28 / 04 / 2024

İzmir'de büyük deprem olacak mı?

İzmir'de büyük deprem olacak mı?

Deprem Uzmanı, Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş, İzmir depremiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Demirtaş, yakın zamanda deprem olup olmayacağı sorusunu da yanıtladı.



Deprem Uzmanı, Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş, bazı deprem uzmanlarının, İzmir’deki son depremin, gelecek süreçte daha büyük deprem üreteceğine ilişkin açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Egede Sonsöz'den Muhittin Akbel'in haberine göre; bu tür sözlerin, halkta panik yaratacağını bu nedenle böyle açıklamaları doğru bulmadığına dikkat çekti. 

İzmir de büyük deprem olacak mı?

ÜÇ PARAMETREYİ HESABA KATMADAN DEPREM OLACAĞI SÖYLENEMEZ

Sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada Ramazan Demirtaş, "İkeria fayı üzerinnde her an deprem olabilir, der. Sormak lazım; İzmir’i, Malatya’yı boşaltalım mı?” sözleriyle tepkisini ortaya koydu. Dr. Ramazan Demirtaş, “Fayların uzunluğuna bakılarak deprem tahmininde bulunulamaz. Tek parametre şudur; fayın yıllık kayma hızı nedir, en son ürettiği deprem tarihi ve deprem tekrarlanma aralığı. Eğer bu kritere bakıp, deprem olabilir derseniz, tamam. Bu kriterler oluşmadığı halde, son depremin İzmir’de yeni bir deprem üreteceğini iddia etmeyi doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı. 

İzmir de büyük deprem olacak mı?

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM, BİR METRELİK ATIM GERÇEKLEŞTİRİR

Hangi fayın, ne zaman deprem üreteceğini bilmenin imkansız olduğunun da altını çizen Dr. Ramazan Demirtaş, “Bir tane deprem oldu diye, şurada burada deprem olacak derseniz, halkı paniğe sürüklersiniz. Bu, doğru bir yaklaşım olmaz” dedi. İzmir’de 14 fay bulunduğunu anımsatan Demirtaş, şöyle konuştu:

“İzmir fayında yıllık kayma, milimetrenin 10’da biri kadardır. En son 1688’de 6.8 büyüklüğünde gerçekten yıkıcı bir deprem olmuştur. Aradan henüz 333 yıl geçmiştir. Yılda 1 milim kayma olduğunu varsayarsak, 10 yılda 1 santim, 100 yılda 10 santim, 1000 yılda 1 metre kayma olur demektir. 6.8’lik deprem için 1 metrelik kayma olması lazım. Bu hesaba göre, İzmir, ancak 2688 yılında, daha kötü bir senaryoyla, 1000 değil de 500 yıl sonra, yani 2388 yılında 6.8’lik deprem olacak demektir. 7 büyüklüğünde deprem, bir metrelik atım gerçekleştirir. Kaymayı
hesaplamadan, deprem aralığını bilmeden, deprem tarihini göz önünde tutmadan, hemen bir
yıl sonra, beş yıl sonra deprem olacağını söylemek, halkta panik yaratır. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yoktur.”

İzmir de büyük deprem olacak mı?

YAKIN ZAMANDA 7’NİN ÜZERİNDE DEPREM İHTİMALİ YOKTUR

İzmir fayının 19’ar kilometrelik iki parçadan oluştuğunu da dile getiren Ramazan Demirtaş, “Seferihisar fayı 25 kilometre, Gümüldür fayı 14 kilometre. Fayların uzunluğuna bakarak, yarın deprem olacakmış gibi söz etmek, çok basit bir yol olur" diye konuştu ve sözlerini şu şekilde tamamladı: 

“30 Ekim depremi, Sisam fayı üzerinde oldu. Doğu ve batı uçlarına stres yükledi. İzmir’de ortalama 6,5 büyüklüğünde deprem yaratır. 7’nin üzerinde çıkma şansı yoktur. Halkın anlayacağı şekilde açıklamalar yapılmalı. Halkın yanlış anlayacağı, paniğe kapılmasına yol açacak laflar edilmemeli.”

İzmir'de kendi binasını dönüştürmek isteyenlere destek müjdesi!

İzmir depremi için ürküten açıklama!

İzmir'de fay hatlarının röntgeni çekilecek!


Geri Dön