10 / 01 / 2025

İzmir'de arsa üretilmemesi konut fiyatlarını uçuruyor!

İzmir'de arsa üretilmemesi konut fiyatlarını uçuruyor!

İzmir İş Dünyası Derneği Başkanı, Emlak Kulübü Teşkilatlandırma Sekreteri, BESİAD Onur Kurulu Başkanı Feyyaz Sungur, İzmir'de yeterince konut yapacak arsa üretilmediğini belirterek, konut pahalılığını buna bağladı.




İzmir İş Dünyası Derneği Başkanı, Emlak Kulübü Teşkilatlandırma Sekreteri, BESİAD Onur Kurulu Başkanı Feyyaz Sungur, İzmir'de yeterince konut yapacak arsa üretilmediğini belirterek, konut pahalılığını buna bağladı. İş dünyası ve inşaat sektörü hakkında Akgün'ün sorularını yanıtlayan Sungur, "Önümüzdeki yıl müteahhitlik yasaya bağlanacak. Meslek yasası gündeme gelecek. Çıraklık eğitimi verilecek. Ustanın dahi bir belgesi olacak. Bir demirciye, bir kalıpçıya mutlaka belge verilecek. Dolayısıyla müteahhitler de belge olmadan çalışamayacak" diye konuştu. 


1-)İzmir İş Dünyası Derneği'nin kuruluş amacı nedir? 

-42 arkadaşımızla gönüllülüğün esas alındığı  İzmir  İş Dünyası Derneği'ni kurduk. İzmir başta olmak üzere Türk iş dünyasının ve toplumun sosyal, kültürel, ekonomik standartlarının yükseltilmesini, girişimcilik kültürünü tüm Türkiye'ye yaymayı, ulusal ve uluslararası destek kredilerinin kullanımım yaygınlaştırıp, toplumun ekonomik ve sosyokültürel zenginliğini yükselterek iş dünyasının öncü sivil toplum kuruluşu olmayı hedefliyoruz. Biz yola çıkarken amacımız eksik olan girişimcilik kültürümüzü oluşturmak, geliştirmekti... TUİK'in açıkladığı işsizlik oranı yüzde 10.2 görünüyor. Eğitimli genç oranına bakıldığı zaman işsizlik rakamnları yüzde 26 olarak görülüyor. Hükümetimizin uygulamaya koyduğu ve Avrupa Birliği kaynaklı birçok kredi ve fonlar var. Bunları bilmeyen işadamları için araştırma, geliştirme projeleri üretip onların bu kredi ve fonlardan yararlanmasını sağlıyoruz. 


2-)İnşaat mühendisisiniz. Derneğinizde inşaat sektörü ile hangi çalışmaları yapacaksınız? 

-Her sektör için çalışma yapıyoruz. 


3-)Derneğe kimler üye olamayacak? 

-Bir kurulumuz var. Kriterleri onlar belirliyor. 


4-)Vergi mükellefi olma şartı var mı? 

-Aramızda yeni yetişen arkadaşlarımız var. Vergi mükellefi olma şartı yok. 


İzmir'de daralma daha fazla 


5-)İnşaat sektöründe bir daralma yaşanıyor mu? 

-İzmir'de bu daralma daha fazla var. Problem şu, İzmir'de arsa yok. Bununla beraber imar sorunu çıkıyor. Müteahhitler de zor durumda. İnşaatın bir metrekaresi ortalama bin lira, 150 metrekarenin maliyeti 150 bin lira. Bu daire 700 bin liraya satılıyor. 

Yeni arsalar, yeni imar durumları yaratmazsanız, bu rakam yükselir. İzmir'de konut pahalı. Önümüzdeki yıl müteahhitlik yasaya bağlanacak. Meslek yasası gündeme gelecek. Çıraklık eğitimi verilecek. Ustanın dahi bir belgesi olacak. Birdemirciye, bir kalıpçıya mutlaka belge verilecek. Dolayısıyla müteahhitler de belge olamadan çalışamayacak.  Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından bir belge verilecek.  25 Mayıs'a kadar mesleki yeterlilik belgesi belgesini almayan hiçkimse inşaatlarda çalışamayacak. Demirci sıvacı, herhangi alanda çalışan herkes çalışabilir ancak cezasını, bedelini öder. Yaptırımlar çok ağırlaşıyor. İzmir'de de bu kursları verebilecek firmalar aktif hale gelecek. Bu sınavlara girilecek. 

