilir. Bu araştırmaların hızlı bir şekilde yapılması lazım" şeklinde konuştu. 

Körfezde sismik çalışmalar yapıldığını ve belli başlı fayların tespit edildiğini dile getiren Sinancan Öziçer, açıklamasında "Sisam, Samos hatta Muğla taraflarında ‘Helen yayı’ dediğimiz alan da dahil olmak üzere ciddi bir şekilde incelenerek fayların analizlerinin ve geometrisinin jeofizik yöntemlerle çıkartılmasını öneriyoruz" şeklinde konuştu ve İzmir Körfezi ve Ege Denizi’ndeki fayların tespit edilerek yol haritasının belirlenmesi gerektiğini aktardı. 

TOKİ'nin 188 bin konutu depremde yıkılmadı! TOKİ Başkanı binaların nasıl yapıldığını açıkladı!

Deprem felaketinden sonra yeni değişiklik: Sismik izolatör ve kauçuktan taşıyıcı kolon üretimi için teşvik arttı!

Prof. Dr. Naci Görür'den İstanbul için çarpıcı açıklama! Marmara'da 7.6 büyüklüğünde... Peş peşe sıraladı! 

 


Geri Dön