Kent Haberleri

İzmir’de deprem riski azaltma çalışmaları tam gaz! O bölge mercek altına alındı, tam 30 bin test yapıldı!

30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremin etkilediği Bornova’da zeminden alınan numuneler, Türkiye’de ilk defa İzmir’de kurulan Egeşehir Laboratuvarı’nda incelendi ve yaklaşık olarak 30 bin deney yapıldı.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin olası afetlerden en az hasarla etkilenmesi ve güvenli yapılaşmaya uygun bölgelerin belirlenmesi amacıyla başlatmış olduğu deprem araştırmaları ve risk azaltma projeleri devam ediyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre yapı envanteri, zemin çalışmaları, kara ve denizde başlatılmış olan depremsellik araştırması olacak şekilde 3 ayrı başlık altında çalışma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı, sahadan topladığı numuneleri de detaylı analiz ediyor.  

Aktarılan bilgilere göre Egeşehir AŞ bünyesinde hizmet veren, TSE tarafından “Deney Laboratuvarı Onay Belgesi”ne sahip Çiğli’deki Egeşehir Laboratuvarı’nda beton, kaya ve zemin incelemelerinde ihtiyaç duyulan 50 ayrı deney ve test yapılabiliyor. Zemin araştırmasının ilk başlatılmış olduğu ilçe Bornova’dan sondaj yapılarak alınmış olan numuneler de Egeşehir Laboratuvarı’nda incelendi. Laboratuvarda bugüne kadar zemin ve kaya mekaniğini kapsayan yaklaşık olarak 30 bin deney yapıldı. Söz konusu bu veriler, uzmanlar tarafından değerlendirildikten sonra Bornova bölgesinin jeolojik yapısı ortaya çıkacak ve hangi zeminlerin riskli olduğu saptanacak.  Ayrıca söz konusu bu sonuçlar, yeni inşa edilecek olan yapıların tasarım parametreleri için de rehber niteliğinde olacak. 

Gazete Duvar'dan Ozan Sürücü imzalı habere göre Egeşehir Laboratuvarı Müdür Yardımcısı Gökçe Nazlı Kalbaz konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada sahadan gelen zemin ve kaya numunelerinin analizlerini yaptıklarını dile getirdi. Açıklamasında çalışmaların uluslararası standartlarda sürdürüldüğünü dile getiren Gökçe Nazlı Kalbaz, “Sahadan sondaj aracılığıyla belirli derinliklerden elde edilmiş olan numunelerin önce tanımlaması yapılıyor. Nasıl bir malzemeyle çalıştığımızı belirliyoruz. Daha sonra malzemelere uygun mühendislik deneylerini gerçekleştiriyoruz. Bornova'nın zemin yapısı gelen numuneler doğrultusunda incelendi. Zemin ve kaya mekaniği kapsamında yaklaşık 30 bin deney yapıldı” diye konuştu.

ZEMİN DAVRANIŞLARI İÇİN ÖNGÖRÜDE BULUNULACAK


Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada burada elde edilecek olan verilerin, bölgenin olası bir depremden nasıl etkileneceğine dair öngörüde bulunulmasını sağlayacağını dile getiren Kalbaz, “Deprem anında bölge zemininin davranış şekline dair fikir sahibi olunmuş olacak. Aylık yaklaşık olarak 10 bin deney yapılıyor. Gerçekleştirilen çalışmalar bölgenin yerleşime uygunluk durumunu da ortaya koyacak” dedi.

ZEMİNİN SINIFLANDIRILMASI İÇİN DENEYLER YAPILIYOR

Yapı Beton Zemin Malzeme Deneyleri Teknik Elemanı Burak Tintin de açıklamasında kum, kil ve çakıl zeminleri sınıflandırmak için kullandıkları bilimsel çalışmalara değindi. Burak Tintin açıklamasında “Sondaj çalışmaları sonucu kuyulardan alınan numuneler üzerinde fiziksel ve mekanik deneyler yapılıyor. Bu deneyler zemini sınıflandırmamızı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Yapı Beton Zemin Malzeme Deneyleri Teknik Elemanı Melisa Tavsi de açıklamasında likit limit deneyi sayesinde zeminin su geçirgenliğini ve sıvılaşma riskini analiz ettiklerini söyledi.

Egeşehir Laboratuvarı’nda rezonant kolon, bender element deneyleri yapılıyor. Mühendislik olarak da konsolidasyon, zeminde tek ve üç eksenli basınç dayanımı, kesme kutusu, kayada üç eksenli basınç dayanımı, kayada makaslama deneyi yapılıyor. Zemin (fiziksel) deneyler de su içeriği, kıvam limitleri, elek ve hidrometre analizi ile özgül ağırlıktan oluşuyor.

Gayrimenkul uzmanı Ahmet Büyükduman soruyor: Boş ev vergisi ne kadar olmalı?

QNB Finansbank'tan 30 Haziran 2024 uyarısı! Başvuranın hesabına ay sonuna kadar maaşa ek 15 bin TL yatırılacak!

Ev kadınlarına erken emeklilik mi geliyor?