Onaylarlarsa bu işlem bitecek. Bu kursun parasını devlet ödüyor, inşaatlarda çalışanlar bu kurslara gitsinler, yarın işsiz kalabilirsiniz. 



6-)Piyasada kayıtlı emlak komisyoncuları dışında korsan emlakçılar var. İnsanlar güvenli konut edinirken kimlerle çalışmalı? 

-Bu da bir yara... Özellikle belgeli emlakçılarla çalışmalarını söylüyoruz. 


7-)Günlük ve saatlik ev kiralamaları konusunda ne diyorsunuz? 

-Bu konuda duyarlı davranan Karşıyaka Kaykamakamıza çok teşekkür ediyorum. Biz Kaymakam Bey'in önderliğinde bir panal düzenledik. Bazı korsan emlakçılar 10 tane daire kiralıyor. Bunları saatlik kiraya veriyor. İki saatlik ev kullananların amacı da gayri ahlaki olabiliyor.  Bir grup çocuğun uyuşturucu içerken yakalandığı durumlar, fuhuş durumları da ortaya çıkıyor. Bölge milletvekillerine bu konuyu yazdık. Bu panelde amacımız vergi denetiminin getirilmesi, vergi kaçıranların Alo Maliye hattına ihbar edilmesi gerekiyor. 



8-)Planlar neden yenilenmiyor? Kentsel dönüşüm yasası var. Neden yapılmıyor? 

-İzmir'in yüzde 65'inde mühendislik hizmeti almayan yapılar yapıldı. Daha sonra seçim vaadiyle iki kere imar affı girdi.  Bu siyasi konu, siyasiler oy uğruna göz yumdular. Çarpık şehirleşme, yerinde yenilenme olarak devam ediyor.  Bu konu hakkında bir planlama yapılması lazım. İzmir Büvükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin ortak çalışma yapması gerekir. 


9-)İzmir'de imar değişikliği bekliyor musunuz? 

-Ancak böyle çözülebilir. Geç kalmadan yapılması lazım.


10-)İkinci el konutlar hakkında ne söyleyeceksiniz? 

-Arsa payları yüksek, bundan dolayı talep eden mtite"Yapı denetçisini müteahhit kendi seçiyor" Sizi kontrol eden bir mekanizmayı kendiniz seçemezsiniz. Bayındırlık ve belediyelerin ataması lazım.  Yapı denetim şirketlerinin de denetlenmesi gerekir. 



11-)Sokaklarda binaların estetiğiyle ilgili bir çalışma yapılması gerekmiyor mu? 

Maalesef çok çirkin binalar yapılıyor. Ada bazmda yapıldığı zaman uyumu gerçekleştireceksiniz. Kentin her ilçesinde otopark sorunu var. 


12-)Otopark bedelini belediyeler alıyor ama ortada otopark yok... 

O paralar ne oluyor, bilmiyorum. Trafik sıkışmaya başladı, bu konuda ciddi önlemler alınması gerekir. 1980'li yıllardan beri çok büyük hatalar yapıldı. 1999 depreminden önce biz projeleri 7.5 deprem şiddetine göre yapıyorduk. Şimdi 9 şiddetine göre yapıyoruz. 



En ideal yatırım 1+1 konutlar


13-)İzmir'de bir konu daha var. Tramvay meselesi... 

Tramvay modern hayatm gereği. Biz tramvaya karşı çıkmadık. Ulaşım önemli... Bostanlı'da Cemal Gürsel Caddesi'ne sokmak istemedik. Biz 300 esnaf adına istemedik. 


14-)En iyi konut tipi hangisidir? Bireysel konutlar mı? Yüksek konutlar mı? 

Mutlaka bireysel, müstakil konutlar... 


-Yatırım olarak ne tür konutlara yatırım yapılmalı? 

Gelir istiyorsanız, 1 +1 konut... 1+1'in kira ve değer rantı var. En ideal yatırım... 



Belma Şahaner/Yenigün


Geri Dön